Ciğerlerimizi yakanlara ağır ceza

Orman yangınlarına ilişkin yargıda yaklaşık 2 bin dosya bulunuyor, ağır ceza mahkemelerinde de 68 olaya ilişkin dava görülüyor.

Orman Genel Müdürlüğü (OGM) verilerinden derlenen bilgilere göre, orman yangınlarına yol açanlar, müebbet hapis de dahil olmak üzere çeşitli cezalara mahkum ediliyor. Türkiye'de yılda 2 binden fazla orman yangını meydana geliyor. Yüzde 90'ı insan kaynaklı yangınlarda ortalama 7 bin hektarlık alan zarar görüyor. OGM yanan yerlerde aynı yıl içinde rehabilite ve ağaçlandırma çalışmalarına başlıyor.

7 YILA KADAR HAPİS CEZASI

Orman Genel Müdürü Bekir Karacabey, 6831 sayılı Orman Kanunu'nun 76. maddesinde ormanda ve ormana yakın mesafede ateş yakmak ve yangınlarına sebep olmakla ilgili yasak ve cezai müeyyidelerin yer aldığını belirtti. Dikkat ve özen yükümlülüğüne aykırı olarak orman yangınına sebebiyet verenlerin 2 yıldan 7 yıla kadar hapis cezasıyla cezalandırıldığını dile getiren Karacabey, ancak failin yangının söndürülmesine ve etkilerinin azaltılmasına yönelik çabaları veya meydana gelen zararın azlığı göz önünde bulundurularak cezanın yarıya kadar indirilebileceğini söyledi. Karacabey, kasten orman yakan kişinin ise 10 yıldan az olmamak üzere hapis ve 10 bin güne kadar adli para cezasıyla cezalandırılacağına dikkati çekti.

GENEL AF KAPSAMINA GİRMİYOR

Ayrıca yangından doğan idari zararlarla söndürme masrafları ve yeniden ağaçlandırma masraflarının yangına sebep olan kişilerden tahsil edildiğini dile getiren Karacabey, orman suçlarının genel af kapsamına da girmediğine işaret etti. Karacabey, orman yangınlarıyla mücadelenin vatan savunması olduğunu vurgulayarak, "Orman Genel Müdürlüğü olarak, hainlerin karşısında duran kahramanlar olarak yeşil vatanımıza sahip çıkmaya devam edeceğiz" diye konuştu.

Sonraki Haber