Sabah programları kaldırılıyor mu? TBMM'ye medyada şiddet yasası teklifi!

Medyadaki kadına yönelik şiddet ve nefret diline dikkat çeken CHP Denizli Milletvekili Gülizar Biçer Karaca, TBMM'nin sorumluluk alması gerektiğini kaydetti. Karaca, ifade özgürlüğüne zarar vermeden bir düzenleme yapılmasını önerdi.

Gündüz kuşağı programları, diziler, sosyal medya gibi pek çok alanda en çok tartışılan konulardan birisi de kadının aşağılanması ve kadına şiddet. Pek çok yapımda kadın ya metalaştırılıyor ya da şiddetin odağı oluyor. Medyanın dönüştürücü gücüne dikkat çeken CHP Denizli Milletvekili Gülizar Biçer Karaca, TBMM Genel Kurulu'na bu konuyla ilgili önemli bir çağrı yaptı.

CHP'Lİ KARACA'DAN MEDYA YASASI ÇAĞRISI

CHP Denizli Milletvekili Gülizar Biçer Karaca, medyada kadına şiddete yönelik içeriklerle ilgili dikkat çeken bir çağrı yaptı. "2025 yılının ilk yasası bu olsun diyen" Karaca, TBMM'nin kadınların onurunu korumakla da görevli olduğunu belirtti.

'KADINA YÖNELİK ŞİDDET DİLİ TOPLUMSAL ZİHNİ TAHRİP EDİYOR'

TBMM Genel Kurulu'na hitap eden Karaca, "Bugün, ekranlarımızı dolduran ve toplumun her kesiminden geniş bir izleyici kitlesine ulaşan gündüz kuşağı programları; yüksek izlenme oranlarına rağmen, en çok şikayet alan içeriklerle anılıyor. Kadına yönelik şiddet, ayrımcı söylemler ve nefret dilinin bu programlarda sıkça yer alması, yalnızca bireysel hayatlara zarar vermiyor, toplumsal zihni de tahrip ediyor." dedi.

Medyadaki kadına yönelik şiddet ve nefret dilinin toplumdaki cinsiyet algısını da olumsuz etkilediğini kaydeden Karaca, "Kadınların eşitlik mücadelesini zedeleyen bu içerikler, toplumdaki cinsiyet algısını olumsuz yönde şekillendiriyor ve şiddeti sıradanlaştırıyor. Bu yüzden, ayrımcılığı körükleyen ve nefret dilini yaygınlaştıran bu tür yayınların içeriğini artık daha sağlıklı düşünmek gerekiyor bence..." ifadelerini kullandı.

TBMM'NİN SORUMLULUĞUNU HATIRLATTI

TBMM'nin kadınların eşitliği konusundaki sorumluluğuna dikkat çeken Karaca, "Hem bireylerin ifade özgürlüğü ve toplumsal hakları koruyan hem de yayın içeriklerinin sorumlu bir çerçevede denetlenmesi önemli… Kadınların hak ettiği eşitlikçi ve onurlu bir yaşam ortamını inşa etmek, yalnızca bireylerin değil, aynı zamanda meclisimizin de sorumluluğu olmalı…" diye konuştu.

TBMM'ye çağrıda bulunan Karaca, medyada kadın onurunu koruyan bir düzenleme yapılması gerektiğini belirterek, "Bu noktada, medyanın toplum üzerindeki dönüştürücü etkisini göz önünde bulundurarak, meclisimizin, bu konuda gerekli düzenlemeleri yapmak ve medyada kadın onurunu koruyan bir çizgiyi desteklemek için sorumluluk alması gerektiğine inanıyorum. Türkiye’yi, kadının toplumsal rollerini küçümsemeyen, aksine güçlendiren bir anlayışla geleceğe taşımak hepimizin görevi... TBMM’yi bu noktada sorumluluk alması için bir kez daha göreve davet ediyorum." dedi.

Sonraki Haber