Çin medyası: Biden, Tayvan konusunda geri adım attı

Çin Devlet Başkanı Xi Jinping ve ABD Başkanı Joe Biden arasındaki kritik zirve kamuoyunda tartışılmaya devam ediyor. Pazartesi günü çevrimiçi olarak yapılan toplantıda, Washington ve Pekin arasındaki gerilimler masaya yatırıldı.

Çin Merkez Televizyonu (CCTV), Joe Biden'in ABD'nin 'tek Çin' politikasına bağlı olduğunu ve 'Tayvan'ın bağımsızlığını desteklemediğini' aktardı. CCTV’ye göre Biden, 'Tek Çin' politikasına sürekli ve uzun vadede bağlı kalacağını, Tayvan Boğazı bölgesinde barış ve istikrarı korumayı umduğunu’ belirtti. Biden, toplantı sırasında ABD'nin Çin'in sistemini değiştirmeyi veya Pekin ile bir çatışmaya girmeyi amaçlamadığını belirtti.

Çinli gözlemciler, toplantının ikili ilişkilere kesinlik kazandıracağını ve iki ülkenin şiddetli rekabetten kaçamasalar da birçok alanda iş birliği yapacaklarının sinyalini verdiğini, rekabeti yönetmeye çalışıyor olmalarının da olumlu bir işaret olduğunu söylediler.

PEKİN KIRMIZI ÇİZGİLER ÇEKTİ

Global Times'ta çıkan yorumlar, Pekin'in, yalnızca Tayvan sorunu gibi egemenlik ile ilgili konularda değil, aynı zamanda sosyal sistem ve kalkınma yolu ile ilgili konularda da birkaç kırmızı çizgi çizdiğini belirtiyor. Son yıllardaki mücadelelerin ardından Çin'in, ABD'yi Çin'e yönelik sorunlu politikasını düzeltmesi ve sıfırlaması için zorlamaya çalıştığı belirtiliyor

Çin Renmin Üniversitesi'nden Doç. Dr. Diao Daming, Xi'nin, Çin-ABD ilişkilerinin geleceği için tek doğru yönün karşılıklı saygı, barış içinde bir arada yaşama ve kazan-kazan işbirliğine dayanması gerektiğini söylediğini vurguladı: "İki ülke arasında görüş ayrılıkları ve anlaşmazlıklar olsa da, ilişkileri çatışmadan uzak tutmak için diyalog ve müzakereler yoluyla çözülebilirdi ve Çin Devlet Başkanının ortaya koyduğu üç ilke, ülkenin istikrarlı bir şekilde gelişmesi için doğru bir yol haritası işlevi gördü."

'ÇİN İKİLİ İLİŞKİLERİ YENİDEN ŞEKİLLENDİRDİ'

Çin Hong Kong Enstitüsü araştırma direktörü Lü Xiang, Çin'in iki ülkenin yapıcı ve istikrarlı ilişkiler geliştirmesinin öncülü olduğunu göstermek için diğer ilkelerin önüne "karşılıklı saygıyı" koyduğunu söyledi. Lü, "Çinli liderin öne sürdüğü üç ilke ve dört öncelik, ikili ilişkileri doğru yola sokma umuduyla somut önerilerdir." dedi.

Uzman, 2018'den bu yana ABD'nin Hong Kong ve Sinciang meseleleri gibi Çin'in iç işlerine sürekli müdahale ettiğini, Çin'e saygı göstermediğini ve kötü niyetli çatışmalara neden olduğunu da sözlerine ekledi. Lü, "Çin, yeni tip büyük güç ilişkilerinin içeriğini yeniden düzenlemek anlamına gelen ikili ilişkilerin geliştirilmesi ilkelerini yeniden şekillendirdi.” açıklamasını yaptı. Ancak, çevrimiçi toplantının ardından Çin ve ABD okumalarında büyük farklılıklar olduğunu belirten uzman, "Beyaz Saray'dan yapılan ve yaklaşık 4 bin karakterli Çince açıklamaya kıyasla daha kısa bir açıklama yaptı ve Sinciang, Tibet ve Hong Kong'un yanı sıra insan haklarıyla ilgili sözde endişelerini dile getirdi." dedi.

Tayvan sorununa ilişkin ise, Biden'ın yorumlarına göre ABD'nin tek Çin politikasına bağlı kalmaya devam ettiği vurgulandı. Xi'nin, Çin'in Tayvan ile ilgili sabrının olduğu ve azami samimi çabalarla barışçıl yeniden birleşme umudu için çaba göstereceği yorumlarının altı çizildi. Tüm bunların yanında Çin Devlet Başkanı, "Tayvan'ın bağımsızlığı için ayrılıkçı güçler bizi kışkırtırsa, elimizi zorlarsa ve hatta kırmızı çizgiyi geçerse, kararlı önlemler almak zorunda kalacağız." dedi.

Sonraki Haber