CHP'de kurultay günü geldi çattı! Başkanlık yarışını kim kazanacak?

Cumhuriyet Halk Partisi’nin 38. Olağan Kurultayı, “İkinci Yüzyılda Demokrasi ve Birlik Kurultayı” sloganıyla bugün Ankara’da toplandı. Kurultayın ilk gününde (Bugün) genel başkanlık, ertesi gününde (Pazar) ise 60 üyeli Parti Meclisi (PM) ve 15 üyeli Disiplin Kurulu üyeliği için seçim yapılacak.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP), 38. Olağan Kurultayı bugün başladı. Kurultayın ilk gününde dananın kuyruğu kopacak. Cumartesi günü(bugün) genel başkan, pazar günü (yarın) parti meclisi üyeleri ve diğer kurullar belirlenecek.

Dört genel başkan aday adayının ortaya çıktığı kurultayda Kemal Kılıçdaroğlu ve Özgür Özel dışındakiler şuana kadar aday olabilecek imzaya ulaşamadı. Örsan Kunter Öymen, İlhan Cihaner ve Ünal Karahasan da yeterli delegenin imzasını alabilirse başkanlık yarışında olacak.

40-50 MİLYONLUK KURULTAY

CHP’nin kurultayda sergileyeceği 100. Yılı konulu sinevizyon gösterisi ve 100. Yıl Marşı’nın çalınacağı Kurultay'ın maliyetinin ise 40-50 milyon TL olduğu belirtiliyor. 1367 kayıtlı CHP delegesinin oy kullanması sonrasında sayıma geçilecek ve akşam saatlerinde CHP’nin yeni genel başkanı belli olacak.

Kemal Kılıçdaroğlu

Genel merkezi destekleyenler 150-200 farkla kazanacaklarını, “değişimciler” ise yaklaşık 100 farkla kazanabileceklerini ifade ediyor. Ancak kamuoyuna yansıyan imzalar konusunda iki taraf da manipülasyon olduğunu savunuyor. Bu anlamda hem imza veren delegelerin sandık başında diğer adaya oy verebileceği hem de destek açıklayan il başkanlarının delege üzerindeki etkisi tartışmaların başında geliyor. Öte yandan sadece Kılıçdaroğlu-Özel arasındaki bir yarıştan ibaret olmayan seçimler, başta İmamoğlu olmak üzere etkili büyükşehir belediyeleri gibi birçok faktörü barındırıyor.

Kurultayın havası, genel başkanların açık farkla seçildiği eski CHP kurultaylarından çok, 1990’ların başında Deniz Baykal ile Erdal İnönü arasında genel başkanlık yarışlarının az farkla sonuçlandığı Sosyal Demokrat Halkçı Parti (SHP) kurultaylarına benzetiliyor.

Cumhuriyet Halk Partisi’nin 38. Olağan Kurultayı, “İkinci Yüzyılda Demokrasi ve Birlik Kurultayı” sloganıyla bugün Ankara’da toplandı. Kurultayın ilk gününde (Bugün) genel başkanlık, ertesi gününde (Pazar) ise 60 üyeli Parti Meclisi (PM) ve 15 üyeli Disiplin Kurulu üyeliği için seçim yapılacak.

ASIL ÇEKİŞME PM'DE

Kılıçdaroğlu’nun yeniden kazanmasının sürpriz olmayacağı kurultayda asıl çekişmenin ise Parti Meclisinde yaşanması bekleniyor. Son toplantılarda tansiyonun yükseldiği ve oylamalarda tarafların neredeyse ikiye bölündüğü Parti Meclisi, en yetkili karar mercii olması açısından kritik. Özellikle önümüzdeki yerel seçimlerde adayları belirleme yetkisi bulunan 60 kişilik Parti Meclisi; Kılıçdaroğlu’nu, Özel’i ve İmamoğlu’nu destekleyenler açısından çekişmeli bir yarışla belirlenecek.

'HER ŞEY MÜMKÜN'

Meclis Grup Özgür Özel ve İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu'nun başı çektiği "değişimciler" olarak adlandırılan parti içi muhalefet bloğu ile "genel merkez" olarak nitelenen mevcut CHP yönetiminin yarışacağı kurultayın son günleri sıkı pazarlıklara ve psikolojik savaş niteliğindeki hamlelere sahne oldu. Aydınlık'a konuşan CHP kaynakları genel merkezin az farkla önde göründüğünü ancak herşeyin olabileceğini kaydettiler. Siyasi tutumların geri planda olması nedeniyle her iki tarafı destekleyenlerin eğilimlerini son ana kadar değiştirebileceğini anlattılar. Pazarlıkların sandığa gidene kadar devam edeceğini aktardılar.

