Çiftçi traktörlerini çalıştırmıyor
Bozkır Ziraat Odası Başkanı Ali Öztürk, köy ve kasabalardaki çiftçilerin gübre, ilaç, mazot ve tohum zamları nedeniyle üretim yapmakta zorlandıklarını belirtti.
Öztürk, şunları söyledi: “Hiç zaman kaybetmeden müdahale edilerek, üreticiyi ve dolayısı ile tüketiciyi koruyacak tedbirler alınmaz, sektör kaderine bırakılmaya devam ederse, bu işin faturası bu yıl çok ağır olacaktır. Hayvancılık yapan yetiştiriciler artık üretimin maliyetini değil de üretim yapmamanın hesabını yapmaktadır. Üretimden çıkan insanımızın tekrar dönmesi de mümkün görünmemektedir. Üretimden vazgeçmek demek üretimin azalması demektir. Bu şekilde olursa herkes çok ağır bedeller ödeyecektir.”
AYNI TEKNEDEYİZ
“Hepimizin aynı teknede olduğu bilinerek gerekli adımlar atılmalı” diyen Ali Öztürk şöyle devam etti: “Çiftçimizi rahatlatan destekler olmazsa ve girdi maliyetleri düşürülmezse çiftçi üretemeyecek, üretilen az ürün fahiş fiyata satılacak vatandaş mağdur olacak. Mazot fiyatlarındaki afaki zamlar, traktörlerin çalışmasını durdurdu. Son yapılan zamlarla çiftçilerimiz traktörlerini çalıştırıp tarlalarını sürmekten çekinir hale geldi. Gemilere ekonomik kalkınma için yapılan indirimli mazot fiyatları gibi çiftçimize de maliyetine fiyatlar verilmiş olsa biliyoruz ki üretici atıl durumda olan binlerce dönüm araziyi de sürüp tarıma döndürecektir.”
TARIM KREDİ’YE ÇAĞRI
Karaman Ziraat Odası Başkanı Mehmet Bayram, Tarım Kredi Kooperatifleri’ne çiftçiye destek olma çağrısı yaptı. ‘‘Türkiye Tarım Kredi Kooperatifleri tarımsal üretimin artırılmasına katkıda bulunmak ve üreticilerin ihtiyaç duyduğu her türlü tarımsal girdinin kaliteli ve uygun fiyattan karşılanmasını sağlamak amacıyla kurulmuştur.” diyen Bayram, özellikle tarımsal üretimde kullanılan ürünlerde oluşan afaki fiyatlar sonrası çiftçinin kullanmakta olduğu limitlerin yetersiz kaldığını bildirdi.
Bayram şöyle konuştu: “İçinde bulunduğumuz bu zor günlerde üretime devam edebilmemiz için çiftçimize destek olunmalı, alışveriş limitleri güncel piyasa şartları göz önüne alınarak artırılmalıdır. Özellikle başta kimyevi gübre ve yem olmak üzere tarımsal girdi fiyatlarında oluşan yüzde 200'ü geçen artışlar sonrası çiftçilerimizin Tarım Kredi Kooperatifi’nden limitleri yetersiz kaldığı için yeterince alışveriş yapamamaktadırlar. Tarım Kredi, çiftçimizin mağduriyetini gidermek için piyasalarda oluşan artışları göz önüne alarak çiftçimizin alışveriş limitlerini artırmalıdır.”
YAŞ ÇAY DESTEĞİ ARTIRILSIN
Arhavi Ziraat Odası Başkanı Sadık Yıldızbayrak, girdi maliyetlerindeki fiyat artışlarının üreticileri olumsuz etkilediğini, taleplerini yetkili kurumlara iletmelerine rağmen yeterli yanıt alamadıklarını belirtti. Yıdızbayrak, taleplerini şöyle sıraladı: “Dekar başına ödenen mazot ve gübre desteğinin 26 lira bandında tutulmamalı ve kullanılacak gübre miktarının yüzde 50’si devlet tarafından desteklenmeli. Yaş çay desteği 0.130 kuruştan 0.250 kuruşa çıkartılmalı. Dekar başına yapılan budama desteği 3 bin 900 liradan 5 bin 500 liraya çıkartılmalı. 2022 yılı yaş çay fiyatının yıllık enflasyon miktarı oranında artırılmalı. İçişleri Bakanlığı’nca belirlenen günlük işçi ücretleri çay bölgesinde de uygulanmalı.”