Çin başta Mısır olmak üzere Afrika ülkeleriyle uzay projelerinde işbirliğini güçlendiriyor
Reuters'e göre Pekin küresel gözetim ağını güçlendirmek ve dünyanın baskın uzay gücü olma hedefiyle Afrika'da “uzay ittifakları” kuruyor. Mısır'daki uydu merkezinin faaliyetleri dikkat çekerken, Çin'in Ay üssü projesi için ortakları da Afrikalı.
Çin, Afrika ülkeleriyle uzay ve uydu yatırımları alanında yaklaşık 20 anlaşma imzaladı. Reuters'a göre Pekin, başta Afrika devletleri olmak üzere gelişmekte olan ülkelere yaptığı yardımları azaltmaya çalışan ABD'yi geride bırakmayı hedefliyor.
Çin bugüne kadar Afrika ülkelerine uydu, uzay gözlem teleskopları ve yer istasyonları bağışları da dahil olmak üzere uzay araştırmalarına ilişkin çok sayıda yardımda bulundu.
İLK AFRİKA UYDUSU KAHİRE'DEN FIRLATILDI
Mısır'daki uydu laboratuarı ise Çin'in gizli denizaşırı uzay programındaki en son gelişme olarak dikkat çekiyor. Reuters, Mısır'ın başkenti Kahire'deki uzay bilimleri konusunda uzmanlaşmış gelişmiş bir merkezin Afrika kıtasında uydu üreten ilk merkez olduğunu belirtti.
Ajans, ilk Afrika uydusunun Pekin'den parçalar halinde geldikten sonra bu merkezde inşa ve monte edildiğini hatırlattı. Bir Afrika ülkesi tarafından üretilen ilk uydu, Aralık 2023'te buradaki bir uzay limanından fırlatıldı.
ASKERİ GÖZETLEME
Uydu merkezi 2023 yılında faaliyete geçti. Çin, 2023 yılında bu fabrikadan biri Mısır'da monte edilen, diğeri ise sadece Çin'de üretilen iki uydu fırlattı. Reuters'e konuşan konuya aşina iki kişiye göre Pekin ayrıca bu yıl Mısır için askeri gözetleme yapabilen Çin yapımı üçüncü bir uydu daha fırlattı.
AY ÜSSÜ
Bir düşünce kuruluşu olan ABD Barış Enstitüsüne göre Pekin'in Afrika'da uydu görüntüleri ve veri toplamak için uydular ve yer istasyonları finanse etmek de dahil olmak üzere 23 ikili uzay ortaklığı bulunuyor.
Geçen yıl Mısır, Güney Afrika ve Senegal, ABD'nin Ay planlarına rakip bir proje olarak Çin'in Ay üssü tasarısında işbirliği yapmayı kabul etti.