‘Rus-Çin ilişkileri tarihin zirvesinde’
Avrasya’nın iki büyük ülkesi, Pekin’de Batı baskılarına meydan okudu. Çin’de Xi Jinping ve Li Qiang ile bir araya gelen Rus Başbakan Mişustin, dünyada artan zorluklara ortak yanıt verme anlayışıyla ikili ilişkilerin şahlandığını vurguladı.
Rusya Başbakanı Mihail Mişustin, dün Pekin’de Çin Devlet Başkanı Xi Jinping ve Başbakan Li Qiang ile görüştü. Ukrayna harekâtından bu yana Pekin’i ziyaret eden en üst düzey Rus yetkili olan Mişustin, Çin ile bir dizi işbirliği anlaşması imzaladı. “Bugün Rusya ve Çin arasındaki ilişkiler daha önce görülmemiş yüksek bir seviyede.” dedi.
‘BATI’NIN BASKISI BAĞIMIZI GÜÇLENDİRDİ’
Mişustin, ilk olarak Büyük Halk Salonu’nda Çin Başbakanı Li Qiang ile görüştü.
Ortak basın açıklamasında konuşan Rusya Başbakanı, Batı’dan gelen baskıların Rusya’nın Çin ile bağlarını güçlendirdiğini söyledi. Mişustin, “İkili ilişkilerimiz, milli çıkarlara karşılıklı saygı, uluslararası arenada artan türbülans ve kolektif Batı’dan gelen gayrimeşru yaptırımların baskısıyla ilişkili zorluklara ortak yanıt verme arzusu ile karakterize edilmektedir.” dedi.
‘BİRLİK DAĞLARI YERİNDEN OYNATIR’
Mişustin, “Rusya ve Çin halkları tarihlerine, zengin kültürlerine ve geleneklerine değer vermektedir. Kültürümüzün, alışverişimizin ve iletişimimizin daha da gelişmesini destekliyoruz.” şeklinde konuştu. “Çinli dostlarımızın dediği gibi, birlik sayesinde dağları yerinden oynatmak mümkündür.” diye ekledi.
Li ise “yeni dönemde Çin ve Rusya arasındaki kapsamlı stratejik işbirliği ortaklığını” selamladı. İkili ticaretin geçen yıla göre yüzde 40 artışla 70 milyar dolara ulaştığını belirten Li, “İki ülke arasındaki yatırım ölçeği sürekli büyüyor ve stratejik büyük ölçekli projeler istikrarlı bir şekilde ilerliyor.” şeklinde konuştu.
‘YENİ FIRSATLAR ÖNÜMÜZDE’
Mişustin, önceki gün de Şanghay’da düzenlenen bir iş forumunda yaptığı açıklamada, Rusya ile Çin arasındaki ticaretin daha önce görülmemiş bir hızla büyüdüğünü ve bu yıl 200 milyar dolara ulaşabileceğini söyledi. Halihazırda 165 milyar dolardan fazla yatırımla yaklaşık 80 ortak proje yürütüldüğünü belirten Mişustin, “Yeni koşullar sadece Çinli şirketlerin Rusya’daki varlığını genişletmek için değil, aynı zamanda serbest ekonomik ve özel sanayi bölgeleri de dahil olmak üzere Çin topraklarında üretim tesisleri kurmak için de ek fırsatlar yaratıyor.” ifadelerini kullandı.
MİLLİ PARALARLA TİCARET ATILIMI
Mişustin, ikili ticaretin, işlemlerin çoğunun dolar yerine ulusal para birimleriyle yapılması yönündeki karşılıklı kararla desteklendiğini de vurgulandı.
Doların, Ukrayna savaşı sonrası yaptırımlardan sonra sadece Rusya değil, tüm dünya için güvenilmez bir ödeme aracı haline geldiğine dikkat çeken Mişustin, 2021’de iki ülke arasında milli parayla yapılan ödemenin payı dörtte birken geçen yıl bu oranın üçte ikiye kadar yükseldiğini kaydetti. Rus yetkili, “Mali işbirliğinin bağımsızlığını arttırmaya ve böylece ekonomik egemenliği güçlendirmeye devam edeceğiz.” değerlendirmesinde bulundu.
YAPTIRIMA UĞRAYAN İŞ İNSANLARI HEYETTE
Mişustin’e Enerji Politikasından Sorumlu Başbakan Yardımcısı Aleksandr Novak’ın da aralarında bulunduğu üst düzey yetkililer eşlik ediyor. Mişustin’in heyetinde, Rusya-Ukrayna Savaşı nedeniyle Batı’nın yaptırım uyguladığı devlet şirketleri Sberbank ve Rostelecom’un yöneticilerinin yanı sıra Andrey Guryev, Vadim Moşkoviç, Dmitri Pumpyanskiy ve Aleksey Mordaşov gibi kilit tarım, çelik, enerji nakil ve madencilik sektöründen iş insanları yer alıyor.