Çin’den Batı medyasının ‘Uganda Havaalanı’ iddialarına yalanlama

Afrika ile ilişkilerinde altın çağını yaşayan Çin’e karşı Batı medyasının iftira kampanyaları sürüyor. Pekin yönetiminin sağladığı krediyle yeniden inşa edilen Uganda Havaalanı’na el konulduğu iddialarına ilişkin Çin’den yalanlama geldi.

Batı medyası , Çin’in Afrika ülkeleriyle geliştirdiği kazan-kazan politikasına dayalı iş birliğini yalan haberlerle baltalamaya çalışıyor. Afrika ülkeleriyle ilişkilerde son olarak “Çin-Afrika İş Birliği” başlıklı Beyaz Kitap yayımlayan Çin, bölgesel iş birliği konusundaki ciddiyetini ortaya koyuyor. Beyaz Kitap, Çin’in dünyanın bir bölgesiyle yaptığı iş birliğinin sonuçlarını aktaran ilk Beyaz Kitap olma özelliği taşıyor.

Pekin yönetiminin Afrika kıtasındaki kalkınma yatırımlarına ayırdığı kaynaklar bazı Batı kaynaklı medyanın hedefi konumunda. Çin Exim Bank, Uganda’daki Entebbe Uluslararası Havaalanı’nın yeniden inşası projesi için 200 milyon dolarlık bir likidite sağlamıştı. Çin’in Uganda’ya sağladığı kredi imkanları hakkında asılsız haberler yapan Batı medyası, Uganda’nın kredileri ödeyemediği için Entebbe Uluslararası Havaalanına el konulduğu yalanına başvurmuştu.

"ÇİN, AFRİKA'NIN BAĞIMSIZ KALKINMASINA OLAN DESTEĞİNİ SÜRDÜRECEK"

Batı medyasının Çin-Afrika iş birliğini zedelemek amacıyla giriştiği bu kampanyaya, Çin’in Uganda Büyükelçiliğinden yanıt gecikmedi. Büyükelçilik sözcüsü böyle bir durumun söz konusu olmadığını belirttiği açıklamasında, Uganda’nın değerli varlıklarını borçlarına karşılık Çin’e devrettiği yalanının iki ülke arasındaki iyi ilişkileri bozmak üzere planlandığını aktardı.

'PROJE 2022'DE TAMAMLANACAK'

Sözcü, Çin’in söz konusu iddiaların aksine Afrika’nın bağımsız kalkınmasını desteklediğini ve bu desteğin sürdürüleceğinin altını çizdi.

Öte yandan Büyükelçilik Sözcüsü, 200 milyon dolarlık likidite sağlanarak yüzde 75’i tamamlanan havaalanı projesinin 2022 yılında bitirilmesini öngördüklerini de sözlerine ekledi. Sözcü, Çin ve Uganda arasında imzalanan yatırım ve kredi anlaşmasında herhangi bir gizli madde bulunmadığını belirterek Çin’in Uganda’da eğitim, tarım, tıp ve altyapı çalışmaları gibi birçok alanda finansal destek sağladığını hatırlattı.

ABD’NİN KUŞAK-YOL MANİPÜLASYONU

2017 yılında ABD’nin etki ajanlarından Brahma Chellaney, Kuşak ve Yol Girişimi'ni “devletleri borç tuzağına çekmeyi amaçlayan bir diplomasi” olarak nitelendiren bir makale kaleme almıştı.

Eski ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson da altyapı projeleri için verilen Çin kredilerinin, "temerrüde düşme ve borcun öz sermayeye dönüştürülmesi" ile sonuçlanmak üzere tasarlanmış bir "yağmacı ekonomi" biçimi olduğunu iddia etti.

Aralık 2018'de ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı John Bolton, Kuşak-Yol Girişimi’nin "Çin'in küresel hakimiyetini ilerletme" stratejisi olduğunu öne sürmüştü.

ABD Başkan Yardımcısı Mike Pence, Ekim 2018'de Çin'i, Sri Lanka'da borç tuzağı diplomasi uyguladığını ve "Çin'in büyüyen donanması için ileri askeri üs" kurmak için kullandığı suçlamasında bulunmuştu.

Son olarak İngiliz düşünce kuruluşu Chatham House, raporunda Kuşak-Yol Girişimi hakkında kara propaganda ürünü olan şu ifadelere yer vermişti:

“Çin, KYG adına neyin inşa edildiğini tek taraflı olarak dikte edemez ve etmez. Gelişmekte olan ülke hükümetleri, “yağmacı bir Pekin'in” “talihsiz kurbanları” değildir; kendi bölgelerindeki KYG projelerinin doğasını kendileri belirler.”

Sonraki Haber