CHP’de kriz büyüyor

CHP'de adaylar netleştikçe ekipler arası çatışmalar da artıyor. CHP, çok merkezle pazarlık nedeniyle aday belirlemede zorlanıyor. Aday belirleyen kesimlere DEM Parti'den sonra cemaatler de eklendi.

CHP'de merakla beklenen Merkez Yönetim Kurulu (MYK) ve Parti Meclisi (PM) toplantısının ardından 232 belediye başkan adayı daha belli oldu. Ortaya çıkan isimler parti içindeki ekipleri yine karşı karşıya getirirken toplantı öncesinde fiziki kavgalara varan gerilimler yaşandığı öne sürüldü. Parti içi ekipler televizyon kanallarında, sosyal medyada ve kulislerde atıştı. İstifalar ve reddiyeler de yaşandı. İç krizin yeniden zirveye doğru tırmandığı CHP'de, DEM Parti ile işbirliği pazarlıklarında adı geçen yerler için bildirim olmadı. Ankara'da Polatlı ilçesinin mevcut MHP'li Belediye Başkanı Mürsel Yıldızkaya partisi aday göstermeyince CHP'den aday oldu. Antalya'da Süleymancılar isimli cemaatin verilen kararda etkili olduğu iddia edildi.

İMAMOĞLU TEBLİĞ EDİYOR İDDİASI

Ekipler arasındaki atışmalara Eren Erdem, Hüseyin Aygün, Barış Yarkadaş, Şaban Sevinç gibi isimler de dahil oldu. Erdem, İstanbul Ataşehir ve Antalya Konyaaltı örneklerini vererek Kemal Kılıçdaroğlu yanlılarının tasfiye edildiğini savundu. Ekrem İmamoğlu'nun Genel Merkez'den önce adaylara ve aday olmayacak kişilere tebligatta bulunduğunu söyledi. Kılıçdaroğlu'na yakınlığıyla bilinen Tolgahan Erdoğan da PM öncesinde PM üyeleri Cem Aydın ile Bedirhan Berk Doğru'nun tekme tokat kavga ettiğini ileri sürdü. İmamoğlu'na yakın hesaplar Kılıçdaroğlu ekibinin seçimin kazanılmamasını istediğini yazdı. Özgür Özel ve CHP Genel Merkezi cephesi ise tartışmaları izledi.

ANTALYA'DA SÜLEYMANCILAR DEVREDE

Önceki gece ilan edilen adaylar arasında Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek'in de olduğu görüldü. Böcek'le ilgili DEM Parti'nin itirazları nedeniyle gecikme yaşanmıştı. "Süleymancılar" isimli cemaatin Böcek için bastırdığı, aksi halde toplu halde İYİ Parti'ye oy verecekleri uyarısıyla son kararın verildiği öğrenildi. DEM Parti ile işbirliği için adı geçen İstanbul Esenyurt ve Adalar, Çanakkale Bozcada’da, Mersin Akdeniz, Hatay Samandağ ve Adana Ceyhan'a yönelik bir açıklama olmadı. CHP ve DEM Parti komisyonlarındaki çalışmalar nedeniyle bu merkezler ileri tarihe bırakıldı. İzmir ve Çankaya da olası yeni krizleri dar zamana sıkıştırma amacıyla sonlara ertelendi.

İBB BÜROKRATLARI ÖNE ÇIKTI

İlan edilen belediye başkan adaylarında İstanbul'da Ekrem İmamoğlu'na yakın isimlerin ağırlıkta olması dikkat çekti. Sultanbeyli'de İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Mezarlıklar Daire Başkanı Ayhan Koç, Şişli'de İstanbul Planlama Ajansı Başkanı Emrah Şahan göze çarptı.

Ankara'da dört ilçede MHP'li isimler Kızılcahamam Eski Belediye Başkanı Coşkun Ünal, Beypazarı Eski Belediye Başkan Adayı Özer Kasap, Gölbaşı Eski Belediye Başkanı Yakup Odabaş ve Polatlı Belediye Başkanı Mürsel Yıldızkaya CHP'nin adayı oldu. MHP'lilerin adaylıklarında Mansur Yavaş'ın etkili olduğu kaydedildi. Rize'de ise fıkra gibi bir olay yaşandı. Çayeli ilçesinin Büyükköy beldesine aday olarak açıklanan Mevlüt Çağıran, AK Parti üyesi olduğunu duyurdu. CHP'nin kendisine komplo yaptığını belirtti. Çağıran'ın reddinin ardından CHP basın bildirisini yeniledi.

KÜSKÜNLER DEMOKRAT PARTİ'DEN ADAYLIK DÜŞÜNÜYOR

Aydınlık'a konuşan CHP kaynakları küskün aday adaylarının ilçelerde Demokrat Parti'den aday olmayı düşündüğünü aktardılar. Bu düşünceye sahip olanların başında yeniden aday gösterilmediği için partisinden istifa eden İstanbul Ataşehir Belediye Başkanı Battal İlgezdi'nin geldiğini söylediler. Benzer düşüncede başka isimlerin de bulunduğunu eklediler. Muharrem İnce'nin Memleket Partisi'nin de benzer konumda değerlendirildiğini kaydeden kaynaklar partinin bütününü gözetmeyen tercihlerin iç birliği bozması nedeniyle İstanbul'u kaybettirebileceğini savundular. Öte yandan Kemal Kılıçdaroğlu'nun İlgezdi'yi arayarak itidalli davranmaya davet ettiği öğrenildi.

Sonraki Haber