Çiftçi nasıl üretecek?

Elektriğe ve doğalgaza gelen zamların ardından üretici, kara kara düşünmeye başladı. 2021 yılını zor geçiren üreticiler, yeni yılda girdi maliyetlerinin düşmesini beklerken gece yarısı gelen zamlarla fiyatların daha da artacağını ve üretimin daha da sekteye uğrayacağını belirttiler.

GIDA FİYATLARI ARTAR

Bayramiç Ziraat Odası Başkanı İsmail Pehlivan, “Çiftçimiz bu zamlardan sonra nasıl düşük maliyette üretim yapacak?” diye sordu. Pehlivan şunları belirtti: “Maliyetlerdeki aşırı artış, üretim planlaması yapmakta zorlanan çiftçimiz için çok ağır yük getirecektir. Çiftçi nasıl üretecek? Tüketici ucuz gıdaya nasıl ulaşacak? Bu şartlarda artık sulu ve kuru tarımda; mısır, yem bitkisi, buğday ve arpa üretimi yapılamaz hale geldi. Yapılan zamlar, gübre fiyatlarını da etkileyecek. Çiftçimizin ürettikleri her gün pahalı gösteriliyor. Tüketici nasıl ucuza ürün almayı hedefleyebilir? Çiftçimiz üretmezse ülkemiz aç kalır. Onun için çiftçimizin girdi maliyetleri üzerinde özel çalışma yapılarak, maliyetler düşürülmesi gerekir. Aksi takdirde gıda fiyatları devamlı artar.”

İTHALAT DEĞİL ÜRETİM

Karaman Kâzımkarabekir Ziraat Odası Başkanı Muammer Harmandar da “2022 yılına girerken herkeste ‘yeni yıl şöyle bereket getirsin, böyle bolluk ile geçsin, yüzümüzde mutluluk çiçekleri açsın’ paylaşımları maalesef gece gelen zam haberleri ile yeniden yerini hayal kırıklığına bıraktı” dedi.

Gübre fiyatının düşmesi ümidinin maalesef suya düştüğünü ifade eden Harmandar şunları belirtti: “Çiftçilerimizin birçoğu hububatta taban gübresi kullanamadı. Bu akaryakıt, bu elektrik, bu gübre fiyatları ile nasıl baş edip de tarlada kalacak bu çiftçimiz? Önünde zorlu bir kış ve zorlu bir bahar dönemi var. Ülkemizin güvenlikli ve güvenilir gıda ihtiyacının karşılanması için tarımsal üretim olmazsa olmazımızdır. Hal böyleyken hububat, bakliyat ve yem bitkilerinde büyük bir tedarik krizi ülkemizi ve dolayısı ile vatandaşımızı bekliyor. En stratejik meselelerimizden biri olan gıda üretimi neden göz ardı ediliyor? ‘Yurtdışından ithal ederiz, paramız var’ diye mi düşünülüyor? Dışardan ithal malı 5’e alarak iç piyasaya 3'e vermek acaba hangi ekonomi kitaplarında çözüm veya başarı olarak yazıyor ki?”

RUSYA VE ÇİN’DEN ALALIM

Harmandar Tarım Bakanlığı’na şu çağrıyı yaptı: “Şu an ülkemiz sınırları içerisinde üre gübresinin ton fiyatı 13-14 bin lira arasında gezmektedir. Halbuki, Rusya, Çin ve Özbekistan'da bu fiyatlar en fazla üre gübresinde ton başına 5 bin lirayı geçmemektedir. TMO, nasıl hububat ve mısırda dışarıdan ürün ithal edip iç piyasaya sübvanseli bir şekilde verdiyse gübreyi de dışarıdan alıp çiftçinin kullanımına sunabilir. Sulu tarımda yeraltı derin kuyulardan basınçlı sulama temini için kullandığımız elektriğin ister tarımsal sulama ister zirai depo aboneliği olsun tüm zirai faaliyet alanlarında fiyatının yarı yarıya düşürülmesi gerekir. Mazot desteklerinin güncel petrol fiyatlarına göre endekslenerek ödenmesi gerekir.”

Ürgüp Ziraat Odası Başkanlığından yapılan açıklamada da “Elektrik fiyatlarından sonra derin kuyudan sulama yapan çiftçimizi elektrik çarpar” denildi. Açıklamada, zamların üretim planlaması yapmakta zorlanan çiftçi için çok ağır yük getireceği belirtildi.

Sonraki Haber