CIA'nın bölücüleriyle kol kola kampanya

Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu, partisinin Çin’e karşı başlattığı imza kampanyasının ayrıntılarını paylaştı.

ABD destekli sözde Doğu Türkistan ayrılıkçılığının hamiliğini üstlenmeye çalışan Davutoğlu’nun kampanya tanıtımında yer alan isimler CIA bağlantılı bir örgüt olan ve ABD federal bütçesinden yararlanan NED (The National Endowment for Democracy) ile ilişkileriyle dikkat çekiyor. Toplantıda Davutoğlu’na Dünya Uygur Kurultayı (DUK) Sekreteri ve DUK Vakfı Kurucusu Erkin Emet, Uygur Amerikan Derneği ve Campaign for Uyghurs'un (CFU-Uygur Hareketi) kurucusu Ruşen Abbas, El-Ezher Üniversitesi mezunu Abdulhakim İdris eşlik etti.

ABD’DEN HEM DOLAR HEM ÖDÜL

Uygur bölücülüğünün sponsoru CIA teşkilatı NED’in fonlarıyla etkinlikler gerçekleştiren, hatta 2019’da Demokrasi Ödülüyle ödüllendirilen DUK, bölücü iddiaların başını çekiyor. Onursal Başkanlığını Rabia Kadir’in yaptığı teşkilat, NED’in 2004’ten bu yana verdiği 8 milyon 758 bin 300 dolarlık fonun en büyük kullanıcısı durumunda. DUK’un şu anki başkanı Dolkun İsa’ya 2008 yılında Türkiye’nin “milli güvenliğini tehlikeye düşürme” gerekçesi ile İçişleri Bakanlığınca yasak konuldu. DUK Türkiye’de faaliyet yürütebilmek amacıyla Aralık ayında Dünya Uygur Kurultayı Vakfı (DUK Vakfı)’nı kurdu. Aralarında Erkin Emet’in de bulunduğu vakıf kurucuları mart ayında İyi Parti Genel Başkanı Meral Akşener’i de ziyaret etti.

Ruşen Abbas’ın kurucusu olduğu Campaign for Uyghurs (CFU-Uygur Hareketi) da DUK’a bağlı teşkilatlar arasında yer alıyor. Abbas, NED’in fonladığı, başında FETÖ savunucusu Kuzzat Altay’ın bulunduğu Uygur Amerikan Derneği (UAD) ile bağlantısıyla da dikkat çekiyor. Abbas, kendi özgeçmişinde verdiği bilgilere göre 1998’de kurulan UAD’nin tüzüğünün hazırlayıcılarından olduğunu, 2 dönem de Başkan Yardımcılığı yaptığını belirtiyor. Abbas, üst üste düzenlenen kampanyalara rağmen bekledikleri desteği bulamayan Uygur bölücülüğüne destek bulmak için Kasım ayında Türkiye’ye de sefer düzenledi. Abbas, bu ziyaret kapsamında İyi Parti, Saadet Partisi, Gelecek Partisi ve Deva Partisi yöneticileriyle görüştü.

ABD’YE İSTİHBARAT HİZMETİ

Abbas aynı zamanda ABD kurumları ve istihbarat örgütleriyle ilişkileriyle de dikkat çekiyor. 1989’da ABD’ye yerleşen, daha sonra ABD vatandaşlığı alan Abbas, kısa sürede Washington Post ve New York Times gibi gazetelerin aranan yüzü oldu. Abbas’ın bir dönem danışmanlık yaptığı ISI isimli şirket Ortadoğu ve Afrika üzerine yoğunlaşırken hizmet verdiği kurumlar arasında ABD istihbarat birimleri ve Dışişleri Bakanlığı yer alıyor. Şirketin Ruşen Abbas tanıtımında şu bilgiler yer alıyor: “Abbas’ın ABD İç Güvenlik Bakanlığı da dâhil olmak üzere hükümet ajansları, Savunma Bakanlığı, Dışişleri Bakanlığı, Adalet Bakanlığı ve İstihbarat örgütleri kapsamlı çalışma deneyimi var.”

Abbas, Rabia Kadir’i ABD Başkanı Bush ile görüştürecek kadar da yetkili durumda. Hatta Abbas, özgeçmişinde verdiği bilgilere göre Başkan George W. Bush ve eski First Lady Laura Bush da dahil olmak üzere birçok federal ajansa dilbilimci ve çevirmen hizmetleri bile verdi. Abbas, NED’in internet sitesinde de şu ifadelerle tanıtılıyor: “CFU'nun kurucusu Ruşen Abbas karar mercilerini sık sık Uygur bölgesinde insan hakları konusunda bilgilendirmektedir. Aynı zamanda ABD Temsilciler Meclisi Dış İlişkiler Komitesi'nde ve ABD Senatosu Dış İlişkiler Komitesi'nde ifade vermişti. Senatör Marco Rubio Bayab, Abbas'ı Şubat 2020'de ilk Uygurlu konuk olarak yılda bir kez yapılan ulusa sesleniş konuşmasına getirmiştir.”

İŞKENCE ÜSSÜ GUANTANAMO’DA GÖREV

Abbas’ın Amerikan istihbaratı ile “kapsamlı çalışma” deneyimine bakınca karşımıza işkenceler ile dünyayı sarsan Guantanamo Üssü’ndeki çalışması çıkıyor. Abbas’ın hizmet verdiği L3 kurumu faaliyet alanı olarak istihbarat, gözetim, keşif ve haberleşme. Abbas ayrıca, eski ABD Başkanı George Bush için de çalıştığını saklamıyor.

EL-EZHER MEZUNU, DUK KURUCUSU

Toplantıda yer alan bir diğer isim de Abdulhakim İdris oldu. DUK’un kurucuları arasında yer alan İdris de sık sık Türkiye’de girişimlerde bulunuyor. Ruhsan Abbas’la evli olan İdris hakkında DUK’un sitesinde şu bilgiler bulunuyor: “1986 yılında El-Ezher Üniversitesi'nde Mısır'da İslam eğitimi almak için memleketinden ayrılmadan önce Hotan'daki yeraltı İslam okullarında İslam dini çalışmaları ve Arap dili eğitimi aldı. 1991'de Avrupa'ya sığınma talebinde bulunan ilk Uygurlardan biri olarak Almanya'nın Münih kentine yerleşti. İdris Bey, Dünya Uygur Kongresi'nin şu anki Genel Müfettişidir.

1991 yılında Avrupa'da ilk kurulan Uygur örgütleri olan Almanya'da Doğu Türkistan Birliği'nin kurucu üyelerinden biridir. 1996'da Dünya Uygur Gençlik Kongresi ve 1999'da Doğu Türkistan Ulusal Kongresi ve 2004'te Dünya Uygur Kongresi kurucuları arasında yer aldı. DUK’ta Hazine, İcra Komitesi Başkan Yardımcısı, Dünya Uygur Kongresi Mülteci Merkezi Direktörü olarak görev yaptı. Uygur Amerikan Derneği'nin Yönetim Kurulu Direktörlüğünü yaptı.”

Sonraki Haber