Kurultayın divan başkanlığını İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu yapacak.

GERGİNLİK BEKLENİYOR

1350 delegenin oy kullanma hakkına sahip olacağı kurultayda 9 kişilik divanın başkanlığını Ekrem İmamoğlu yapacak. Mahalle kongrelerinden il kongrelerine kadar fiziki kavgalara varan sert tartışmaların yaşandığı kurultayın bugün ve yarın da gerilimli geçmesi bekleniyor. Eleştirilere konu olan iç ve dış politika yaklaşımlarıda taraflar arasında bir farklılığın olmadığı biliniyor. Değişimciler genel merkezin siyasi çizgisiyle herhangi bir ayrılıklarının olmadığının altını özellikle çizerek, Kemal Kılıçdaroğlu genel başkanlığında yerel seçimlere güçlü girilemeyeceği tezini savunuyor.

HAMLELER DEVAM ETTİ

Süreç son düzlükte delegeleri ikna etme adımlarıyla ilerlemişti. İstanbul İl Başkanı Özgür Çelik'in il delegelerinden 196'sının 185'inin imzasını Ankara'daki ofisinde Özgür Özel'e teslim etmesine genel merkez 95 milletvekiline Meclis'te Kılıçdaroğlu'na destek açıklaması yaptırarak karşılık vermişti. Değişimciler Kılıçdaroğlu'nun otuz yıllık özel kalem müdüresi Şükran Kütükçü'nün yanlarında olduğunu fotoğraflarla kamuoyuna göstermişti. Arif Sağ ve Rıza Zelyut gibi Alevi kimliğiyle öne çıkan isimler ve bazı sanatçılar da Kılıçdaroğlu'nu aday olmamaya çağırmıştı.

Dört genel başkan aday adayının ortaya çıktığı kurultayda Kemal Kılıçdaroğlu ve Özgür Özel dışındakiler şuana kadar aday olabilecek imzaya ulaşamadı. Örsan Kunter Öymen, İlhan Cihaner ve Ünal Karahasan da yeterli delegenin imzasını alabilirse başkanlık yarışında olacak.

BELALTI VURUŞ İDDİASI

55 il başkanı parti genel merkezinde Kılıçdaroğlu'na destek ilan etti. 9 Alevi Bektaşi kuruluşu ve 30'a yakın eski milletvekili de Kılıçdaroğlu'nun yanında olduğunu bildirdi. Bazı il başkanları destek iddialarını reddederken, iki Alevi Bektaşi derneği de Kılıçdaroğlu'nun yanında oldukları bildirimini yalanladı. Kurultay salonuna "Oyunun farkındayız, liderimizin yanındayız" yazılı pankart asıldığı görüldü. Pankartın Kılıçdaroğlu'nun talimatıyla indirildiği öne sürülse de değişimciler bel altı adımların atıldığını savundu. Kılıçdaroğlu'nun danışmanı olduğu iddia edilen isimler tarafından Özel'in Kandil'le işbirliği yaptığı haberlerinin sitelerde yayınlatıldığı dile getirildi.

CHP BAŞKANLIK SEÇİMİ NE ZAMAN, SAAT KAÇTA VE NEREDE?

CHP Parti Meclisi alınan karar gereği 4-5 Kasım'da saat 10.00'da gerçekleştirilecek 38. Olağan Kurultay için parti genel müdürlüğü tarafından Ankara Spor Salonu kiralandı.

Salon hazırlıklarına 2-3 gün öncesinden başlamayı kararlaştıran parti genel müdürlüğü, delegelerin oylarını hızlı kullanması ve giriş çıkışlarda karmaşa olmaması için "turnike" sistemini kullanacak.

KURULTAY PROGRAMI

CHP'nin 4-5 Kasım tarihinde yapılacak kurultayında, ilk gün genel başkan seçimi, ikinci gün ise PM ve Yüksek Disiplin Kurulu üyelerinin seçimi yapılacak.

CHP'de genel başkanlığa aday olabilmek için delegelerin yüzde 5'inin imzası gerekiyor.

Sonraki Haber