Çin'de ÇKP ve devlete olan güven yüzde 93.1'e yükseldi
ABD’de Harvard Kennedy Okulu Demokratik Yönetim ve Yenilik Merkezi tarafından yapılan ve oldukça uzun bir dönemi kapsayan 'Çin Komünist Partisi direncini anlamak: Çin kamuoyunu zaman içinde araştırmak' başlıklı araştırma yayınlandı.
Çin'de 2003-2016 yılları arasında hem kent hem kırsal kesimden 31 binden fazla kişiyle yüz yüze görüşülerek hazırlanan ve Çinlilerin Çin Komünist Partisi ile devlete bakışını inceleyen anket sonuçları geçtiğimiz günlerde yayınlandı. Araştırmanın başladığı tarih olan 2003’te Çinlilerin %86.1'i ÇKP ve Hükümet'ten memnun olduğunu belirtilirken, bu oran araştırmanın son yılı 2016'da %93.1 gibi rekor bir seviyeye ulaştı.
Harvard Kennedy Okulu Demokratik Yönetim ve Yenilik Merkezi tarafından hazırlanan anket; temel olarak “kamu hizmeti sunumu, tüketim ve çevre” başlıklarına odaklanarak ele alındı. Devlete güvenin her yıl arttığı görülen ankette, Çinli vatandaşların pek çok konuda ÇKP kadrolarını ve Hükümet'i her zamankinden daha yetenekli ve etkili bulduğunu gösteren sonuçlara ulaşıldı.
Ankette Merkezi Hükümet dışında eyalet yönetimi ile ilgili de katılımcıların görüşleri değerlendirildi ve buna göre eyalet yönetimlerine duyulan memnuniyet 2003 yılında %75 iken 2016'da %81.7’ye yükseldi. Yerel yönetimlerin “işleri hiç çözemediğini” düşünenlerin oranı ise 2003’te %28 iken bu oran 2016 yılında %7.6’ya kadar geriledi.
Anketin sonuç bölümünde "Çinlilerin özellikle ekonomik anlamda sosyalist sisteme ve ÇKP’ye büyük bir güven duyduğu, 1978’den bugüne kişi başı milli gelirin 60 kat arttığı düşünüldüğünde, bunun çok normal olduğu" vurgusu var. 2005-2011 yılları arasında sosyal güvenlik ve sigorta sistemlerine erişimde tam bir rekor katılım sağlanmış. Kırsal kesimde bile bu dönemde sağlık sigortası yaptıranların oranı %32’den %82.8’e yükselmiş.
Anketten çıkan sonuçlara göre özellikle düşük gelirli Çinlilerde, yüksek gelirlilere oranla çok daha fazla memnuniyet artışı olduğu görünüyor. Özellikle kırsal ve az gelişmiş bölgelerde yaşayan vatandaşların, Çin’in gelişmiş doğu kıyı şeridi sakinlerine göre çok fazla şekilde artan memnuniyet oranları, anket sonuçlarında “bölge ve gelir etkisi” olarak ayrıntılı olarak gösterilmiş.
Kaynak: chrome-extension://oemmndcbldboiebfnladdacbdfmadadm/https://ash.harvard.edu/files/ash/files/final_policy_brief_7.6.2020.pdf