Kılıçdaroğlu'ndan yeni hamle! CHP'de tüzük değişiyor! İşte CHP'de genel başkanlık şartları...

Değişim tartışmalarının yaşandığı CHP’de hem kurultay hem tüzük kurultayına ilişkin hazırlıklar devam ediyor. Tüzük değişimi için gelen taleplerde, iki seçim kaybeden genel başkanın istifa etmesi, milletvekili, belediye başkanı, cumhurbaşkanı adaylarının ön seçimle belirlenmesi bulunuyor.

CHP'nin, 81 il yönetimi ve on binlerce kişiden aldığı 'değişim' önerileri ile 16 ülkedeki partilerin tüzüklerinin incelenmesi sonucu oluşturduğu tüzük değişikliği taslağı yakında açıklanacak.

CHP’de seçim sonrası yükselen "değişim" çağrılarına "Kişi endeksli politika doğru değil” diyerek tüzük ve program değişikliği yapılacağı vaadi ile karşılık veren CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun yürüttüğü çalışmada sona gelindi. Kılıçdaroğlu, ''Gerçek yenilenmeyi göreceksiniz” dediği tüzük değişikliği taslağını “Tüzük devrimi” sloganıyla açıklamaya hazırlanıyor.

Edinilen bilgilere göre tüzük değişikliği kapsamında parti yönetimlerine seçilme usulleri, milletvekili ve belediye başkanı aday belirleme yöntemi sil baştan ele alındı. Bu kapsamda genel merkez yapısı yenilenecek, partinin en üst karar organı Parti Meclisi’nin yapısında köklü değişiklikler yapılacak. Tüzük ddeğişikliğinin en önemli maddeleri arasında Genel Başkanlık usullerindeki değişiklik yer alıyor. Söz konusu değişikliğe göre CHP'de Genel Başkan adayı olmak için dönem şartı geliyor. Ayrıca, 2 seçim kaybeden genel başkanında görevinden istifa etmesi de gündemde.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu

Söz konusu tüzük değişikliği, Kılıçdaroğlu'ndan yeni hamle olarak yorumlandı. Özellikle Ekrem İmamoğlu'nun İBB adaylığı açıklaması ile birlikte yerini iyice sağlamlaştırmaya çalışan Kılıçdaroğlu olası tüzük değişikliği ile birlikte parti içerisindeki 'değişim' çağrılarının da önüne geçmeyi hedefliyor.

Kılıçdaroğlu'nun 'tüzük' değişikliği ile birlikte parti tabanının taleplerini dikkate alan Genel Başkan görüntüsü vermeyi amaçladığı ifade ediliyor. Buna rağmen, bugüne kadar pek çok seçim kaybeden Kılıçdaroğlu'nun özellikle 14 Mayıs ve 28 Mayıs tarihlerinde gerçekleşen genel seçimlerindeki yenilgiyi unutturmak amacıyla da böyle bir hamle yaptığı kulislerde konuşulan konular arasında.

Seçimin ardından, CHP'nin bir parçası olduğu Altılı Masa'daki ortaklarından gelen çıkışlarda CHP tabanını öfkelendirmiş durumda. Özellikle Ali Babacan'ın "CHP tek başına iktidar olamaz" söylemleri ve Davutoğlu'nun "CHP ile ittifak yapmasının son tercihi" olduğunu açıklaması üzerine gelen tüzük değişikliği hamlesi parti tabanında heyecan yaratmadı. CHP il ve ilçe kurultaylarındaki heyecansızlık ve ilgisizlik nedeniyle Kılıçdaroğlu'nun son çare olarak 'tüzük' değişikliği hamlesini öne sürdüğü belirtiliyor. Değişim çağrıları yapan isimlerin sadece yüzlerinin farklı olması programlarının ise aynı olması CHP tabanında umutsuzluk yaratıyor. Özellikle İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener'in "hayatımın en büyük pişmanlığı CHP'den milletvekili almak" ifadeleri ve Ümit Özdağ ile yapılan gizli protokol, Kılıçdaroğlu'nun altılı masa hamlesinin geldiği son noktayı gözler önüne seriyor. Tüzük değişikliği ile CHP tabanını yeniden heyecanlandırmayı hedefleyen Kılıçdaroğlu'nun ise başarılı olup olmayacağı merak konusu.

İşte Kılıçdaroğlu'nun yeni hamlesi olan 'tüzük' değişikliğnini öne çıkan maddeleri:

PARTİ MECLİSİ'NİN SAYISI ARTIYOR

Mevcut tüzüğe göre 60 kişiden oluşan Parti Meclisi üye sayısı arttırılacak. Üyeler uzmanlıklarına göre çalışma gruplarına bölünecek. Parti içinde uzmanlık alanlarına göre kurullar oluşacak, ayrıca kurullarda etkili uzman kişilerin görev alması sağlanacak.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ve İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu

ÖN SEÇİM ŞARTI GELİYOR

CHP’de belediye başkan adayları ve milletvekili adayları parti genel başkanı ve genel başkan yardımcılarının oluşturduğu komisyonlar tarafından ön değerlendirmeye tabi tutuluyor, Parti Meclisi’nde son karar veriliyor. Ancak geçmiş seçimlerde birçok örneği yaşandığı gibi Parti Meclisi yetkisini genel başkan veya MYK’ye devredebiliyor. Taslak çalışmaya göre aday belirleme usulünde köklü değişiklik yapılacak. Adaylar ön seçimle belirlenecek. Böylece genel başkan ve genel başkan yardımcılarının aday belirleme sürecinden çıkacağı bir sistem kurulacak. Parti Meclisi de sadece seçim sürecinde bazı iş birliği kararlarının onaylanacağı kurul olacak.

AKTİF ÜYE SİSTEMİ KURULACAK

Tüzük taslağındaki önemli değişiklik önerilerinden biri de “aktif-pasif üye” ayrımı olacak. Partinin yaklaşık 1 milyon 300 bin üyesi “parti içi eğitimlere katılım, üye aidatını ödeme, parti görevlerini yerine getirme” gibi belirlenen bazı kriterleri karşıladığında “aktif üye” olarak ön seçim gibi partinin karar süreçlerinde oy kullanacak.

Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı

"ÜÇ DÖNEM KURALI" CHP'YE DE GELİYOR

Üzerinde çalışılan tüzükte en çok dikkat çeken detay "üç dönem kuralı" oldu. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın yıllardır AK Parti'de uyguladığı üç dönem kuralını CHP'nin de uygulayabileceği, milletvekillerinin en fazla üç dönem seçilme düşüncesinin gündemde olduğu öğrenildi.

GENEL BAŞKANLIK ŞARTLARI DEĞİŞİYOR

Tüzüğe ilişkin açıklamayı Kılıçdaroğlu’nun yakın zamanda yapması bekleniyor. 2018 yılında yapılan kurultayda reddedilen “İki seçim kaybeden genel başkan istifa etsin” önerisi yine talepler arasında.

Sonraki Haber