CHP’den İsveç’in NATO üyeliğine itiraz: ‘İsveç’in NATO üyeliğine ‘hayır’ diyeceğiz’

CHP Genel Başkan Yardımcısı Kuşoğlu, İsveç’in NATO’ya üyeliğine ‘hayır’ oyu vereceklerini söyledi. Kuşoğlu dünyada dengelerin değiştiğini, CHP’nin de bu yeni durumu dikkate alacağını bildirdi.

Bülent Kuşoğlu Sputnik Radyo’da katıldığı “Ankara Farkı” programında soruları yanıtladı. Kuşoğlu’na Litvanya’da düzenlenen NATO zirvesinde Türkiye’nin NATO’ya girişine yeşil ışık yakması ve konunun yakında TBMM’ye geleceği hatırlatılarak CHP’nin tutumunun ne olacağı soruldu. Kuşoğlu bu soruya şu yanıtı verdi:

“CHP’nin ne diyeceği belli. Gerçi henüz bir grup kararı almış değiliz. Ama biz tabii ki ‘hayır’ diyeceğiz. Ben ‘hayır’ dememiz gerektiğine de inanıyorum. Bunlar önemli konular. Sonuçta uluslararası siyasette de önemli konular bunlar. Bir al vere dayanması gereken, sağlam mantığının olması gereken konular. Bunlar bizim için önemli bir kozdu. Maalesef değerlendiremedik.”

Kuşoğlu bir başka soruya verdiği yanıtta da, Dünyada dengelerin değiştiğini CHP’nin de bu değişimi görmezden gelemeyeceğini kaydetti Kuşoğlu şunları söyledi:

“Dünya dengeleri hızlı bir şekilde değişiyor. Özellikle güç Batı’dan Doğu’ya kayıyor. Bunları görmezlikten gelemeyiz. Bunları bizim de değerlendirmemiz lazım. Bu dengeler içerisinde ‘Türkiye’nin yeri ne olmalı’yı biz de cevaplamalıyız. Bu bir süreç. Burada Türkiye’nin menfaatleri ne olacak, ekonomi ile ilgili, siyasi menfaatler ne olacak, dünya dengeleri nasıl değişecek? Bunları görebilmemiz ve takip edebilmemiz lazım. Bizim bana göre Doğu ile ticaretimizin daha yüksek olması lazım. Karadeniz çok büyük bir deniz olmasına rağmen ekonomi kullanılmıyor. Bizim Rusya ile hem Karadeniz’deki Rus limanlarını hem bizim limanların çok daha girift olması lazım. Çok taşıyabilecekleri mal var, insan var. Yapılabilecek çok şey var. Dolayısıyla bizim programımızda da benzeri değişikliklerin olması şart. Partide ağırlıklı düşünce de bu yönde. Bunları yansıtmaya çok fırsatımız olmadı.”

EKONOMİK SIKINTI BAĞIMSIZLIĞIMIZI DA ETKİLİYOR

Türkiye’nin ekonomide küme düştüğünü vurgulayan Kuşoğlu, “NATO zirvesindeki politika değişikliğinin para arayışının da etkisi var. Siz dövize bu kadar muhtaç oluyorsanız, Merkez Bankası’nda döviziniz kalmamış, eksi 60 milyar lira. Konu komşudan, eşten dosttan alıp idare ediyoruz. Basit örnek vermek gerekirse durumumuz bu. Bu devam edemez tabii ki. Muhakkak sıkıntı olacak. O günler de geldi. Bunu yerel seçimlerden sonra çok daha net yaşayacağız. Yerel seçimlere kadar gidebilmesi de birilerinin para vermesi gerekiyor. Dolayısıyla etkiliyor muhakkak ki. Bu basit bir konu değil. Sonuçta bizim dış politikamızı etkiliyor, her şeyimizi etkiliyor, daha da etkileyecek. Dolayısıyla bağımsızlığımızla ilgili bir konu. Geçiştirilecek bir konu değil bu” dedi.

Kuşoğlu CHP’deki gelişmelerle ilgili de şu bilgileri verdi:

KURULTAY KASIM AYI BAŞINDA YAPILACAK

“Ekim ayı içerisinde il kongreleri bitecek. Biz en geç Kasım’ın başında yapmış oluruz diye düşünüyorum. Ağırlıklı olarak il ilçe kongrelerini 2019’da yaptık. Kongrelerimizi bu sene içerisinde yapmak zorundayız, 4 sene oldu çünkü. Yasal zorunluluk var.”

Bülent Kuşoğlu

SEÇİMDE LİSTELERDE ÖRGÜTÜ KÜSTÜRDÜK, YANLIŞLAR YAPTIK

“Biz 38-39 milletvekili verdik diğer partilere. Fakat geri kalanların hiç olmazsa örgütün desteklediği adaylar olması gerekirdi. Orada yanlış yapıldı. Örgütün desteklemediği kişiler de devreye girdiler, örgüt küstürülmüş oldu. Listelerde maalesef yanlış yapıldı. Daha iyi çalışabilen bir örgüt yapısı var CHP’de. Küstürmeseydik daha başarılı olabilirdi. Özellikle kendi listelerimizi yanlış tespit ettik.”

