Çilekleri hep yanlış yıkamışız! İçinden öyle şeyler çıkıyor ki...

Yaz mevsiminin vazgeçilmez meyvelerinden biri olan çilek pazarlarda ve manavlarda yerini almaya başladı. Oldukça sevilen çileklerin sağlık için birçok faydası bulunuyor. Peki çileği doğru yıkıyor muyuz? Çilek sirke ile yıkanır mı? İşte cevabı...

Çilek sadece tek başına tüketimiyle değil tatlıların içinde de oldukça tercih ediliyor. Yaz boyunca tüketilen çileklerin içerisinde görmediğimiz birçok madde bulunabiliyor. Hem zararlı kimyasallar hem de kurtlar nedeniyle çileğin doğru bir şekilde yıkanması gerekiyor.

ÇİLEK NASIL YIKANIR?

Çilekler sadece hemen yiyecekseniz yıkanmalıdır. Çünkü çilek, ıslandıktan sonra hızla bozulmaya başlar. Bu nedenle yıkayıp bekletmeniz tavsiye edilmez.

Çilekleri düzgün bir şekilde yıkamak ve temizlemek için yemeyi düşündüğünüz çilekleri bir kap içine koyun ve soğuk, akan suyun altında hafifçe yıkayın. 

Bunu 10-20 saniye devam ettirin, ancak her bir çileğin iyice durulandığından emin olun. 

Çilekleri bir havluyla kurulayın, sonra yiyin.

Sirke ve suyu karıştırın: Bir kaseye 3 su bardağı soğuk su ve 1 su bardağı sirke ekleyin.

5 dakika bekletin: Çilekleri ekleyin ve 5 dakika bekletin.

Ardından iyice durulayıp kurutun.

ÇİLEK SİRKE İLE YIKANIR MI?

Çilekler ayrıca sirke veya tuzlu su ile temizlenebilir. Çilekleri sirke ile temizlemek için bir kaseye 1 su bardağı beyaz sirke, 8 su bardağı su doldurun.

Çilekleri sirke-su banyosunda en az beş dakika bekletin. Çileklerin derisini pestisitlerden temizlemenin yanı sıra beyaz sirke, yüzeyde olabilecek fazla kiri veya bakterileri yok etmeye de yardımcı olabilir.

Durulama: Sirkeli suda beklettiğiniz çilekleri süzün ve iyice soğuk musluk suyuyla durulayın. Bu, tüm sirke kokusu yok olacaktır.

Kurulama: Çilekleri temiz bir havluyla kurulayın. Bu önemlidir, çünkü ıslanırlarsa saklama süresinden ödün verebilirler! Çilekleri kapalı bir kaba koyun ve soğutun.

Beyaz sirke genellikle çilekleri yıkamak için önerilen sirke iken, elma sirkesi ile yıkayabilirsiniz. Elma sirkesi bazı meyve ve sebzeleri daha uzun süre taze tutabilir.

ÇİLEĞİ YIKAMADAN YERSEK NE OLUR?

Çilekler sürekli olarak böceklerden korunması için ilaçlanarak yetiştirilir. Bu durum, çileklerin diğer meyve veya sebzelerden daha fazla pestisitlere maruz kaldığı anlamına gelir. 

Peki ya organik çilek? Organik çilekler sentetik pestisit kullanılmadan yetiştirilir, ancak doğal pestisit kalıntısı olabilir ve yine de mikrop ve kire sahip olabilirler. Bu nedenle sağlık açısından herhangi bir sorun yaşamamak için çileği yıkamadan yememek gerekir.

Kaynak: Evim Dergisi

Sonraki Haber