‘Çifte vatandaşlık olmadan siyasi temsil olmuyor’

Uzmanlar, Almanya’da çifte vatandaşlık düzeyinin düşüklüğüne dikkat çekerek ‘yabancı kökenlilerin siyasi olarak temsil edildiği’ iddiasının tartışmalı hale geldiğini söylediler. Zira vatandaş olmayanlar seçme ve seçilme hakkına sahip değil.

Duisburg-Essen Üniversitesi’ne bağlı Türkiye ve Göç Araştırmaları Merkezi’nin verilerine göre Alman vatandaşlığına sahip olmayan Türk nüfusun oranı, yüzde 13 ile çok yüksek bir düzeyde.

Konu, Almanya’nın en büyük nüfuslu eyaleti olan Kuzey Ren-Vestfalya’nın başkenti Düsseldorf’ta, Eyalet Parlamentosu’nda gündeme geldi. Sosyal Demokrat Parti (SPD)’nin çifte vatandaşlık yasa tasarısının tartışıldığı toplantıda uzmanlar, Parlamento Uyum Komisyonu üyelerini bilgilendirdi. 12 Mayıs günü yapılan oturumda çifte vatandaşlık lehine görüşler ağırlık kazandı.

KRV Eyaleti Uyum Meclisleri Başkanı Tayfun Keltek, 1993 yılından bu yana çifte vatandaş olduğunu, bu durumunun hem Türkiye’ye hem Almanya’ya olan bağını güçlendirdiğini söyledi. Böylece Almanya’nın kendisini Türk kimliğiyle de kabul ettiğini gösterdiğini ifade eden Keltek, konuşmasında ‘sadakat’ eleştirisini yerle bir etti.

SÜREÇ NASIL İŞLEYECEK?

Tasarı ocak ayından bu yana Parlamento gündeminde. Daha önce Genel Kurul’da tartışılan SPD tasarısı, buradan komisyona havale edilmiş, uzman görüşlerinin dinlenmesi öngörülmüştü. Çarşamba günkü toplantıya Uyum Meclisleri, Uyum Uzmanları ve hukukçular katıldı.

SPD’nin Meclis’e sunduğu tasarı bir yasa tasarısı değil, çünkü vatandaşlık kanunu Almanya’da Federal düzeyde düzenlenebiliyor. Ancak eyalet hükümetleri, sahip oldukları oy oranlarına göre, senato vazifesi gören bir Federal Konsey oluşturuyorlar. Federal Konsey, Federal Parlamento’ya tasarı sunabiliyor. “Federal Konsey İnisiyatifi” olarak adlandırılan bu girişim üzerinden geçmişte de çok sayıda kanun kabul edilmişti. SPD’nin de amacı, eyalet hükümetinin bir girişim başlatması için görevlendirilmesi.

Girişimin içereceği taleplerin hangileri olacağı hâlâ belli değil. Komisyon’un, önümüzdeki yaz düzenlenecek oturumlarında uygun bir tasarı hazırlaması ve Genel Kurul’a sunması bekleniyor. Komisyonun bir sonraki toplantısı 9 Haziran’da.

Sonraki Haber