CHP’nin kovduğu kadınlara Vatan Partisi destek çıktı

İşlerine dönmek için CHP önünde 23 gündür gece gündüz nöbet tutan Çiğli belediye işçilerine bu kez de Vatan Partili kadınlardan destek geldi. Öncü Kadın Genel Başkanı Meltem Ayvalı başkanlığındaki heyet, önceki akşam kadınların ağırlıkta olduğu işçilerle sohbet ederek dertlerini dinledi

Öncü Kadın Genel Başkanı Meltem Ayvalı başkanlığındaki Vatan Partili kadınlar, önceki akşam CHP Genel Merkezi önünde nöbet tutan işten çıkarılan Çiğli Belediyesi işçilerine destek ziyareti yaptı. Ayvalı ve beraberindeki heyet, kadınların ağırlıkta olduğu işçilerle sohbet ederek dertlerini dinledi.

23 gündür CHP Genel Merkezi önünde olduklarını söyleyen işçiler, “Birçok yönetici giriyor çıkıyor, maalesef herhangi bir muhatap bulamadık. Kimse sesimizi duymuyor. 23 gündür buradayız, sokaktayız. Evimizden, çocuklarımızdan uzağız. Ama ekmeğimizi almadan buradan ayrılmayacağız.” dedi.

‘PARTİMİZ BİZİ ÇİVİ GİBİ BETONA ÇAKTI’

CHP Kadın Kolları Kurultayı’nda Özgür Özel’in “Bunun yeri burası değil!” sözlerini kullanıp salondan atılmalarına ilişkin konuşan işçiler, gelinen aşamada şunları söyledi:

“Eylemin yeri olmaz. Özellikle iş konusunda, eylem anayasal hakkımızdır. Biz de anayasal hakkımızı kullandık. Şimdi kadın kolları olmasa, başka bir kurultay olsa, başka bir kurultayda da biz bunu yapacaktık. Biz orada bize verilen sözlerin tutulması için kalkıp bir sloganımızı attık. ‘Burası kadın kolları. Burada erkeğin sesi yükselemez.’ diyor. Ama kusura bakmasın, kendisi bir erkek olarak orada konuşmacı. Oradaki ekipler bize kışkırtıcı, ağır hakaretler, küfürler etti. Biz doğru olanı yaptığımızı düşünüyoruz.

"Kadın, erkek hepimiz eşitiz. Cinsiyetçi bakmak yanlış. Orada biz olmasaydık birçok kadın işçi arkadaşımız vardı. Ama bütün hakaret maalesef iki erkek olarak bize yapıldı. Biz bu parti için her şeyi yaptık. Emeğimizi verdik Çiğli'de. Bizimle dışarıda da görüşülmedi. Ama hala bir dönüş yapılmıyor. Gözler kör, kulaklar sağır. Artık partinin bize bakış açısı çok farklı olduğu için yarın öbür gün belki de istifa edeceğiz.

"Aradığımız vekillerin niye telefonumuzu açmadığını, tek tek isim isim söyleyeceğiz. Biz yandık, onlar da yansın. Ne kadar partimiz rencide olmasın, mahcup olmasın dedikçe, bizi çivi gibi betona çaktılar. Yazık değil mi bu kadar insanın betonda yatmasına? İşimizi dürüstçe yaptık. Yazık değil mi bizlere! 23 gün oldu, hepimiz ailelerimizi özledik.”

İşçiler, yaşadıklarını ifade ederken gözyaşlarına hakim olamadı.

‘ONLARIN SESİNE SES OLMAK İÇİN BURADAYIZ’

İşçileri tek tek dinleyen Vatan Partisi Öncü Kadın Başkanı Meltem Ayvalı da şunları dile getirdi:

“Bizler bugün buradayız çünkü Çiğli Belediyesinde çoğunluğu kadın, 147 işçi işten çıkarıldı. İşçi arkadaşlarımızın bir kısmı Çiğli Belediyesi önünde eylemlerine devam ederken bir kısmı da CHP Genel Merkezi önünde 23 gündür seslerini duyurmaya çalışıyorlar. Biz de onların sesine ses olmak için bugün buraya geldik. Çünkü biz ekmekleri için, emekleri için, hakları için mücadele eden kadınların her zaman yanındayız.

‘ÖZELLİKLE AKŞAM SAATİ GELDİK’

“Akşam saatlerinde gelmemizin sebebi bütün Türkiye'ye işçi kardeşlerimizin gece de burada kartonların üzerinde, incecik halıların üzerinde, kaldırımda yatarak bu mücadeleyi verdiklerini gösterebilmek. Hakikaten alkışlanacak bir girişim içerisindeler şu an ve eminiz ki bunun sonunda zaferle buradan ayrılacaklar. Acil talebimiz işten çıkarılan kardeşlerimizin işlerine derhal geri alınmasıdır.

