Çiftçiler hükümeti uyardı! Moskova’dan değil Vaşington’dan kork
Almanya'daki koalisyon hükümetinin bütçe açığı yükünü ve ekonomik durgunluğun faturasını üreticiye yıkma planına Alman çiftçiler isyan etti. Çiftçiler, ülke genelinde şehir merkezlerinde traktörleriyle eylem yaptı. Alman Çiftçiler Birliği çağrısıyla düzenlenen eylemlerde hükümetin istifası istendi
Almanya'da çiftçilerin, yeni tarım politikalarına tepkisi gittikçe büyüyor. Hükümetin mazot desteğini ve traktörlere yönelik vergi muafiyetini ortadan kaldırma girişimi üreticinin sabrını taşırdı. Hükümetin, Kovid-19 salgını döneminde oluşturulan bütçeyi iklim bütçesine aktarma planı, Anayasa Mahkemesi'nce engellenmiş ve bütçede 60 milyar avroluk bir açık oluşmuştu. Ukrayna ve İsrail'deki savaşlara yönelik harcamalardan kısmayan hükümet, bütçedeki açığın yükünü üreticilerin üzerine yıkmaya çalışıyor. Koalisyon hükümeti, iklim hedeflerini de bahane ederek mazot desteğini ve traktörlere yönelik vergi muafiyetini ortadan kaldırmaya yöneldi. Bunun üzerine ülkenin her yanında çiftçiler, başka meslek gruplarının da desteğiyle eylemlere başladılar.
Almanya'da Brandenburg Kapısı önünde toplanan çiftçilerin protestoları nedeniyle 17 Haziran Caddesi trafiğe kapatıldı. Traktörleriyle gün boyu caddede bekleyen çiftçiler, Almanya'nın gıda güvenliğinin tehlikede olduğunu söyleyen, hükümeti eleştiren ve hükümetin çiftçilerin aleyhine düzenlemelerine tepki gösteren pankartlar açtılar.
KAYNAKLARIN UKRAYNA'YA AKMASINA TEPKİ
Hükümetin yeni tarım politikasına tepki gösteren çiftçiler, aynı zamanda "savaş çığırtkanlığına son", "kaynaklarımız dışarıya akmasına son" yazılı pankartlarla, Almanya'nın Ukrayna ve İsrail'e verdiği desteği de eleştirdi. Çiftçiler, kaynaklar buralara akıtılırken, bütçedeki açığın yükünün üreticilerin üzerine yıkılmasını şikâyet etti ve bu gidişle Alman tarımının çok ciddi sorunlarla karşılaşacağını vurguladılar.
Çiftçilere destek, esnaf ve nakliyecilerden geldi. Yakın şehirlerden de gelen nakliyeciler ve TIR şoförleri de çiftçilerle birlikte Berlin sokaklarını doldurdu. Katılımcılar arasında yer alan bir kasap, görüşlerini Aydınlık Avrupa ile paylaştı. “Hükümet üreticiyi mağdur etmek istiyor. Bu kriz sürecini iyi yönetemedi ve şimdi faturasını üreticiye kesiyor. Sorun sadece bugün yaşadıklarımızla sınırlı da değil. Yıllardan beri çiftçilerin, üreticilerin artan fiyatlar ve azalan teşviklerle başı dertte. Buna indirimli market zincirlerinin fiyat baskılamaları da ekleniyor. Son açıklanan bütçe planı ile üreticiler daha da mağdur olacak. Oysaki biz sadece geçinebilmek istiyoruz, hayatımızı idame ettirebilmek istiyoruz.”
YEŞİLLER MİLLETVEKİLİ PROTESTO EDİLDİ
Münih ve çevresindeki çiftçiler ise kentin Odeonsplatz meydanına akın etti. Traktörleriyle kent meydanını dolduran çiftçiler hükümete yönelik tepkilerini dile getirdi. Eyleme Bavyera Çiftçiler Birliği’nin daveti üzerine katılan Yeşiller Federal Milletvekili Karl Bär, katılımcılar tarafından yuhalanarak karşılandı. Tepkinin sebebini Aydınlık Avrupa’ya açıklayan bir çiftçi, “Trafik lambası koalisyonu bir an önce gitmeli” dedi. Çiftçi, “Son iki yılda yaşadıklarımız gerçek bir facia ve durum her geçen gün daha da kötüleşiyor. Şu anda yaşadığımız tüm krizler bu hükümet tarafından oluşturuldu. Bu yıl galiba 70 milyar avrodan fazla vergi geliri ürettik ve buna rağmen hükümet, anayasa ile uyumlu bir bütçe oluşturamadı. Anlaşılan fazladan 70 milyar avro ile de yetinemiyorlar” diye konuştu.
Hükümetin siyasetlerini “kibirli” olarak değerlendiren çiftçi, çok sayıda sorunun küçümsendiğini ifade etti. Siyasi kararların halktan kopuk alındığını söyledi: “Sorun sadece bizim az kazanmamızda değil. Asıl sorun bizden istenenin de artmasında fakat dikişler artık patlıyor. Yani sorun sadece hırpalanmamız değil. Bize gerçekten, fütursuzca zarar veriliyor.
