Çin tatbikat için Rusya'ya asker gönderiyor

Çin Savunma Bakanlığı, Rusya, Hindistan, Belarus, Moğolistan, Tacikistan ve diğer ülkelerin katılacağı ortak askeri tatbikat için Rusya'ya asker göndereceklerini açıkladı.

Dün yapılan açıklamada, Çin'in ortak askeri tatbikatlara katılımının "mevcut uluslararası ve bölgesel durumla ilgili olmadığı" kaydedildi.

Rusya, geçen ay 'Vostok' (Doğu) tatbikatlarının, 30 Ağustos-5 Eylül tarihleri arasında yapılacağını açıklamıştı. Bazı yabancı güçlerin de tatbikata katılacağı bildirilen açıklamada, ülkelerin isimleri yer almamıştı.

'Vostok' tatbikatlarının bir benzeri en son 2018 yılında, Çin'in ilk kez katılımıyla yapılmıştı. Çin Savunma Bakanlığı, tatbikatlara katılımının Rusya'yla yapılan yıllık işbirliği anlaşması kapsamında gerçekleşeceğini kaydetti. Açıklamada, "Amaç, katılımcı ülkelerin orduları ile pratik ve dostane işbirliğini derinleştirmek, katılımcı taraflar arasındaki stratejik işbirliği düzeyini artırmak ve çeşitli güvenlik tehditlerine yanıt verme yeteneğini güçlendirmek." denildi.

Tatbikatın yapılacağı Rusya'nın doğusundaki askeri bölge, Sibirya'nın bazı kesimlerini de içeriyor. Bölgenin komuta merkezi, Çin sınırındaki Habarovsk'ta bulunuyor.

RUSYA VE ÇİN'İN ASKERİ İLİŞKİLERİ GELİŞİYOR

Çin Cumhurbaşkanı Xi Jinping ve Rusya Cumhurbaşkanı Vladimir Putin, iki ülke arasında askeri düzey de dahil olmak üzere giderek yakınlaşan ilişkiler kuruyor. Rusya, 24 Şubat'ta Ukrayna'da Özel Askeri Operasyon'a başlamadan önce Moskova ve Pekin arasında 'sınırsız' ortaklık anlaşması yapıldığı açıklanmıştı.

Geçen yıl ise yine ağustos ayında Rusya ve Çin, kuzey ve orta Çin'de 10 binden fazla askerin katıldığı ortak askeri tatbikatlar düzenlemişti. Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu, “Sibu/İşbirliği-2021” adlı Ningxia eyaletindeki bu tatbikatlardan övgüyle bahsetmiş ve daha da geliştirilebileceğini söylemişti.

Ekim ayında ise Rusya ve Çin, Japon Denizi'nde ortak deniz tatbikatları düzenledi. Günler sonra Rus ve Çin savaş gemileri, Batı Pasifik'te ilk ortak devriyelerini yaptılar. Kasımda da Çin ve Rus jetleri, ortak bir "taktik eğitim" gerçekleştirdiler.

Sonraki Haber