Çin'de salgınla mücadelenin görünmeyen kahramanları - 1

Çin'in de ülkenin her kesiminden insanlar Wuhan'daki yeni tip koronavirüs (2019- nCoV) salgını için mücadeleye kendiliğinden destek sunuyorlar.

ÇİN'İN YENİ YIL HEDİYESİ

Çin yeni yılının üçüncü gününe tekabül eden 27 Ocak günü Wuhan Marriot Otel'e salgını önlemek için Pekin ve Şangay'dan yaklaşık 400 doktor ve hemşire geldi. Aynı otele Wuhan'lı bir çiftçi de geldi. 45 yaşındaki çiftçi Qin, Wuhan'ın merkezine 40 kilometre uzakta çiftçilik yapıyormuş. 3 tekerlekli motorsikletine 24 koli sebze sığdıran Qui, 'Salgınla mücadele eden doktor ve hemşirelere kendi yetiştirdiğim sebzeleri getirdim' diyor.

GPS kullanmayı bilmeyen çiftçi,yolun son 40 kilometresini sora sora bulduğunu ifade ediyor. Rüzgardan elleri kuruyan ve çatlayan Qui, otel çalışanlarına getirdiği sebzeler için şunları söylüyor: Bunlar taze ve sadece bu kadar kaldı.

Salgın nedeniyle artan fiyatlara ve salgını komple kontrol altına aldıktan sonra Wuhan Büyükşehir Belediyesi'nden gelen emre rağmen Qui, sebzelerin parasını almıyor.

BEN ÇİNLİYİM

31 Ocak günü, Çin’in Doğu eyaleti ve Büyükşehir olan Nanjing'da kontrol noktasında polis, beyaz bir araba durduruyor. Aracın içinde maske takan ve medikal maskelerin bulunduğu bir koli çıkartan adam polise şunları söylüyor: “Ben bunları Türkiye'den getirdim.”

Aldığı cevap üzerine teşekkür etmek isteyen polis, adamın adını sorduğunda ise şu cevabı alıyor: Ben Çinliyim.

SOĞUK KIŞIN SICAK YEMEKLERİ

Salgın sebebiyle Wuhan'daki tüm lokantalar kapalıydı ve sınırlı sayıdaki çok az kişi sokağa çıkabiliyordu. Salgın öncesinde her zaman çok kalabalık olan Wuhan'daki Yet a Tiny lokantasında her gün 1000 kutu yemek hazırlanıyor. Hazırlanan yemekler en fazla hastanın bulunduğu Jinyintan Hastanesi'ndeki sağlık personeline götürülüyor. Götürülen yemekler ise şu şekilde; havuçlu kırmızı et, haşlanmış domuz eti, patates, salatalar, yumurta ve mısır. Hazırlanan bu yemeklerin fiyatı ise maliyetinden daha düşük. 16 Yuan ücreti bulunan yemeklerin TL karşılığı ise 13 Lira. Bu süreçte çok yoğun çalışan lokanta sahibi ailesini ve akrabalarını çağırıp sabahtan akşama kadar çalışıyor ve günde sadece 4 saat uyuyabiliyormuş. Lokanta sahibi kadına neden bunu yapmak istediği sorulduğunda verecek cevap bulamayan kadın sadece şunları söyleyebilmiş: “WeChat'taki bazı doktorların videolarını izleyince kendimi tutamadım, sadece yapmak istedim.”

Sonraki Haber