Çiftçi, Tarım 2.0 ile gübreden yüzde 22 tasarruf etti

Gübre fiyatları son aylarda o kadar arttı ki çiftçi bu yıl nasıl ekim yapacağını kara kara düşünüyor. Gazetemizin tarım muhabiri Sıla Kemahlı, gübredeki sıkıntının çözüm yollarını uzmanların görüşleriyle bir yazı dizisi halinde okurlarımıza aktardı.

Tarımda teknoloji kullanımının artması sayesinde de birçok girdiden tasarruf sağlanarak verim artırılabiliyor. Tarım 2.0 denilen bu dönem üreticilerin geleneksel yöntemlerini teknolojinin nimetleriyle bir üst evreye taşımalarını sağlıyor. Uluslarararası gıda firması Cargill'in sponsorluğunda bakanlık ve birçok ilgili kurumun yer alarak destek verdiği 1000 Çiftçi 1000 Bereket programı ile her yıl çiftçilere eğitimler verilerek teknik imkanlar sağlanmaya başlandı. İlk yıl mısır üreticilerine yönelik başlatılan programa geçen yıl ayçiçek üreticileri de eklendi. Toplam 12 ilde bin 175 çiftçi programa dahil edildi. Yapılan analizlerde çiftçilerin verimde yüzde 26'ya varan oranda artış sağladığı rapor edildi.

MÜHENDİSLERDEN UYARI

Projenin önceki yıl çıktıları ve yeni dönem hedeflerine yönelik dün çevrimiçi düzenlenen toplantıda söz üreticilerdeydi. 1000 Çiftçi 1000 Bereket programı kapsamında İzmir İlkkurşun’da üretim yapan mısır çiftçisi Umut Ayberk Akbay, programın etkisini şu örneklerle anlattı: “Bu yıl 200 dekarlık arazime mısır ekmeden önce tarlamı ziyaret eden ziraat mühendisleri dijital toprak analizi yaptılar. Bana SMS göndererek toprağımın hangi besine, ne kadar ihtiyaç duyduğunu ifade ettiler. Geçen yıllarda yanlış gübreleme yaptığımı fark ettim. Gerektiği kadar gübre kullanınca, gübreden yüzde 22 tasarruf etmiş oldum. Meteoroloji & Sulama ve Tahmin İstasyonu uygulamasıyla, mısırların gelişimini tarlaya gitmeme gerek kalmadan, cep telefonumdan takip ettim. Ziraat mühendisleri de tarlamı izleyip beni kırmızı örümcek zararlısına karşı uyardılar. Buna göre ilaç kullandım. Program sayesinde, dekar başına aldığım ürün 7 bin 450’den 8 bin kilograma çıktı.”

GÜBREDEN 10 BİN TL KAR ETTİ

İzmir'den Ceylan Karaoğlan, “1000 Çiftçi 1000 Bereket programı kapsamında tarlamda toprak analizi yapıp, gübreleme önerilerini SMS olarak telefonuma gönderiyorlar. Programda aldığımız eğitimler ve danışmanlık sayesinde daha verimli ve daha kaliteli ürün yetiştirmeyi öğendim. Artık bir dekardan 9 ton mısır alıyorum. Program kapsamında yaptığım üretimi köyümdeki kadınlar da izliyor, örnek alıyor” derken Manisa'dan Hasan Berilgen de şunları aktardı: “Önceden gübreyi babamızdan gördüğümüz gibi, kafamıza göre atıyorduk. Program kapsamında toprak analizi yaptırdıktan sonra, hem gübreden hem de işçilikten tasarruf ettim. Toprak analizi yaptırmadan önce 50-100 kg gübre atarken, analiz sonuçları sayesinde 10-20 kg atmaya başladım. Programa başladığımdan bu yana yılda gübreden 10 bin TL kar ediyorum. Ziraat mühendislerine de istediğim zaman ücretsiz olarak danışabiliyorum. Gece 12'de dahi tarlamdaki mısırla ilgili soru sorduğumda yanıt alabiliyorum.” Ankaralı üretici Emre Yağlıkara da, “Üniversitede işletme eğitimi aldıktan sonra, genç çiftçi olarak bu işe başladım. Babamdan farklı bir üretim yapmalıyım ki, köye dönmemin bir kıymeti olsun. Ben de 1000 Çiftçi 1000 Bereket programına katılarak lider çiftçi oldum. Bence tarımda en önemli konu teknoloji. Programın eğitim programlarına katılıyorum ve ücretsiz sunulan dijital tarım araçlarını kullanıyorum” diye konuştu.

BİR LİRA YATIRIMLA 2.78 TL'LİK GETİRİ

Tarım ve gıda alanında Türkiye’de ilk kez sosyal etki hesaplaması yapılan program olma özelliği de taşıyan 1000 Çiftçi 1000 Bereket’e, 2020 yılında yapılan her 1 TL’lik yatırımın, 2.78 TL değerinde sosyal getirisi olduğu görüldü. Böylece programın sosyal getirisi bir önceki yıla göre de 2.53 TL’den 2.78 TL’ye yükselmiş oldu. Cargill Gıda Orta Doğu, Türkiye ve Afrika Yönetim Kurulu Başkanı ve CEO’su Murat Tarakçıoğlu, “İki yılda toplam 2 bin 200’ü aşkın çiftçinin hayatına dokunduk. Üçüncü yılımızda kanola çiftçilerini de dahil ederek, programımızın etki alanını daha da genişleteceğiz. Aynı zamanda ‘Tarlada Sıfır Atık Yönetimi’ projesini hayata geçirdik. İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ), İTÜNOVA Teknoloji Transfer Ofisi projesinde Prof. Dr. Filiz Karaosmanoğlu yönetiminde ve Türk Plastik Sanayicileri Araştırma Geliştirme ve Eğitim Vakfı (PAGEV) işbirliğinde, tohumdan ürüne yaşam döngüsü atık sorununa çiftçi lehine kolaylaştırıcı çözüm için çalıştık” dedi.

Sonraki Haber