Çin ve Kamboçya’dan çok konuşulacak işbirliği: Ortak askeri deniz üssü kuracaklar

Çin ve Kamboçya, bölgenin güvenliğini sağlamak ve işbirliği kapasitesini arttırmak için önemli bir projeye imza attı. ABD Başkanı Joe Biden ASEAN ülkelerini Çin’den koparma planları yaparken, Çin ve Kamboçya, ortak askeri deniz üssü için ortak bir çalışma başlattı

ABD’nin son dönemde Çin’i hedefe koyarak Asya Pasifik’te etkisini arttırmak için hamle yapma çabası Çin tarafından dikkatle izleniyordu. Önce ASEAN ülkelerini kendi yanına çekme çabası, ardından Güney Kore ve Japonya ziyaretlerinde Tayvan üzerinden “Çin’e askeri karşılık veririz” açıklamaları bölgede gerilimi arttırmıştı. Çin ise bu hamlelere bölge ülkeleriyle işbirliğini arttırarak yanıt verdi. Çin’in desteğiyle yenilenen askeri deniz üssü Batı tarafından hedef alındı.

‘KAMBOÇYA’NIN BÜTÜNLÜĞÜNÜ KORUYACAK’

Çinli ve Kamboçyalı yetkililer, çarşamba günü Kamboçya'nın güneybatıdaki Preah Sihanouk eyaletinde bulunan Ream Deniz Üssü'nde Çin'in yardımıyla bir yenileme projesine başladığını açıkladı. Temel atma törenine Kamboçya Başbakan Yardımcısı ve Savunma Bakanı Tea Banh, Çin'in Kamboçya Büyükelçisi Wang Wentian ve yaklaşık 2 bin kişi katıldı. Banh, projenin Kamboçya'nın deniz toprak bütünlüğünü koruma, suçla mücadele etme kapasitesini arttırma ve deniz kapasitesini güçlendireceğini söyledi. Wang, “Tamamlandığında, bu modern tesislerin Kamboçya'nın bağımsızlığını, barışını, güvenliğini, egemenliğini ve toprak bütünlüğünü korumaya ve ayrıca Kamboçya Kraliyet Silahlı Kuvvetleri'nin (RCAF) bölgesel ve uluslararası alanda imajını güçlendirmeye önemli ölçüde katkıda bulunacağına inanıyorum.” ifadelerini kullandı.

‘ÇİN ORDUSUNA TEŞEKKÜRLERİMİ SUNUYORUM’

Kamboçya Savunma Bakanı Banh ise, Ream Deniz Üssü'nün modernizasyonunun bölgede barış, güvenlik ve refahın korunmasına katkıda bulunacağını söyledi. Banh, “Kamboçya hükümeti ve savunma bakanlığı adına hükümete, Çin Halk Kurtuluş Ordusuna ve Çin halkına RCAF'ye nazik destek sağladıkları için derin şükranlarımı sunmak istiyorum." ifadelerini kullandı. Banh ayrıca Çin’in sağladığı yardımların, Kamboçya’nın savunma kapasitesini yeni bir düzeye çıkardığını belirtti.

‘BAZI ÜLKELER KAMBOÇYA’NIN İÇİŞLERİNE KARIŞIYOR’

Çin ile Kamboçya arasındaki dostluk bağının güçlendiğini kaydeden Büyükelçi Wang, Ream Deniz Üssü yenileme projesinin, her iki ülkenin iç yasaları ve ilgili uluslararası yasa ve uygulamalar doğrultusunda, iki taraf arasında karşılıklı saygı ve eşit istişarenin bir sonucu olduğunu söyledi. Üssün hiçbir üçüncü tarafı hedef almadığını belirten Wang, “Bazı ülkelerin Çin ile Kamboçya arasındaki normal alışverişi ve işbirliğini karalamaya devam ettiğini, demokrasi ve insan hakları kisvesi altında Kamboçya'ya keyfi olarak tek taraflı yaptırımlar uyguladığını ve sınır aşan yargı yoluyla Kamboçya'nın iç işlerine açıkça müdahale ettiğini” söyledi. Tüm bu yanlış davranışlara kesinlikle karşı olduklarını vurgulayan büyükelçi, Çin'in her zaman Kamboçya'nın güvenebileceği iyi bir komşu, güvenilir bir arkadaş ve güvenilir bir ortak olacağını, ortak bir geleceğe sahip daha yakın ilişkide bir Çin-Kamboçya topluluğu oluşturmaya ve ülkenin refahına katkıda bulunmaya hazır olduğunu söyledi.

KAMBOÇYA’DAN BATIYA TEPKİ

Washington Post, ismi açıklanmayan Batılı yetkililere dayandırdığı bir haberde, Çin'in Kamboçya'nın Tayland Körfezi'ndeki Ream Deniz Üssü'nün kuzey kısmında ordusunun özel kullanımı için gizlice bir deniz tesisi inşa ettiğini iddia etti. Washington'daki Kamboçya Büyükelçiliği, Washington Post'a yaptığı açıklamada, “raporun içeriği ve anlamı ile kesinlikle aynı fikirde olmadığını, çünkü Kamboçya'nın imajını olumsuz bir şekilde çerçevelemek amacıyla temelsiz bir suçlama olduğunu” söyleyerek bu iddiayı reddetti. Kamboçya büyükelçiliği, Kamboçya'nın yabancı askeri üslere veya Kamboçya topraklarında varlığına izin vermeyen ulusun anayasasına “sıkı bir şekilde bağlı olduğunu” da sözlerine ekledi. Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Zhao Lijian de düzenlediği basın toplantısında raporu eleştirdi. Kamboçya'nın bu tür yanlış ABD raporuna zaten yanıt verdiğini, ancak ABD tarafının açıklamaya kulak asmadığını ve bunun yerine kötü niyetli spekülasyonlar yapmaya, karalamalara ve saldırılara devam ettiğini ve hatta Kamboçya'yı konuyla ilgili baskı altına almakla tehdit ettiğini söyledi. Zhao, ABD’nin bu hareketini “tipik bir kabadayı davranışı” olarak niteledi.

‘EN GÜÇLÜ ORTAĞIMIZ ÇİN’

Filipinler'de devlet başkanı seçilen Ferdinand Marcos, hükümetinin “bağımsız” dış politika anlayışını sürdüreceğini söyledi.

Başkent Manila'da annesi adına düzenlenen anma töreninde konuşan Marcos, "(Devlet Başkanı) Rodrigo Duterte'nin başlattığı bağımsız dış politika olarak tanımlanan şeye devam edeceğiz." ifadelerini kullandı. Marcos, böylesi bir dış politika anlayışının “ulusal çıkar” için “en iyisi” olduğunu ve yalnızca “Çin'deki dostlar” açısından değil tüm dünya için “avantajlı” olabileceğini belirtti.

Çin ile işbirliğine açık olduklarını da ifade eden Marcos, Kovid-19 salgını sonrası karşılaşılan küresel zorluklar ile mücadeleye ilişkin olarak, “Bunu ancak Filipinler'de yapabiliriz ancak ortaklarımızla yapabiliriz ve en güçlü ortağımız her zaman yakın komşumuz ve iyi dostumuz Çin Halk Cumhuriyeti olmuştur." dedi.

Filipinler'de 9 Mayıs'ta düzenlenen devlet başkanlığı seçiminin resmi olmayan sonuçlarına göre, Ferdinand Marcos yüzde 58,92 ile seçimin galibi olmuştu. Seçim sonuçları resmi olarak onaylandığında Marcos, mevcut Devlet Başkanı Duterte'den görevi devralacak.

Sonraki Haber