‘HEPİMİZİ İLGİLENDİRİYOR’
Eyleme destek veren endüstri mühendisi “Şu an birkaç çiftçi ve destekçi burada fakat sorun herkesi, yani Almanya’nın tüm halkını ilgilendiriyor. Eylemlerin büyümesini bekliyoruz. Zira trafik lambası koalisyonunun Almanya’yı nasıl yönettiğine baktığımızda, buna yönelik tepkilerin büyüyeceğini tahmin etmek zor değil. O sebeple bu eylemleri başarılı bir başlangıç olarak değerlendiriyoruz.” dedi.
‘ALMAN BASINI SÖZLERİMİZİ ÇARPITIYOR’
Konuşurken isimlerini vermekten çoğu zaman kaçınan çiftçiler, Alman basınının sürekli yaptığı çarpıtmalara karşı tepkili oldukları için böyle davrandıklarını ifade ettiler. Bu nedenle çiftçilerin önemli bölümü basına güvenmiyor ve konuşmak istemiyor. İsmini vermek istemeyen bir çiftçi ise Alman basınında çıkan haberlere yönelik öfkesini şu sözlerle dile getirdi: “Yaşadığımız sorunlara gözlerini kapatıyorlar. Siyasetçilerin çözüm üretmediklerini görmek istemiyorlar. Sonra biz hükümetin istifasını savununca aşırı sağcı, ırkçı olarak etiketleniyoruz. Ne dersek diyelim, basın sözlerimizi çarpıtıyor. Bu sebeple onlara konuşmak istemiyoruz.”
BÜYÜK MİTİNG 15 OCAK'TA
Çiftçi eylemlerinin son halkası ise 15 Ocak Pazartesi günü gerçekleştirilecek. Başkent Berlin'de büyük bir mitinge imza atacak olan çiftçiler, farklı seviyelerde eylemlerini ülkenin her yanında o güne kadar devam ettirecek. Daha önce de tepkilerini göstermek isteyen çiftçiler Almanya Ekonomi Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Robert Habeck'i ve Tarım Bakanı Cem Özdemir'i protesto etmişlerdi. Baden-Württemberg, Kuzey Ren-Vestfalya, Saksonya ve Bavyera'da da çiftçilerin yol kapatma eylemleri olmuştu. Çiftçiler, traktörlerde vergi muafiyetinin korunması ve mazottaki vergilendirmenin aşamalı olarak kaldırılması gibi kazanımlar elde etmiş olsalar da bunları yeterli bulmadıklarını belirtiyorlar ve bu yüzden eylemlerini büyütmeye devam ediyorlar.
MAKİNİSTLER DE ÜLKE ÇAPINDA GREVE GİTTİ
Seferler iptal edildi, ulaşım aksadı
Almanya Demir Yolları'nda (Deutsche Bahn) çalışan Almanya Makinistler Sendikası'na (GDL) bağlı işçiler, 10 Ocak saat 02.00 ile 12 Ocak saat 18.00 arasında greve gittiler. İş bırakma eylemi nedeniyle demir yollarında birçok sefer iptal edildi. Eylem, demir yolu ulaşımında büyük aksaklıklara neden olurken, yüz binlerce kişi tren seferleri iptalleriyle karşı karşıya kaldı.
İşveren tarafıyla yaptıkları toplu iş sözleşmesi (TİS), görüşmelerinden sonuç alamayan makinistler aylık 555 avro ve enflasyonun etkisine karşı tek sefere mahsus 3 bin avroluk iyileştirme talebiyle greve gitti. Haftalık çalışma saatinin 38'den 35'e, ücretlerde azalma olmadan, düşürülmesi de makinistlerin talepleri arasında bulunuyor. 3 gün süren grev Almanya'da başta şehirlerarası yolculuklar olmak üzere on binlerce kişinin ve birçok firmanın doğrudan etkilenmesine yol açtı. Almanya Makinistler Sendikası'nın başkanı Claus Weselsky, "Cuma gününe kadar hiçbir şey elde edemezsek, bir süre ara vereceğiz ve ardından bir sonraki eylem turuna başlayacağız." ifadelerini kullandı.
3 AYDA ÜÇÜNCÜ KEZ GREV
Yük treni sürücülerinin de cuma gününe kadar grevde olması, Alman yük trafiğinin neredeyse beşte birinin demiryolu ile taşındığı tedarik zincirinde endişelere yol açıyor.
Almanya’da makinistler 3 ay içinde üçüncü kez greve gitti. Makinistleri 7 Aralık’ta toplu iş sözleşmesi görüşmelerinin başarısızlıkla sonuçlanmasının ardından ülke genelinde 24 saatlik uyarı grevine gitmişti. GDL’ye bağlı makinistler, 15-16 Kasım’da da 20 saatlik grev yapmıştı.