Çin’de Ramazan nasıl geçiyor?

Çin Halk Cumhuriyeti İstanbul Başkonsolos Yardımcısı Wang Fei Ramazan ayının Çin’de nasıl geçtiği ile ilgili basın açıklaması yaptı. Wang, Çin’deki müslümanların Ramazan ayında yaptığı faaliyetleri anlattı.

Çin’deki Müslümanların barış ve huzur içinde Ramazan adetlerini yerine getirdiğini söyleyen Wang, Çin’deki Müslümanların dayanışma ve yardımlaşma içerisinde geleneklerini paylaşarak oruç tutuyor, namaz kılıyor ve fedakarlık yaptıklarını belirtti.

BİN YILLIK CAMİ

Pekin’de yer alan Niujie camisinden bahseden Wang, bin yıldan fazla bir tarihe sahip olan Niujie camisinde Ramazan’da on binlerce Çinli ve yabancı Müslümanın namaz kıldığını anlattı. Niujie camisinin bulunduğu 50 bin sakini olan bölgenin beşte biri müslüman. Wang, “Halkımızın dini adetlerine saygı duymak ve hoşgörü göstermek, Çin medeniyetinin çeşitliliğinin ve birliğinin önemli bir özelliğidir” dedi.

SİNCİANG ÇİNLİ MÜSLÜMANLARIN MERKEZİDİR

Sinciang Uygur Özerk Bölgesi için Çinli Müslümanların ana yerleşim yeridir diyen Wang, Bölgede 56 etnik grubun olduğunu, yerel nüfus 25 milyonu aştığını ve azınlık etnik grupların, nüfusun yüzde 60'ından fazlasını oluşturduğunu açıkladı. Wang, aralarında Uygur, Kazak, Hui ve Kırgız’ların da bulunduğu on etnik gruptan oluşan halkın Müslüman olduğunu belirtti. “Onların inanç özgürlükleri yasalara uygun olarak tamamen garanti altına alınmış ve normal dini faaliyetler düzenli bir şekilde yapılıyor” sözlerini açıklamasına ekledi.

Önceki yıllarda Ramazan ayında, Urumçi'deki bütün camilerde namaz kılanların sayısı diğer aylardan çok daha fazla olduğunu vurgulayan Wang, Cuma namazını kılanların sayısı 100 bine ulaşıyor dedi. Wang, şehirde normal faaliyette bulunabilecek 300'den fazla caminin tamamının açık olduğunu ve camilerde iftar zamanı için çay, pide, meyve ve diğer yiyecekleri sağlandığını açıkladı.

YOKSULLUKLA MÜCADELE

Yoksullukla mücadele başarısından da bahseden Başkonsolos Yardımcısı Wang, Çin'deki 770 milyon kırsal kesimdeki yoksul nüfus yoksulluktan kurtarıldığını açıkladı. Detaylı verileri de veren Wang, “Mevcut standarda göre 98,99 milyon yoksul halk tamamen fakirlikten kurtarıldı, ülke genelinde 832 yoksul ilçe ve 128 bin yoksul köy tamamen fakirlik listesinden çıkartıldı” dedi. Bu değerli tecrübelerin hem Çin'e hem de dünyaya ait olduğunu belirten Wang, “Çin her zaman olduğu gibi, küresel yoksulluk yönetimine aktif bir şekilde katılmaya devam edecektir” dedi.

Sonraki Haber