‘BU SİSTEMİ DEĞİŞTİRMEK MECBURİYETİNDEYİZ’

“Belediye şirket işçileri kadrosuz ve güvencesiz çalışıyorlar. Yani her an keyfi bir şekilde işten çıkarılma tehdidiyle karşı karşıyalar. O zaman bu sistemi değiştirmek mecburiyetindeyiz. Onların kadrolu ve güvenceli çalışabilmesi için adım atmak mecburiyetindeyiz. Sayıları 700 bini buldu. İktidarı ile muhalefetiyle belediye şirket işçilerinin kadrolu güvenceli çalışması için herhangi bir adım atılmadığını görüyoruz. Biz de aynı zamanda arkadaşlarımızın işe dönme mücadelesiyle beraber bu mücadelenin ilk adımlarını buradan atmak gerektiğini söylüyoruz.

‘İLK GÖZDEN ÇIKARILANIN KADIN OLMASINI KABUL ETMİYORUZ’

“Vatan Partisi Öncü Kadın olarak tasarruf tedbirleri kapsamında tırnak içinde ilk gözden çıkarılanın kadın olmasını kabul etmiyoruz. İlk gözden çıkarılanların kadın emekçiler olmasını kabul etmiyoruz. Nasıl olsa kocası var çalışıyor, nasıl olsa eve başka birisi ekmek getiriyor denilerek kadınların işlerinden çıkarılmasını, çalışma hayatının dışında bırakılmasını kabul etmiyoruz.

"Çünkü kadın için çalışmak evet para kazanmaktır her şeyden önce. Çocuğuna istediği bir çikolatayı, dondurmayı alabilmektir. Çocuğunun eğitim masraflarını, sağlık masraflarını karşılayabilmektir. Kendi ihtiyaçlarını karşılayabilmektir. Ailesine katkı sunabilmektir. Ama yalnızca para kazanmak değil ki. Kadın için çalışmak aynı zamanda özgüven kazanmaktır. Aynı zamanda güçlenmektir, aynı zamanda sosyalleşmektir.

‘KADIN HAKLARI LAFLA SAVUNULMAZ’

“Kadın hakları lafla savunulmaz. Kadın haklarını savunmak istiyorsanız emekçi kadınların hakkını vereceksiniz. Bugünkü kadın istihdamı yeterli değil. Biz bırakın kadınların dişten çıkarılmasını konuşmayı bugün, nasıl daha fazla kadını diş hayatına sokabiliriz, konuşmak mecburiyetindeydik. Sadece belediyelerde değil, büyük bir Üretim Devrimiyle Türkiye'nin dört bir yanında çarkları döndürerek, üretim çarklarını döndürerek kadınların çalışma hayatında, istihdamda daha fazla yer almasının mücadelesini vermeliyiz. Vatan Partisi olarak bunun için varız ve bunun mücadelesini veriyoruz.

KULAKLARINI KAPATANLARA SESLENDİ

“Buradan gelip geçerken arkadaşlarımızın sesine kulaklarını kapatanlara sesleniyorum. Acaba siz bir gün bu kaldırımda yatabilir miydiniz? Acaba siz bir gün bu kaldırımda çocuğunuzun hasretiyle kafanızda evime nasıl ekmek parası götüreceğim düşüncesiyle yatabilir miydiniz? O nedenle bu kadınlara ağlamak yakışmaz. Bu kadınlara ancak ve ancak alkışlamak yakışır. Onları ancak ve ancak alkışlamak gerekir. Ben hepsini canı gönülden alkışlıyorum.”

NE OLMUŞTU?

CHP’li Çiğli Belediyesinde 31 Mart seçimlerinde göreve gelen Onur Emrah Yıldız tarafından haksız yere işten atılan 107’si kadın 147 işçinin hak mücadelesi hem Çiğli’de hem de CHP Genel Merkezi önünde nöbet başlattı. CHP Genel Başkanı Özgür Özel’in Meclis’teki görüşmelerinde söz verip ilgilenmediği işçiler, 15 Temmuz’dan bu yana geceli gündüzlü CHP Genel Merkezi önünde nöbet tutuyor. İşlerine geri dönmeye çalışan işçiler, 5 Ağustos’ta yapılan CHP Kadın Kolları Kurultayı’nda seslerini duyurmaya çalışıp, dövizlerle tepkilerini göstermek istemişler ve Özgür Özel’in talimatıyla korumalar tarafından salondan zorla atılmışlardı.

Sonraki Haber