Çin’den Bangladeş'te geçici hükümet yorumu

Bangladeş’te Başbakan Şeyh Hasina hükümetinin devrilmesinin ardından geçici hükümet kuruldu. Çin'in diğer ülkelerin içişlerine karışmama ilkesine bağlı olduğunu hatırlatan Dışişleri Sözcüsü, iki ülkenin işbirliğini ilerletmek istediklerini belirtti.

Muhammed Yunus (ortada)

Bangladeş’te geçen hafta Başbakan Şeyh Hasina’nın konutu basıldı, Hasina ülkeden ayrıldı. Bangladeş ordusu geçici hükümet kurulacağını duyurdu. ABD’nin memnuniyetle karşıladığı karar ‘renkli devrim’ yorumlarına neden oldu. Nobel ödüllü Muhammed Yunus dün geçici hükümete başdanışman sıfatıyla başkanlık etmeye başladı.

Hasina’nın yönetimindeki Bangladeş’le önemli anlaşmalar imzalayan Çin’den konuyla ilgili açıklama geldi. Xinhua ajansının haberine göre, Çin Dışişleri Bakanlığından bir sözcü Bangladeş'te geçici hükümet kurulmasını memnuniyetle karşıladıklarını belirtti.

‘SAYGI DUYUYORUZ’

Sözcü, "Bangladeş'in bağımsızlığına, egemenliğine, toprak bütünlüğüne ve Bangladeş halkı tarafından bağımsız olarak seçilen kalkınma yoluna saygı duyuyoruz." ifadesini kullandı.

İKİLİ İŞBİRLİĞİ

Çin'in diğer ülkelerin içişlerine karışmama ilkesine bağlı olduğunu vurgulayan yetkili, ülkesinin Bangladeş ile arasındaki dostluk politikasına dikkati çekti.

Sözcü, Çin'in çeşitli alanlarda ikili işbirliğini teşvik etmek ve kapsamlı stratejik işbirliğini daha da ilerletmek için Bangladeş ile birlikte çalışmaya hazır olduğunu kaydetti.

AB’NİN VURGUSU ‘DEMOKRASİ YOLUNDA İLERLEME’

AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell de Bangladeş'te geçici hükümetin kurulmasına ilişkin yazılı açıklama yaptı. AB'nin Nobel ödüllü Muhammed Yunus başkanlığında geçici hükümet kurulmasını memnuniyetle karşıladığı belirtilen açıklamada, bu adımın "ülkenin demokrasi yolunda ilerlemesi ve Bangladeş halkı ile gençlerin isteklerinin yerine getirilmesi adına önemli bir an" olduğu kaydedildi.

Açıklamada, "Bangladeş, artık bir geçiş dönemine girmektedir ve geçici hükümet, demokratik seçimlere zemin hazırlamak ve meydana gelen ölümler ve şiddet olayları karşısında hesap verebilirliği sağlamak gibi önemli bir görev üstlenecektir." ifadesi kullanıldı.

AB'nin geçiş sürecini desteklediğine işaret edilen açıklamada, yeni yönetimle işbirliği yapılmasının istendiği belirtildi.

NE OLMUŞTU?

Bangladeş'te 1971'deki Bağımsızlık Savaşı'nda görev alan kişilerin çocuklarına kamuda kontenjan ayrılması kararının ardından temmuz ortasında öğrencilerin başını çektiği protestolar başlamıştı.

Yüksek Mahkemenin temmuz sonunda kontenjan kotası oranlarını düşürmesiyle protestolara son verildiği duyurulmuştu.

Gösterilerdeki şiddet olaylarından sorumlu tutulan Cemaat-i İslami Partisi ve öğrenci kanadının yasaklanmasının ardından protestocular bu kez de gösterilerde yaşamını yitirenler için "adalet" çağrısıyla sokaklara dökülmüştü.

Bangladeş'teki gösteriler sırasında şiddet olaylarında yüzlerce kişi hayatını kaybetmiş, binlerce kişi gözaltına alınmıştı.

Şiddet olayları artarak devam ederken, Başbakan Şeyh Hasina resmi konutundan ayrılarak askeri helikopterle Hindistan'a gitmiş, bu sırada göstericiler Başbakan'ın resmi konutunu basmıştı.

Siyasi parti temsilcileriyle görüşen Bangladeş Ordu Komutanı General Waker-Uz-Zaman, Hasina'nın istifa ettiğini ve geçici bir hükümetin kurulacağını duyurmuştu.

Sonraki Haber