GENEL BAŞKAN YARDIMCILARI PARTİ MECLİSİ DIŞINDAN SEÇİLEBİLECEK

“Tüzük değişikliğinde parti meclisi sayısını artırmayı düşünmüyoruz ama ön seçim ile ilgili daha bağlayıcı kurallar getirmek istiyoruz. Ön seçim zorunlu olacak. Çarşaf listenin daha ağırlıkta olmasına gayret edeceğiz. Genel başkan mutlaka yardımcılarını Parti Meclisi’nden seçmek zorunda, 60 kişi içerisinden. Özellikli yardımcılıklar var örneğin sağlık, basın, dış politika… dolayısıyla Parti meclisi dışından da 4-5 yardımcı seçebilecek, belli sayıda.”

KEMAL BEY ‘ADAY OLMAM’ DEDİ AMA BİZ GÖSTERECEĞİZ

“Kemal Bey kendi ifadesiyle ‘Ben aday olmam’ dedi. Ama şöyle bir şey var; biz tabii partililer olarak onu aday gösteririz. Şimdi Kemal Bey bu kurultay sürecini, yerel seçim sürecini başarıyla atlatır, ondan sonra yeni bir değerlendirme yapar.”

MİLLETVEKİLLERİNE 3 DÖNEM ŞARTI GETİRİLECEK

“Eğer çok fazla yaptın diyorsak ellerinden almak lazım, alabilmek lazım. Mesela Avrupa Parlamentosu’na gidiyoruz. Yollardan beri o komisyonda görev alan yabancı milletvekilleri var yani devamlılık, o konunun uzmanı olması, konuyu biliyor olması önemli tabii. Siyaset sırayla yapılabilecek bir şey değil. Ama bu konunun uzmanları için söz konusu olabilir tabii. 3 veya 4 dönemin üzerinde olmasın diye bir düşünce var. Bakacağız, sanırım ağırlıklı olarak 3 dönem kabul edilecektir.”

İMAMOĞLU’NUN CEZASINA KARŞI ÖNLEM ALMAMIZ LAZIM

“Sayın İmamoğlu İstanbul Belediye Başkanı ve yeni dönemdeki belediye Başkanlığı için en güçlü aday. Bizim İstanbul İl Başkanımız siyaseten yasaklı. Belediye başkanımıza da aynı şekilde ceza getirilmeye çalışılıyor biliyorsunuz. Bizim bunu değerlendirmemiz lazım. Ekrem Beyi tekrar aday yapıp tekrar İstanbul’u almamız lazım. Böyle hukuki ve siyasi bir sorun var bunu çok iyi anlatabilmemiz lazım. Böyle bir konuyu görmezlikten gelemeyiz. Çok ciddi bir şekilde bir sıkıntı çıkaracaklar, öyle görünüyor.”

BELEDİYE BAŞKAN ADAYLARINI ERKEN AÇIKLAYACAĞIZ

“Seçim takvimi resmen Ocak’ta başlayacak. Biz şimdiden belediyelerde kimi aday göstereceksek, değişiklik yapacaksak, kimin aday olmasını istiyorsak belirlememiz, onların çalışma yapmasını sağlamamız lazım. Çünkü kendilerini tanıtmaları, anlatmaları, projeleri oluşturmaları için de onlara bir zaman tanımamız lazım. Şimdiden o çalışmalar başladı tabii. Hatta geç bile kalıyoruz. Belediye başkan adaylarını erken açıklayacağız.”

YEREL SEÇİMLERDE İTTİFAK GENİŞLEYEBİLİR

“İktidar benzemezleri bir araya getirdi. Bizim tarafımızda da bu şekilde. Biz de 6’lı masa kurduk. Mümkün olduğunca oylarımızı bir araya getirmeye çalıştık. Yöntem olarak bu yanlış değil. Böyle bir ittifaka karşı, bu kutuplaşmış sistemde, iki blokun olduğu bir sistemde muhakkak ki farklı partilerin, siyasetlerin bir araya gelmesi, neredeyse bir parti gibi hareket etmeleri, taşları üst üste koymaları ve 50+1’i geçmeleri gerekiyor. Olay bu. Biz doğru yöntemi yakaladık bu sefer. Ama iki taşı eksik bıraktık. Birincisi 50+1’i bulmamız lazım. Bu yerel seçimlerde bunu yapabiliriz, buna inanıyoruz. Yerel seçimlerde ittifak genişleyebilir. Sayın Kılıçdaroğlu’nun dediği gibi 6 değil 16 da olabilir.”

Sonraki Haber