Çin’den ABD'ye Sinciang yanıtı: Pompeo artık atık bir kağıt parçası

ABD Dışişleri Bakanlığının dün akşam yayınladığı raporda Çin’in Sinciang Uygur Özerk Bölgesi’nde yer alan Uygurlara soykırım uygulandığı kararına Çin’den cevap geldi.

Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hua Chunying günlük düzenlenen basın toplantısında bu konuyla ilgili açıklama yaptı.

Hua yaptığı açıklamada, “Pompeo son birkaç yıldır çok fazla yalan söyledi. Pompeo'nun sözde iddiasının saçma yalanlardan sadece biri olduğunu söyleyebiliriz. Pompeo'nun sözde kimliği bize göre bir atık kağıt parçası. Yalan ve aldatma ile nam salmış bu Amerikalı siyasetçi, kıyamet çılgınlığı ve yüzyıl yalanlarıyla kendini bir kıyamet palyaçosuna ve yüzyılın şakasına dönüştürüyor” dedi.

UYDURULMUŞ, YANLIŞ VE KÖTÜ NİYETLİ ÖNERMELER

İnsanlığa karşı suçlar ve soykırım suçunun uluslararası hukukta açıkça tanımlandığını söyleyen Hua, “Çin'in Sinciang'da işlediği sözde soykırım ve insanlığa karşı suçlar, Pompeo tarafından temsil edilen bireysel Çin karşıtı ve komünizm karşıtı güçler tarafından kasıtlı olarak uydurulmuş sansasyonel yanlış önermeler ve kötü niyetli saçmalıklardır” dedi.

Sözcü, Uygurlarla yönelik iddialar için geçmişte hiç olmadı, şimdi yok ve gelecekte Çin topraklarında hiç olmayacak dedi.

Ayrıca Sinciang bölgesi ile ilgili şimdiye kadar Çin tarafının, art arda 8 beyaz kitap yayınladığını, Sinciang Özerk Bölgesi hükümetinin 23 basın toplantısı düzenlediğini ve 100'den fazla ülkeden 1.200'den fazla diplomat, gazeteci ve dini kuruluşların temsilcisinin Sinciang'ı ziyaret ettiğini söyledi.

NÜFUSTA YÜZDE 25 ARTIŞLI BÜYÜME

Nüfus ile ilgili bilgiler de veren Hua, “Son 60 yılda, Çin'in Sinciang eyaletindeki ortalama yaşam beklentisi 30'dan 72 yıla çıktı. Uygur nüfusu, 2010-2018 yılları arasında Sinciang nüfusunun yüzde 13,99'luk artışından ve Han nüfusunun yüzde 2'lik artışından çok daha yüksek olan yüzde 25,04'lük bir artışla büyümeye devam ediyor” dedi.

Sonraki Haber