Çin 2021 yılında para politikasında istikrara öncelik verecek

Çin'in Halk Bankası (PBOC) Başkan yardımcısı Chen Yulu, 'Çin'in para politikasında istikrara öncelik vereceğini ve 2021'de ani değişikliklerden kaçınacağını' söyledi.

Chen düzenlediği basın toplantısında, ülkenin ihtiyatlı para politikasının 2021'de daha esnek, kesin, makul ve ılımlı olacağını söyledi.

Çin, geniş para arzı ve sosyal finansmanın büyümesinin temelde nominal ekonomik büyümeyle eşleşmesini sağlayacak ve orta düzeyde para arzı artışı ile ekonomik iyileşme ve yüksek kaliteli kalkınma için destek sağlamayı hedefliyor.

Çin'in “2020'de koronavirüs salgınının etkileri karşısında ihtiyatlı para politikası uygulamaya devam ettiğini ve niceliksel genişleme gibi önlemlerden uzak durduğunu” söyleyen Chen, “salgından bu yana makro durumun yüksek belirsizliklerini koruduğunu ve koruduğunu” sözlerine ekledi.

Chen, “Çin'in likiditeyi makul ölçüde yeterli bir seviyede tutmak için zorunlu karşılık oranı, yeniden borç verme ve reeskont, orta vadeli kredi imkanı ve açık piyasa işlemleri gibi kapsamlı bir para politikası araçları yelpazesi kullanacağını” söylerken, “ülkenin para politikası araçlarının "damla sulama" işlevini tam anlamıyla yerine getireceğini ve reel ekonomiyi etkin bir şekilde destekleme çabalarını artıracağını, ayrıca teknolojik yeniliklere, küçük ve mikro ölçekli işletmelere ve yeşil kalkınmaya daha fazla mali destek sağlayacağını” sözlerine ekledi. .

PBOC'ye göre, Çin'in ağırlıklı ortalama kurumsal kredi oranı, 2020 sonunda bir önceki yıla göre 0,51 yüzde puanı düşüşle yüzde 4,61 oldu ve finansal kuruluşların işletmeleri 1,5 trilyon yuan (yaklaşık 232 milyar ABD doları) kurtarması hedefine ulaşıldı.

Reel ekonomiyi desteklemek için merkez bankası, kredi uzatma destek aracı ve kredi kredisi destek aracını uygulamaya koydu. Resmi verilere göre, 2020 yılında Çin'in bankacılık sektörü 7,3 trilyon yuan kredi geri ödemesini erteledi ve küçük ve mikro işletmeler için toplam 3,9 trilyon yuan kapsayıcı kredi verdi.

Chen, “geçen yıl, yeniden kredi verme programı ve 1.5 trilyon yuan yeniden kredi verme ve reeskont kotası yoluyla 300 milyar yuan kredi teklif ederek salgından etkilenen 600.000'den fazla işletmeyi desteklediğini” söyledi.

Chen, Çin Halk Bankası’nın 2021'de küçük ve mikro ölçekli işletmeler için mali desteği güçlendireceğini de sözlerine ekledi.

Chen, makro ihtiyati politikalar yoluyla ülkenin varlık fiyatlarında büyük dalgalanmaları önlerken tüketici fiyatlarını sabit tutmaya da çalışacağını söyledi.

Uluslararası finans piyasalarındaki dalgalanmalardan ve sınır ötesi sermaye akışından kaynaklanan dış risklere ve düşük gelirli ülkelerin borç risklerindeki potansiyel artışa karşı uyarıda bulundu.

Chen, “bu zorluklarla yüzleşen Çin, kendi iç gündemine odaklanacak ve ekonomik temellerini güçlendirecek, aynı zamanda sistemik riskleri önleme kabiliyetini artıracak, ülkenin küresel iyileşmeyi teşvik etmek için diğer ülkelerle makroekonomik politika koordinasyonunu da güçlendireceğini” sözlerine ekledi.

Sonraki Haber