Çin’den ‘akılcı vatanseverlik’ vurgusu: ‘Vereceğimiz yanıtların gücünü hissedeceksiniz’

Çin, Pelosi ziyaretine verilen soğukkanlı tepkiye ilişkin ‘Biz vatansever olduğumuz kadar akılcıyız.’ dedi. Çin Dışişleri, alınacak karşı tedbirlerin ABD’de yoğun bir şekilde hissedileceğini vurguladı. ABD demokrasisinin iki yüzlülüğünü ortaya serdi.

Çin devlet yetkilileri, ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Pelosi’nin Tayvan ziyareti kışkırtmasına karşı yanıtların ağırlığını her geçen gün artırıyor. Önceki gün Çin Dışişleri Bakanı Wang Yi, ziyareti “son derece tehlikeli ve aptalca” diye nitelendirdi. “ABD Çin’in gelişimini durdurma gibi hayallere kapılmasın.” dedi. Dün basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Çin Dışişleri Sözcüsü Hua Chunying, ABD’yi “provokatör” olarak nitelendirdi. Amerikan demokrasisinin iki yüzlü ve çürük olduğunu söyledi. Çin’in akılcı bir vatanseverlikle hareket ettiğini belirten Hua, verilecek yanıtların “kararlı, güçlü ve etkin” olacağını ve ABD tarafından hissedileceğini vurguladı.

ABD KENDİNİ REZİL EDİYOR

Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hua Chunying, dün yaptığı basın toplantısında ulusal ve uluslararası muhabirlerin sorularını yanıtladı. “ABD’nin bu olayda provokatör olduğu iyi anlaşılmalı.” diyen Hua, Pelosi’nin ziyaretini de “çirkin bir siyasi maskaralık” şeklinde niteledi. ABD’nin Çin’e yönelik bütün kışkırtmalarında şaşmaz bir şekilde kendisini rezil ettiğini belirten Hua, bu türden her girişimin geri tepip ABD’nin kendisine zarar verdiğini söyledi.

Tarihte ABD’nin “yanında durduğu” halklara yalnızca kaos ve felaket getirdiğini vurgulayan Hua, “Irak, Suriye, Libya ve Afganistan’da yaşananlara baktığınızda, Pelosi’nin daha önce yanında duracağını söyledikleri taraflara, Çin’in Hong Kong Özel Yönetim Bölgesi’ndeki ayrılıkçılara da bakın. Onlara ne oldu şimdi?” şeklinde konuştu.

VATANSEVER OLDUĞUMUZ KADAR AKILCI BİR MİLLETİZ

Reuters muhabirinin “Çinliler, Pelosi ziyaretine somut bir tepki vermemeniz karşısında hayal kırıklığına uğradılar. Kendinizi halka nasıl anlatıyorsunuz?” sorusuna yanıt veren Hua, şunları söyledi: “Çinliler vatansever oldukları kadar akılcıdır. Ülkemize ve hükümetimize tam bir güven duyuyoruz. Size Çin Komünist Partisi’nin yüzyıla uzanan tarihinden öğrenmek için biraz vakit ayırmanızı öneririm. Bu yüzyılda her türden zorlukla baş ettik, öyle değil mi? Şimdi geldiğimiz noktaya bakın. Önümüzde duran gelecek konusunda kendimize tamamen güveniyoruz.”

ANLADIKLARI DİLDEN KONUŞACAĞIZ

Çin’in bu kışkırtmayı önlemek için farklı kanallardan defalarca kez güçlü itirazını ABD tarafına ilettiğini söyleyen Hua, “Ancak bizi dinlemediler. Çin’e de onların anladığı dilden konuşmak dışında bir çare bırakmadılar.” şeklinde konuştu.

Hua, Çin’in vereceği yanıtların içeriğiyle ilgili “Şu an için tek söyleyebileceğim önlemlerin kararlı, güçlü ve etkili olacağıdır.” dedi. Pekin’in alacağı tavrı merak edenlere ise “Çin’e biraz daha sabır göstermelerini ve güvenmelerini” söyledi. Çin’in pek çok devlet kademesinin yaptığı açıklamalarla kararlılık mesajı verdiğini vurgulayan Hua, gelecek günlerde açıklanacak tedbirlerin hem ABD hem de “Tayvan’ın bağımsızlığını” savunan güçler tarafından yoğun bir şekilde hissedileceğini vurguladı.

AMERİKAN DEMOKRASİSİ PİRELİ BİR SÜSLÜ KIYAFET

ABD’nin kışkırtmaları ve müdahaleleri “demokrasi” kılıfıyla yaptığını vurgulayan Hua, “Bu çirkin numaralar marifetiyle demokrasiyi, ABD’nin kullandığı ucuz bir araç ve bahane derekesine indirdiler. Pelosi’nin bahsettiği demokrasi, üzerinde bitler pireler uçuşan süslü bir kıyafetten başka bir şey değildir. Uzaktan güzel görünür, yakından gerçeği görmemek mümkün değildir.” dedi.

