Çin İpek Nakış ve Heykel sergisi açıldı

Çin İpek Nakış ve Heykel Sergisi açıldı. ‘Aramızda daha fazla dostluk ve muhabbet olsun’ diyen Çin temsilcisi Weihua, ‘Üçüncü taraftan gelen olumsuzluklardan etkilenmeyelim’ çağrısı yaptı

Çin ile Türkiye arasındaki diplomatik ilişkilerin kurulmasının 50’inci yıl dönümü etkinlikleri sürüyor. Bu kapsamda Çin’e özgü “İpek Nakış ve Çin Heykelleri Sergisi” Yenimahalle Nazım Hikmet Kültür Merkezinde açıldı.

Sergi Ankara Yenimahalle Belediyesi’nin ev sahipliğinde Türkiye-Çin Dostluk Vakfı’nın ve Çin Halk Cumhuriyeti Ankara Büyükelçiliği’nin ortak katkıları ile hazırlandı.

Türkiye-Çin Dostluk Vakfı Başkan Yardımcısı Mehmet Ali Yaşar, açılışda yaptığı konuşmada, Türkiye ve Çin arasındaki diplomatik ilişkilerinin 50’nci yılının Türkiye-Çin ilişkilerinin farklı alanlarda kazan-kazan ilişkisi ile ilerleyiş gösterdiğine değindi. Yaşar, “Pek çok alanda karşılıklı saygı ve güven prensibinde hızla gelişen ilişkilerimizi, pandemi imkân verdikçe kültür alanında da vakıf amaçları çerçevesinde artarak devam edeceğini sizlere bildirmekten mutluluk duyuyoruz.” dedi.

İPEK YOLU DOSTLUK VE MUHABBET YOLUDUR

Çin Büyükelçiliği Maslahatgüzarı Cheng Weihua açılışta yaptığı konuşmada, Çin İpek Nakış ve Heykel Sergisi’nin üç açıdan özel olduğuna değinerek şunları söyledi:

“Birincisi bu sergiyi özel bir senede gerçekleştiriyoruz. 1971’de kurulan Çin-Türkiye diplomatik ilişkilerinin 50’nci yıl dönümü. 50 yıl yarım asırdır. Uzun bir zamandır. Geçen bu yıllarda Türkiye-Çin ilişkileri olağanüstü bir yolculuktan geçerek önemli mesafeler katetmiştir. Bu özel seneyi çeşit çeşit faaliyetler düzenleyerek kutlamak değerlidir. Özellikle kültür alanındaki iletişimimizi ve halklar arasındaki dostluğu daha da pekiştirmek, Çin ile Türkiye arasındaki ilişkileri daha parlak bir yarına götürmek için önemli şartlar sağlanmış olacaktır. İkincisi, sergideki eserlerdir. İpek, Çin kültürünün önemli unsurlarından bir tanesidir. İpek Yolu denilince akla ilk Türkiye ve Çin geliyor. İpek Yolu bir ticaret yoludur, muhabbet yoludur, dostluk yoludur. Bugün burada ‘İpek Nakışı”’temalı bir serginin düzenlenmesi İpek Yolu ile taşınan Çin ve Türkiye arasındaki dostluğu aynı zamanda geleceğe yönelik dostluğumuza güç ve ivme kazandıracaktır. Üçüncüsü ise Covid-19 pandemisi hayatımızı olumsuz etkilemeye devam ediyor. Biz bu zor şartlar arasında bu sergiyi düzenleyerek, Çin ve Türkiye olarak zorlukların üstesinden gelebileceğimizi gösteriyor.”

İLİŞKİLERİ GELİŞTİRME POTANSİYELİMİZ YÜKSEK

Çin ile Türkiye’nin büyük gelişme potansiyeline sahip olduğunu belirten Weihua, “Çin ve Türkiye geniş çaplı ortak çıkarlara sahip. İlişkilerimiz gelişim potansiyele sahip. Bunun için büyük çaba göstermemiz gerekiyor. Tabii ki bu büyükelçiliğimizin görevlerinden bir tanesi ancak burada bulunan herkesten de rica ediyorum, aramızda daha fazla dostluk ve muhabbet olsun. Böylelikle aramızda eğer varsa yanlış anlaşılmaları ve önyargıları yok edelim. İlişkilerimizin herhangi bir üçüncü taraftan gelen olumsuzluklardan etkilenmemesi gerektiğini düşünüyorum.” diye konuştu.

Açılışta CHP Milletvekili Mansur Kılıç da bir konuşma yaptı. Kılıç Çin ile Türkiye’nin çok uzun ve tarihi ortaklıktan geldiğini hatırlatarak Türkiye Çin ilişkilerinin istenen noktada olmadığını, daha almamız gereken uzun bir yol olduğunu vurguladı.

Çinli sanatçıların geleneksel müzik aletleriyle Türkçe şarkıları seslendirdikleri videonun izletildiği, Türk sanatçılardan oluşan bir koronun Çin şarkıları söylediği, Çin giysileriyle defilenin düzenlendiği ve spor gösterilerinin yapıldığı tören sonrası serginin açılışı yapıldı.

Serginin açılış törenine, Türkiye-Çin Dostluk Vakfı Başkanı Hasan Çapan, İstanbul Milletvekili Yüksel Mansur Kılınç, Çorum Milletvekili Lütfiye İlksen Ceritoğlu Kurt, Çin Büyükelçiliği Maslahatgüzarı Cheng Weihua, Çin Büyükelçiliği kültür Ateşesi Shi Ruilin, Aydınlık Gazetesi Ankara Temsilcisi İsmet Özçelik, Ulusal kanal Ankara Temsilcisi Gürkan Demir ve çok sayıda sanatsever katıldı.

Sonraki Haber