Çiftçiye kredi borcu için 1 ay ek süre: 'Bizimle dalga mı geçiyorlar?'
Tarım Kredi borçları nedeniyle üretemez hale gelen çiftçiler, 23 kez Ankara'ya gitmelerinin sonucunda yalnızca 1 aylık erteleme alabildi. Faizlerin silinmesini, ödemelerin ertelenmesini ve uygun bir yapılandırma talep eden çiftçiler 'Durumumuza inanmayanlar var, gelsinler görsünler halimizi' diyor
TBMM Genel Kurulu’nda kabul edilen ve kooperatiflere yeni düzenlemeler getiren kanun teklifinde icralık çiftçilere bir aylık ek süre verildi. Tarım Satış Kooperatif ve Birlikleri Hakkında Kanun'da yapılan değişiklikte şöyle denildi: “Tarım Kredi Kooperatifleri tarafından kullandırılan tarımsal kredi alacaklarından yapılandırmaya esas tutarın taksitlendirilmesi halinde ise peşinata tekabül eden yüzde 30’unun ödeme tarihi, bu yılın ekim ayı sonundan kasım ayı sonuna ertelendi. Kalan tutarın taksitlerinin ödemesi de 2022 yılının ekim ayı yerine kasım ayında başlayacak.”
Tarım Kredi Kooperatifi mağduru çiftçilerin borçları, geçen aylarda yapılandırılmıştı. Ancak çiftçiler yapılandırma şartlarının ağır olduğunu belirterek tepki göstermişlerdi. Söz konusu yapılandırmaya göre, 31 Temmuz 2021’e kadar yapılandırma başvurusunda bulunan icralık çiftçilerin, yapılandırma kapsamında borçlarının birinci taksidini (yüzde 30) 31 Ekim’e kadar ödemeleri gerekiyordu. Yasalaşan teklifte bu süre bir ay uzatıldı.
GÖRÜŞMELER DEVAM EDİYOR
Aylardır yeni bir yapılandırma talebiyle mücadele eden çiftçiler, hafta içi Ak Parti ve MHP milletvekilleriyle görüştü. Çiftçi Dayanışma Platformu’ndan 9 kişilik bir heyet, Ankara’da Meclis Tarım Komisyonu Başkanı ve Ak Parti Kars Milletvekili Yunus Kılıç, Ak Parti Aydın Milletvekili Metin Yavuz ve MHP Genel Başkan Yardımcısı Yaşar Yıldırım’la görüştü.
Platform Başkanı Ömer Sarı, görüşmelerde faizlerin çiftçiyi zorladığını belirttiklerini, Tarım Kredi borçlarının yeniden yapılandırılmasını ve hacizlerin son bulmasını talep ettiklerini söyledi. Görüşmelerin olumlu geçtiğini bildiren Sarı, Yunus Kılıç’ın kendilerini dinlediğini belirterek şöyle devam etti: “Vekilimiz, çiftçilerin sorunlarını bildiğini ve ne yapılması gerekiyorsa yapacaklarını belirtti. Torba yasaya çiftçi sorunlarının çözümleriyle ilgili bir maddenin eklenmesi için uğraştığını söyledi. Bize söz vermedi ama ‘borç yapılandırması için uğraşacağız’ dedi.”
‘DAYANACAK GÜCÜMÜZ KALMADI’
Sarı son 1 yılda 23 kere Ankara’ya geldiklerini ve artık çiftçinin dayanacak gücü kalmadığını belirtti. “Elimizdeki sermaye, borcumuzun ilk taksidini bile ödemiyor. Durumumuza inanmayanlar var, gelsinler görsünler halimizi” diyen Sarı, 1 aylık erteleme kararını şöyle değerlendirdi: “Bizimle dalga mı geçiyorlar. Biz traktörümüzü ve aracımızı satsak ilk takside para yetişmiyor. Kimse bu borçların altından kalkamaz. Soğanın tarlada kaç para olduğunu bilmeyen yetkililer var. Bu bir aylık süre içinde çiftçileri rahatlatacak bir düzenlemeyi hâlâ bekliyoruz.”1
‘BORCUMUZA İTİRAZ ETMİYORUZ’
Çiftçiler son yapılan düzenlemenin kendilerine sadece 1 ay zaman kazandıracağını, sorunu çözmeyeceğini belirtiyorlar. Çiftçi Dayanışma Platformu Başkan Yardımcısı Kadir Yüce de, “Biz çiftçiler asla borca itiraz etmiyoruz. Tarım Kredi Kooperatifi’nin acımasızca yaptığı faize ve katkı payı adı altında aldığı yüksek faize itirazımız var. Bu yüksek faizi silin, biz borcumuzu makul bir yapılandırmayla ödeyelim” dedi.
Çiftçiler, faizlerin silinmesini, ana paranın 5 eşit parçaya bölünmesini ve ilk ödemenin 1 yıl sonra yapılmasını talep ediyor.
KÖYLÜLER, HACZİ ENGELLENDİ
Amasya’nın Büyükkızılca Köyü’ne gelen Tarım Kredi Kooperatifi avukatları ve icra memurları, jandarma eşliğinde Kenan Kol’a ait traktörü ve kefil olan kardeşi Alaattin Kol’un aracını haczetmek istedi. Aracın önünde haczin durdurulması için feryat eden anne Mahbure Kol, jandarmaya ve Cumhurbaşkanına “durdurun bu hacizleri” diye feryat etti. Köylülerin de araya girmesiyle avukatlar ve memurlar, ikna edilerek geri gönderildi.