Pelosi’nin kendi ülkesinde kaynayan sorunları görmezden gelip başka ülkelerin iç işlerine müdahale etmesini “maskaralık” olduğunu belirten Hua, ABD demokrasisiyle ilgili şunları söyledi:

“ABD Kongre Binası baskını, George Floyd’un öldürülmesi, Robb İlkokul katliamı ve ABD’de COVID yüzünden ölen 1 milyon kişi, Pelosi’nin bahsettiği demokrasinin ne kadar iki yüzlü ve kalpsiz olduğunu göstermektedir. ABD’nin Irak ve Suriye’de yaptıklarında, Kabil’den çekilmesinde, bu tür bir demokrasinin kofluğunu ve sözümona gücünü görmüş bulunuyoruz.”

DÜNYANIN DESTEĞİNE TEŞEKKÜR

Hua, 100’den fazla ülkesinden ve uluslararası örgütlerden Pelosi ziyaretine kınama geldiğini belirtti. “Adalet için yükselttiği sesler yüreğimize dokunmuştur.” diyen Hua, şu ülkeleri ise ismen saydı: Rusya, Belarus, Kore Demokratik Halk Cumhuriyeti, İran, Suriye, Filistin, Nikaragua, Trinidad ve Tobago, Laos, Kamboçya, Arap Birliği.

Ziyaretin “kirli bir siyasi oyun” olduğunu yineleyen Hua, “Bu kadar çok sayıda ülke ve kişinin adalet için sesini yükseltmesi, uluslararası toplumun ziyaretin doğası hakkında berrak bir görüşü olduğunu açıkça göstermektedir. Bu ziyaret, Tayvan’ın tarihsel ve yasal olarak Çin’e ait olduğu gerçeğini bozamayacaktır. Çin’in yeniden birleşme rotasını durduramayacaktır ve dünyada 181 ülkenin ‘Tek Çin’ ilkesini tanıdığı ve desteklediği olgusunu değiştiremeyecektir.”

TATBİKATTA NÜKLEER DENİZALTI VE UÇAK GEMİSİ CAYDIRMA GÜCÜ

Çin ordusu, ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi'nin Tayvan ziyaretinin ardından Tayvan Boğazı'nda füze tatbikatına başladı. Çin Halk Kurtuluş Ordusu (ÇHKO) Doğu Cephesi Komutanlığından yapılan açıklamada, "Tayvan Boğazı'nın doğusundaki bazı bölgelere konvansiyonel füzelerin ateşlendiği, hedeflerin başarıyla vurulduğu" belirtildi. 7 Ağustos'a kadar sürmesi öngörülen tatbikatlar, Çin toprağı olan Tayvan Adası'nın çevresinde fiili bir abluka oluşturmuş durumda. Altı bölgede yürütülen tatbikatlar nedeniyle bazı bölgeler gemi ve uçak trafiğine kapatılırken, boğaz geçişindeki güvenlik endişesi nedeniyle seferlerin aksadığı bildiriliyor.

Global Times gazetesi, ÇHKO’ya yakın bir kaynağa dayandırdığı haberinde, tatbikatlarda ilk defa nükleer denizaltı kullanıldığını duyurdu. Altı bölgede eş zamanlı yapılan tatbikatta, ilk defa uçak gemisi caydırma gücünün sınandığı belirtilirken denizde çok boyutlu savaş sisteminin inşasında önemli bir adım olduğu vurgulandı.

Tayvan Savunma Bakanlığı, Çin ordusuna ait bir insansız hava aracının dün gece Tayvan'a bağlı Kinmen Adası (Quemoy) üzerinde uçtuğunu bildirdi. 1950'lerden beri Çin'e ait hiçbir hava aracı Kinmen üzerinde uçmamıştı.

ABD’YE ASEAN TOKADI

Tayvan gerginliğinde Çin’e verilen desteğe Güneydoğu Asya Ulusları Birliği (ASEAN) da eklendi. ASEAN, resmi açıklamada “Üye devletlerimizin, ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi’nin Tayvan’a ziyareti ışığında ‘Tek Çin’ politikasına desteğimizi teyit ediyoruz.” ifadesine yer verildi. ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken’ın da ASEAN Zirvesi için Kamboçya’da bulunduğu bir sırada Çin’e verilen destek, ABD’ye de bir mesaj olarak okundu. Joe Biden da ASEAN’ın Çin’le işbirliğini geliştirmesini durdurmak için 13 Mayıs’ta Washington’da bir zirve düzenlemiş ancak umduğunu bulamamıştı.

ASEAN, Güneydoğu Asya’nın 10 ülkesini ve toplamda 667 milyonluk bir nüfusu (dünyanın yüzde 8,5’u) bünyesinde barındırıyor. Bu ülkeler, Brunei, Kamboçya, Endonezya, Laos, Malezya, Myanmar, Filipinler, Singapur, Tayland, Vietnam. Üye ülkelerin satın alma gücüne göre toplam GSYİH’si ise 9,7 trilyon dolara ulaşıyor.

Sonraki Haber