Çin Dışişleri: ABD, egemenliğe saygının ne olduğunu bize öğretmesin

Washington'un Pekin'in Ukrayna'daki duruma ilişkin tarafsız tutumuna yönelik eleştirisini değerlendiren Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hua Chunying, ABD’ye Pekin'e diğer ülkelerin egemenliğine ve toprak bütünlüğüne saygı duymanın ne olduğunu öğretme çabasına girmeme çağrısı yaptı.

Chunying, Çin halkının, devlet egemenliğinin ve toprak bütünlüğünün ne anlama geldiği konusunda gerçekten derin ve güvenilir bir anlayış ve algıya sahip olduğunu kaydetti.

Sözcü, “ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsünün ilgili açıklamalarını takip ettik, öncelikle devlet egemenliği ve toprak bütünlüğüne saygı gösterilmesi konusunda ABD'nin Çin'e ne yapması gerektiğini söyleme hakkına sahip olmadığını düşünüyorum” dedi.

ABD'nin kuruluşundan bu yana geçen 250 yıllık sürede sadece 20 yıl gibi kısa bir dönemde askeri faaliyetlerde bulunmadığını, sonraki dönemlerde giriştiği müdahaleleri bazen ‘demokrasi’ bazen de ‘insan haklarının korunması’ bahaneleriyle haklı çıkarmaya çalıştığını belirten Chunying, “Böyle bir ülkenin egemenliğe ve toprak bütünlüğüne saygı konusundaki anlayışı kuşkusuz bizimkinden farklıdır” ifadesini kullandı.

Sonraki Haber