Çin ile e-ticaret mutabakatı imzalanacak
Türkiye her geçen gün Çin'i daha bir radarına almaya başladı. Hafta içi düzenlenen DEİK-EGD Ticari Diplomasi Yolculuğu toplantısında Çin ve Asya ele alındı. DEİK Türkiye-Hong Kong İş Konseyi Başkanı Murat Kolbaşı, doğunun beyinlerde yakınlaştırılmasını istedi.
Dün ise Ticaret Bakanlığı Dış Temsilcilikler ve Uluslararası Etkinlikler Genel Müdürlüğü ve DEİK Türkiye-Çin İş Konseyi, “Çin Halk Cumhuriyeti E-Ticaret Pazar Araştırması Sunumu” toplantısı düzenledi. Burada konuşan Ticaret Bakan Yardımcısı Gonca Yılmaz Batur, sınır ötesi e-ticaret alanında Türkiye ve Çin arasında hukuki altyapı ve kamu kurumları arasında resmi bir iletişim kanalı oluşturabilmek için 25 Mart’ta Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan’ın Çinli muhatabıyla dar kapsamlı karma ekonomik komisyon görüşmesi gerçekleştireceğini, bu çevrim içi görüşme ile Elektronik Ticaret Mutabakat Zaptı’nın imzalanacağını söyledi. Söz konusu Mutabakat Zaptı ile Çin pazarına erişme anlamında bakanlıklar arasında sürekli bir diyalog mekanizmasını tesis edilmiş olunacağını belirten Batur, gelecek dönemde firmaların Çin’deki tecrübeleriyle ilgili herhangi bir destek verilmesi gereken konu olursa, bu mekanizmayla bunu kolaylaştıracaklarını kaydetti.
SÜT ÜRÜNLERİNDE ZİRVE ÇİN'İN
Dün Ege İhracatçı Birlikleri'nden yapılan açıklamaya göre, Türk süt ürünleri sektörü, 2021 yılının Ocak – Şubat döneminde yaptığı 9.3 milyon dolarlık ihracatla Çin’i en fazla ihracat yaptığı ülkeler listesinde zirveye taşıdı. Sektör, Çin’e ihracat vizesini 2020 yılında almıştı. Ege Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Bedri Girit, 2021 yılının ilk iki ayında yakaladıkları 9.3 milyon dolarlık ihracat başarısının yıl boyunca devam edeceğini öngördüklerini dile getirdi. Ege İhracatçı Birlikleri verilerine göre Türkiye’nin, 2020 yılının Mayıs-Aralık döneminde Çin'e süt ürünleri ve mamulleri ihracatı 14.6 milyon dolara ulaştı. Çin'e ihracatta peynir altı suyu 8.3 milyon dolarla ilk sırada yer aldı. Çin'in dünyanın en büyük tüketicilerden biri olduğuna dikkati çeken Girit, "İlk başlarda süt tozu ile başlamıştık. Sanayi kısmına gönderiyorduk. Peynir altı suyu da ihracatımızda bu ülkeye ilk sırada. Ancak sevindirici olan Türk firmalarının başarılarıyla artık raflarda da yer alıyoruz. Son tüketiciye kadar ulaştırabiliyoruz " dedi.
TRABZON'UN İHRACATI 4.5 KAT ARTTI
Öte yandan Trabzon'dan, 2020 yılında Çin Halk Cumhuriyeti'ne yapılan ihracatın 2010 yılına göre 4.5 kat artarak 26 milyon 782 bin 177 dolara yükseldiği bildirildi. Doğu Karadeniz İhracatçılar Birliğinden (DKİB) yapılan açıklamada, Çin'in, geçen yıl Trabzon'dan en fazla ihracat yapılan 8'inci ülke olduğu aktarıldı. DKİB Yönetim Kurulu Başkanı Saffet Kalyoncu, "Önümüzdeki yıllarda anılan ülkeye yapılan ihracatın çok daha yüksek rakamlara ulaşacağından ümitliyiz. Çin Halk Cumhuriyeti'nin başlatmış olduğu 'Kuşak Yol' projesinde Doğu Karadeniz Bölgesinin orta koridor güzergahında yer alması büyük bir avantajdır. Önümüzdeki yıllarda projenin tamamlanması ile Çin Halk Cumhuriyeti'ne yönelik ihracatımız çok daha yüksek rakamlara ulaşacaktır” ifadelerini kullandı.