Çin'den kaçmıştı! Küçük çocuğa 'Dilimi em' dedi!
Tibet'in Budist ruhani lideri Dalay Lama, katıldığı bir törende dudaklarından öptüğü küçük bir çocuğa "Dilimi em" dedi. Kameralar önünde gerçekleşen çocuk istismarına tepkiler büyüyünce Lama özür dilemek zorunda kaldı. ABD, Çin'deki bölücüğü kışkırtmak için Lama'ya destek veriyor.
Dünya çapında tepkilere neden olan olay Hindistan'ın kuzeyindeki Dharamshala şehrinde düzenlenen bir törende Şubat ayında meydana geldi.
Törende çekilen videolarda 87 yaşındaki Dalay Lama'nın küçük çocuğa yanağını işaret ederek "Önce buraya" ifadesiyle kendisini öpmesini daha sonra da sarılmasını istiyor.
Küçük erkek çocuk Lama'nın bu isteğini gerçekleştirince bu kez Dalay Lama, "Sanıyorum son olarak da burası" diyerek dudaklarını işaret ediyor ve küçük çocuğu dudaklarından öpüyor. Çocuğun şaşırdığı görülen anlarda Dalay Lama "Ve dilimi em" diyerek çocuğa dilini uzatıyor.
Görüntülerdeki çocuğun kimliği bilinmezken, Dalay Lama'nın bu davranışlarına tepkiler çığ gibi büyüdü.
Dalay Lama'nın yandaşlarının yaptığı açıklamada "sözlerinin yol açmış olabileceği incinme için çocuktan ve ailesinden ve ayrıca dünyanın dört bir yanındaki insanlardan özür dilediği" ve olaydan pişmanlık duyduğu belirtildi.
Söz konusu davranışa ilişkin ise "Dalay Lama hazretleri tanıştığı insanlarla sık sık masum ve şakacı bir şekilde, kimi zaman insanların ve kameraların önünde şakalaşır" ifadeleri kullanıldı.
ÇİN'İN TİBET BÖLGESİNDE BÖLÜCÜLÜK YAPTIĞI İÇİN SÜRÜLMÜŞTÜ
Dalay Lama ve yandaşları Tibet'in bağımsız olması için Çin'e karşı 1959 yılında başarısız ayaklanma girişimi denedi. Çin'in bu bölücü ayaklanmayı bastırmasının ardından Lama kaçmak zorunda kaldı. Hindistan'ın kuzeyinde sözde bir Tibet hükümeti kurdu.
Lama'nın ABD ile olan ilişkileri de dikkat çekiyor. ABD Başkanı Barack Obama 2016 yılında Beyaz Saray'da Lama ile görüşmüştü. Söz konusu görüşmeye Çin'den büyük tepki gelmişti. Çin'den yapılan açıklamada "ABD Başkanı Obama, Beyaz Saray'da Dalay Lama ile her ne şekilde görüşmüş olursa olsun, ABD tarafı, Tibet'in Çin'in bir parçası olduğu ile Tibet'in bağımsızlığı ve Çin'deki bölücülük faaliyetlerini desteklemediği yönünde verdiği sözlere ters düşmektedir." dendi.