Çin’den ABD’ye: Irak, Suriye ve Libya’yı kim işgal etti?

ABD Savunma Bakanı'nın Pentagon'un Çin'e karşı hazırlandığına dair kışkırtıcı yorumlarına yanıt olarak, Çin Dışişleri Bakanlığı, Çin'e karşı asılsız suçlamaları bastırmak için bir tavsiye, iki gerçek ve üç soru sundu.

ABD Savunma Bakanı Mark Esper, "Pentagon Çin için hazırlandı" başlıklı makalesinde, Çin Halk Kurtuluş Ordusu'nun "Çin Komünist Partisi'ne ait olduğunu ve ÇKP'ye hizmet ettiğini" ve "Çin Komünist Partisi'nin diğer ülkeleri zorlamasına ve egemenliklerini engellemesine izin vermek için koşullar yarattığını iddia etti."

Esper'in sözlerine yanıt olarak, Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Zhao Lijian Çarşamba günü yaptığı açıklamada, Esper için "bir tavsiye, iki gerçek ve üç soru" olduğunu söyledi.

Tavsiye, başlangıçta Xinhua Haber Ajansı tarafından Pazartesi günü derlenen ve "Çin tehdidi"nin yalanlarını ve asılsız suçlamalarını çürüten gerçekleri ve istatistikleri listeleyen bir makaleyi okumak olacaktır."

İKİ GERÇEK

Zhao Lijian iki gerçek olarak: “Çin ordusu 1990'dan bu yana Birleşmiş Milletler (BM) barış operasyonlarına 20'den fazla kez katıldı ve 40.000'den fazla askeri personel gönderdi; bu da Çin'i, BM'nin beş daimi üyesi arasında barışı koruma operasyonlarında en çok asker gönderen ülke yapıyor.“

“ABD'nin kurulmasından bu yana 240 yıl boyunca, ülke sadece 16 yıldır savaşlara girmedi. Ülkenin askeri bütçesi, 2019’da 716 milyar doları aştı ve bu para ABD’den sonra gelen dokuz ülkenin askeri bütçeleri toplamına eş değer.” açıklamasını yaptı.

ÜÇ SORU

Zhao Lijian ABD’ye üç soru yöneltti: ABD, barışçıl kalkınmaya bağlı kalmak ve hegemonize karşı çıkmak için Çin ile aynı açıklamaları yapabilir mi? Dünyanın her yerinde yüzlerce askeri üs sahibi olan ve Irak, Libya ve Suriye'ye karşı yasa dışı bir savaş başlatan ve kaslarını esnetmek için topraklarından uzak yerlere uçaklar gönderen hangisi?

Ve Son soru olarak: Soğuk Savaş zihniyetine kim yapışıyor ve anlaşmaları yırtmaya, örgütlerden çekilmeye ve küresel kuralları çiğnemeye kim devam ediyor?

Zhao son olarak " ABD'li politikacılar gerçeklere saygı duyarsa, doğru cevabı bulacaklar" dedi.

Sonraki Haber