‘ABD ve NATO Rusya’nın endişelerini gidermeli’

Çin Devlet Başkanı Xi Jinping ile ABD Başkanı Joe Biden önceki yaptığı çevrim içi görüşmede Ukrayna'daki çatışma ve Tayvan konusunu konuşuldu.

Beyaz Saray, görüşmenin ardından yaptığı açıklamada, görüşmenin odağında Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik yürüttüğü askeri operasyonun olduğu, Biden'ın ABD ve müttefiklerinin bu konudaki duruşu ve Rusya'ya uygulanan yaptırımlar konusunda bilgi verdiği, Çin'in çatışma sürerken Rusya'ya ekipman desteği vermemesi konusunda Çinli mevkidaşını uyardığı aktarıldı.
Çin Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamaya göre, Devlet Başkanı Xi, ABD ve NATO müttefiklerine Ukrayna krizine yol açan problemleri çözmek için Rusya ile diyalog kurma çağrısı yaparken Çin'in tek taraflı yaptırımlara karşı olduğunu vurguladı.
Ukrayna'daki durumun bugünkü noktaya geldiğini görmeyi hiçbir zaman istemediklerini ifade eden Xi, olayların bir kez daha ülkelerin savaş meydanında karşı karşıya gelmemesi gerektiğini gösterdiğine dikkati çekti.
Gelinen noktada tüm tarafların Rusya ve Ukrayna'yı barış için diyalog ve müzakereye teşvik etmesi gerektiğinin altını çizen Xi, ABD ve NATO'ya Ukrayna krizinin temelini oluşturan sorunların çözümü için Rusya ile diyalog kurma ve hem Ukrayna'nın hem de Rusya'nın güvenlik endişelerini giderme çağrısında bulundu.

‘SOĞUK SAVAŞ ZİHNİYETİNİ REDDEDİYORUZ’

Çatışma ve cepheleşmenin kimsenin çıkarına olmadığının, uluslararası toplumun en çok barışa ve güvenliğe değer vermesi gerektiğinin altını çizen Xi, şunları kaydetti:
"Kalıcı çözüm, Soğuk Savaş zihniyetini reddederek, blok cepheleşmesinden kaçınarak bölge (Avrupa) ve dünya için dengeli, etkili ve sürdürülebilir güvenlik mimarisinin adım adım oluşturulmasıdır. Çin barış için elinden geleni yapmayı ve yapıcı rol oynamayı sürdürecektir."
Xi, ayrım gözetmeyen ekonomik yaptırımların halkların refahını etkilediğine, küresel ekonomi, ticaret, finans olmak üzere dünya ekonomisine zarar vereceğine dikkati çekti.

‘TAYVAN’IN BAĞIMSIZLIĞINI DESTEKLEMİYORUZ’

Biden görüşmede Washington'ın Çin ile yeni bir Soğuk Savaş'a girme, Çin'in sistemini değiştirme veya Çin'e karşı ittifakları canlandırma arayışında olmadığını, Tayvan'ın bağımsızlığını da desteklemediğini ifade etti.
Xi, Çin-ABD ilişkilerinin bozulmasında en önemli etkenin ABD'de bazı kişilerin Tayvan'ın bağımsızlığını savunan güçlere yanlış mesajlar vermesi olduğuna işaret ederek, Tayvan sorununun yanlış ele alınmasının ikili ilişkilere bozucu etki yaratacağı uyarısında bulundu.
Çin-ABD ilişkilerinde mevcut gerilimlerin ABD tarafında bazı kişilerin iki devlet başkanının vardığı mutabakata ve Başkan Biden'ın olumlu beyanlarına uygun hareket etmemesinden kaynaklandığı görüşünü dile getiren Xi, "ABD, Çin'in stratejik niyetini yanlış algılıyor ve yanlış hesaplıyor." ifadesini kullandı.

Sonraki Haber