Çin: ABD frene basmazsa çatışmaya gideceğiz

Çin Devlet Başkanı Xi Jinping, doğrudan Batı’yı hedef aldı. Halk Kongresi’nde konuşma yapan Xi, ekonomik ve jeopolitik rekabette Washington ve Batılı ülkeleri suçladı. Xi’nin ardından basın açıklaması yapan Dışişleri Bakanı ise Amerika ile olası çatışmaya dikkat çekti

Önceki gün Xi Jinping, Çin Ulusal Halk Kongresinin (ÇUHK) 14. Genel Kurulu kapsamında düzenlenen bir panelde konuştu. Çinli lider küresel ekonomik ve jeopolitik rekabette doğrudan ABD'yi suçlayan ifadeler kullandı. Çin Devlet Başkanı, ABD'nin, diğer Batılı ülkelerle Çin'in kalkınmasını bastırmaya çalıştığını belirtti.

Çin Dışişleri Bakanı Qin Gang ise, ABD'nin Çin'e yönelik stratejisinin iki ülkeyi çatışmaya sürükleme riski taşıdığı uyarısında bulundu ve Washington'un Pekin'e yönelik ısrarlı saldırılarına güçlü bir şekilde karşılık vermeye devam edecekleri sözünü verdi.

‘GELECEKTE ZORLUKLAR ARTACAK’

Xi, doğrudan ABD'yi ve Batılı ülkeleri işaret ederken, gelecekte risklerin ve zorlukların artmasını ve yoğunlaşmasını beklediklerini vurguladı.

Çin'in kalkınmasını ilgilendiren dış koşulların hızla değiştiğini, belirsizliğin ve öngörülmezliğin arttığını belirten Xi, "ABD'nin öncülüğündeki Batılı ülkeler, Çin'e karşı toptan çevreleme ve baskı siyaseti uyguluyor. Bu, kalkınma çabasına benzersiz engeller çıkarıyor." dedi.

BAKAN’DAN SERT UYARI

Çin'in yeni Dışişleri Bakanı Qin Gang da önceki gün yaptığı açıklamada, Washington'un rotasını değiştirmemesi halinde ABD ile "çatışma ve karşı karşıya gelmenin" kaçınılmaz olduğunu söyledi. Yeni görevindeki ilk basın toplantısında ABD politikalarını sert ve geniş kapsamlı bir şekilde eleştirdi.

Kısa bir süre öncesine kadar Çin'in ABD Büyükelçisi olan Qin, yurtdışında dikkatli ve başarılı bir diplomat olarak ün yapmıştı.

‘PERVASIZ BİR KUMAR’

Çin'in en üst düzey yasama organı olan 14. Ulusal Halk Kongresi'nin devam eden ilk oturumu çerçevesinde Pekin'de düzenlenen bir basın toplantısında konuşan Qin, ABD'nin Çin ile ilişkilerini "stratejik rekabet" olarak tanımlamasının "iki halkın temel çıkarlarını ve hatta insanlığın geleceğini tehlikeye atan pervasız bir kumar" olduğunu söyledi. Bu "rekabetin" de iki ülkeyi sıfır toplamlı bir oyuna kilitleyeceğini ifade etti.

Qin, bu sözde rekabetin Çin'i her bakımdan kontrol altına almayı ve bastırmayı amaçladığını ve "bunun adil bir rekabet değil, kötü niyetli bir çatışma olduğunu" söyledi.

Qin, ABD hükümetini stratejik "tehdit enflasyonu" endişesinden kurtulmaya, sıfır toplamlı Soğuk Savaş zihniyetini terk etmeye çağırdı. Bakan ayrıca ABD’yi "siyasi doğruculuk" tarafından kaçmayı reddetmeye, taahhütlerini yerine getirmeye ve birbirleriyle iyi geçinmenin doğru yolunu keşfetmek için Çin ile birlikte çalışmaya çağırdı.

ÇİNLİ ŞİRKETLERİ KARA LİSTEYE ALDILAR

Qin'in açıklamaları, Washington'un Pekin'i ekonomik ve teknolojik alanlarda baskı altına almaya ve ülkenin egemenliğini, güvenliğini ve kalkınma çıkarlarını engellemeye yönelik tutumunun ardından geldi. 1 Mart'ta ABD Temsilciler Meclisi Dış İlişkiler Komitesi, ABD Başkanı Joe Biden'a Çin'e ait bir sosyal medya platformu olan TikTok'u yasaklama yetkisi verilmesi yönünde oy kullandı. Geçtiğimiz günlerde ABD Ticaret Bakanlığı, aralarında biyoteknoloji şirketi BGI ve bulut bilişim şirketi Inspur'un birimlerinin de bulunduğu Çinli kuruluşları ticaret kara listesine ekledi.

‘RUSYA İLE İLİŞKİLERİMİZ ÖRNEK TEŞKİL EDİYOR’

Son dönemde Ukrayna konusunda daha da ön plana çıkan Çin, Batı tarafından Rusya’yı desteklemekle eleştiriliyordu. Konuşmasında Rusya ile ilişkilere de değinen Qin, "Çin ve Rusya, uluslararası ilişkiler için iyi bir örnek teşkil eden, stratejik güven ve iyi komşuluk içeren büyük bir yol buldu. Dünya ne kadar istikrarsızlaşırsa, Çin ve Rusya'nın ilişkilerini istikrarlı bir şekilde ilerletmesi o kadar zorunlu hale geliyor."

Sonraki Haber