Çiftçilerden gümrük indirimi tepkisi: Ekim zamanı ithalat üretimden vazgeçirir

2,5 milyon ton hubutat için ithalat yolu açıldı. Hasat ve ekim için tarlada olan çiftçi karara tepkili. Üretici, ekim ve hasat zamanı yapılan ithalatın, tarlayı terk ettireceğine dikkat çekiyor.

Resmi Gazete’de yayımlanan kararname ile 2,5 milyon ton hububat ve 100 bin ton kuru baklagil ithalatı için gümrük vergisi sıfırlandı. Hububat üretimi için çiftçinin harıl harıl çalıştığı şu günlerde alınan karar tepkiyle karşılandı. Uzmanlar gıda güvenliği için iç tüketimde yeterli, dışa bağımlı olmayan bir üretim politikasına geçilmesi gerektiğini söylüyor.

Adana Seyhan Ziraat Odası Yönetim Kurulu Üyesi Cahit İncefikir, iktidarın yanlış tarım politikaları sonucu 2019 yılında buğday ithalatında Cumhuriyet tarihinin rekorunun kırıldığını söyledi. Türkiye’nin su, toprak ve iklim açısından değerlendirildiğinde tarımsal üretim potansiyeli zengin bir ülke olduğunu, ancak tarım sektöründeki mevcut sorunların bu potansiyelin etkin kullanımını engellediğini dile getiren İncefikir şöyle konuştu:

“Hububatta kendi kendine yetiyor olması ve son on yılda üretimde bir artış görülmesine rağmen hububat ithalatı giderek artmıştır. Benzer durum yağlı tohumlar için de geçerlidir. Gıda güvenliği de düşünülerek Türkiye tarımı için iç tüketime yeterli, dışa bağımlı olmayan bir üretim politikasına geçilmelidir.”

TARIMSAL DESTEKLER ARTIRILMALI

Çiftçilerin üretimden vazgeçmemeleri için tarımsal desteklerin artırılması gerektiğine vurgu yapan İncefikir konuşmasını şöyle sürdürdü:

“Tarımsal üretimin planlı bir şekilde yapılarak tarımın kendi kendine yeter seviyeye getirilmesi için kırsal alanları daha yaşanabilir bir hale getirmeliyiz. Dövizdeki artışa paralel artan girdi fiyatlarındaki yükselişi frenlemek için girdilerde KDV indirimi dahil üreticiyi ve üretimi rahatlatıcı önlemler alınmalı, ek destekler açıklanmalıdır.”

ÇÖZÜM DEĞİL!

TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Baki Remzi Suiçmez, mısırda yüzde 70.3, ayçiçeği yağında yüzde 80 ithalata bağımlı bir ülke olduğumuzu belirtti. “Dışalım, normal zamanlarlda da, salgının dünyayı tehdit ettiği günümüzde de çözüm değildir” diyen Suiçmez mısırda dışalımın 3,6 milyon tona ulaştığını söyledi. Suiçmez şöyle konuştu:

“Temel yağ bitkimiz olan ayçiçeği dışalımı da bir önceki yıla göre yaklaşık yüzde 60 artışla 1,1 milyon ton oldu. Tarımsal ürün dışalımı kısıtlanmalı, girdi maliyetleri düşürülerek ürün desteklerinin artırılmasına yönelik çalışmalara derhal başlanmalıdır. Bazı ürünlerde stok yapılması konusu mısır dışalımında bazı yıllarda kış dönemlerinde yüzde 20 civarında olan mısır gümrük vergisinin, yaz aylarında iç tüketimi korumak için yüzde 70’lere çıkarıldığı uygulamalar karşısında, gümrük ve vergi tarifeleri ile oynanarak kısa sürede 'kimler ne kadar haksız kazanç elde ediyor' konusu da gündemimizden düşmemeli, bu tür rant amaçlı düzenlemelere izin verilmemelidir.”

NEDEN KOSOVA?

Suiçmez, “Ham ayçiçeği yağında yüzde 36 olan gümrük vergisi oranı, yüzde 30’a düşürülmüş, Kosova için ise sıfır olarak uygulanması kararlaştırılmıştır. Ülkemizin yağ gereksinimini karşılayacak miktarda üretimi olmayan Kosova’ya tanınan bu ayrıcalığın nedeni ve kimleri kapsadığı konusunda kamuoyu derhal bilgilendirilmelidir” değerlendirmesinde bulundu.

UCUZ EKMEĞİN PARASI ÜRETİCİNİN CEBİNDEN ÇIKMASIN

Antakya Ziraat Odası Başkanı Mehmet Muzaffer Okay, kararı şöyle değerlendirdi:

“Madem bu karar alındı, çiftçinin üretiminin önünü açmak adına mazot,gübre, ilaçta KDV ve ÖTV kaldırılmalıdır. Tarımsal üretim de kullanılan elektrik faturaları dönemsel olarak senede 2 kez faturalandırılmalı. Amaç halkımıza ucuz ekmek yedirmek ise bu zor durumda olan üreticinin cebinden olmamalıdır. Zarar eşit dağıtılmalıdır.Buğday desteği arttırılmalı,çiftçi ithalat karşısında eli kolu bağlı bırakılmamalıdır. Bu mısır için de geçerlidir. Ya da son çare çiftçi buğday üretimini terk etmelidir.”

FİYAT BELLİ DEĞİL

Türkiye Ziraatçılar Derneği Genel Başkanı Hüseyin Demirtaş, ayçiçeği tohumu ve mısırda ithalata bağımlı olduğumuzu belirterek, “Tüketici düşünülerek ayçiçek yağında gümrük kararı alınmış olabilir. İthalat büyük işletme sahiplerine yarıyor. İhracat eden ülkelere daha çok yarıyor. Prensip olarak üretim zamanı ithalat, üreticinin belini kırar. Daha fiyat belli değil” dedi.

Sonraki Haber