Çin: ABD dünyanın en büyük nükleer tehdididir

Çin Dışişleri Bakanlığı, Washington’un Pekin’i nükleer tehdit olarak sunmasını sert şekilde eleştirdi. ABD’nin Güvenlikten Sorumlu Başkan Yardımcısı Randall, nükleeri azaltma çabaları sırasında, Pekin’in cephaneliğini arttırdığını söylemişti. Yanıt olarak Çin, ‘en büyük nükleer silahlar sizde’ dedi.

Cuma günü basın toplantısında konuşan Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mao Ning, ABD'li yetkililerin Pekin'in silah programını dizginlemesi gerektiği açıklamasına yanıt verdi. Mao, ABD'nin dünyadaki en büyük "nükleer tehdit" olduğunu söyledi. Sözcü ayırca, Washington'u diğer uluslar üzerinde "askeri hegemonya" sürdürmeye çalışmakla suçladı. ABD Başkanı Joe Biden'ın üst düzey güvenlik danışmanı Elizabeth Sherwood-Randall Beyaz Saray'ın "nükleer tehditleri azaltmak için Çin'e yatırım yapması" gerektiğini söylemişti.

‘ABD BAHANE ÜRETİYOR’

Mao, ABD’nin bahane ürettiğini belirtti. "Çin'i 'nükleer tehdit' olarak adlandırmak, ABD'nin kendi nükleer cephaneliğini genişletmesi ve askeri hegemonyasını sürdürmesi için uygun bir bahanedir" diyen sözcü, Çin'in Washington'un tam aksine "ihtiyatlı ve sorumlu" bir nükleer politika izlediğini belirtti.

‘YÜKÜMLÜLÜKLERİMİZİ YERİNE GETİRİYORUZ’

Mao, “Çin ayrıca nükleer silahların yayılmasının önlenmesine ilişkin yükümlülüklerini sıkı bir şekilde yerine getirmekte, nükleer güvenlikte rasyonellik ve koordinasyon ilkesine bağlı kalmaktadır.” ifadelerini kullandı. Çin’in Nükleer enerjinin insanların yararına hizmet etmesi için barışçıl kullanımını aktif olarak teşvik ettiğini de belirten Mao, Çin'in nükleer enerjinin barışçıl kullanımına yönelik uluslararası işbirliğine büyük önem verdiğini ve nükleer tesislerin güvenliğinin korunmasına ve nükleer silahların yayılması riskinin azaltılmasına önemli katkılarda bulunduğunu söyledi.

Mao Ning

QUAD: KABUL EDİLEMEZ

ABD, Japonya, Avustralya ve Hindistan'dan oluşan dörtlü QUAD ittifakının cuma günü erken Hindistan’ın başkenti Yeni Delhi'de dışişleri bakanları toplantısı yaptı. Toplantının ardından yetkililer, nükleer silahların "kullanımı ya da kullanım tehdidini" "kabul edilemez" bulan bir açıklama yayınladı. Söz konusu açıklama açıkça Pekin'i hedef almasa da, QUAD grubu sık sık Çin'in Asya-Pasifik bölgesinde yarattığı iddia edilen tehditlere işaret ediyor.

‘İTTİFAKA KARŞI TUTUMUMUZ NET’

Mao, Çin olarak QUAD konusundaki tutumlarını birçok kez ifade ettiklerini söyledi. “Devletten devlete işbirliğinin ‘dışlayıcı’ bölgesel ittifaklar oluşturmaktan ziyade barış ve kalkınma eğilimiyle tutarlı olması gerektiğine inanıyoruz" diye devam eden Mao, ABD'den Avustralya'ya ayrı AUKUS (ABD, Avustralya, İngiltere) anlaşması kapsamında yaklaşan nükleer teknoloji transferine dikkat çekti. Sözcü, "ABD ayrıca genişletilmiş caydırıcılığı güçlendirerek ve nükleer denizaltı işbirliği yaparak Soğuk Savaş dönemini anımsatan küçük bloklar inşa etti" dedi.

ADIMLAR BU AY ATILACAK

AUKUS anlaşması için atılacak diğer adımlar bu ay içinde açıklanacak ve yetkililer nükleer tahrik teknolojisinin Washington'dan Canberra'ya "sorunsuz bir şekilde" aktarılmasını umuyor. Pekin daha önce, Avustralya'nın hassas teknoloji için kendi yerel kabiliyetinden yoksun olduğu göz önüne alındığında, dünya çapında "nükleer yayılmayı" ilerlettiği için anlaşmayı eleştirmişti.

Sonraki Haber