Çin’den NATO’ya yanıt: Soğuk Savaş’ın kalıntısısınız

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Çin'in Rusya'yı kınamamasını tüm NATO için ciddi bir meydan okuma olarak tanımladı. Stoltenberg, Çin’in bu tutumuna karşı Asya Pasifik müttefikleriyle işbirliğini genişleteceklerini açıkladı. Çin, NATO’ya ‘Soğuk savaşın kalıntısı’ diyerek yanıt verdi

Stoltenberg, önceki gün Brüksel'de Ukrayna Dışişleri Bakanı Dimitro Kuleba'nın da katılımıyla yapılan NATO dışişleri bakanları toplantısının ardından gazetecilerle konuştu.NATO'nun Asya Pasifik ortakları (Avustralya, Japonya, Yeni Zelanda ve Güney Kore) da toplantıya katıldı.

Toplantının ardından yayınlanan açıklamaya göre, Brüksel'deki NATO Dışişleri Bakanları toplantısı, Rusya'nın Ukrayna'daki eyleminin küresel etkileri göz önüne alındığında, Ukrayna'ya verilen desteği sürdürme ve daha da güçlendirme ve ortaklarla işbirliğini hızlandırma konusunda anlaştılar. Bakanlar ayrıca, haziran ayında Madrid Zirvesi'nde nihai hale getirilecek olan NATO'nun bir sonraki Stratejik Kavramının, NATO'nun Rusya ile gelecekteki ilişkilerini ve müttefiklerle güvenlik üzerindeki "Çin'in artan etkisini" dikkate alması gerektiği konusunda da anlaştılar. Açıklamaya göre NATO, siber, yeni teknolojiler, dezenformasyon, deniz güvenliği, iklim değişikliği ve dayanıklılık gibi alanlarda Asya-Pasifik ortaklarıyla işbirliğini artıracak.

‘ÇİN NATO’YA CİDDİ BİR ŞEKİLDE MEYDAN OKUDU’

Stoltenberg, Asya Pasifik ortaklarının katılımının önemli olduğunu belirterek, Çin’in Rusya’ya zımni destek vererek krizin küresel sonuçlarının olduğunu söyledi. Stoltenberg, "Çin'in Rusya'nın saldırganlığını kınamak istemediğini gördük. Ve Pekin, ulusların kendi yollarını seçme hakkını sorgulamak için Moskova'ya katıldı. Bu hepimiz için ciddi bir meydan okuma. Değerlerimizi korumak için bir arada durmamızı daha da önemli kılıyor." ifadelerini kullandı. NATO ve Asya Pasifik'teki ortaklarının siber teknoloji, deniz güvenliği, iklim değişikliği ve dayanıklılık dahil olmak üzere birkaç alanda pratik ve siyasi işbirliğini hızlandırma konusunda anlaştıklarını da belirten Stoltenberg, Çin’e karşı bu süreçteki en ciddi tutumu aldı. Ayrıca bakanlar, NATO'nun bir sonraki Stratejik Kavramının gelecekte Rusya ile nasıl ilişki kuracağı konusunda bir yanıt vermesi gerektiği konusunda anlaştılar. Ve ilk kez, Çin'in artan nüfuzunun ve zorlayıcı politikalarının güvenliğimizi nasıl etkilediğini de hesaba katmak zorunda.

‘GİDEREK BİZİ HEDEF ALIYORLAR’

Çin'in Avrupa Birliği misyonu, Stoltenberg'in çıkışına itiraz etti. Misyon, "Ukrayna krizinin patlak vermesinden bu yana Çin her zaman nesnel ve adil bir tutum sergiledi. Barış görüşmelerini ilerletme kararlılığını sürdürdü ve durumun gerginliğini azaltmak için olumlu çabalar sarf etti. Bu, bazı kuruluşların yaptığı gibi yangına körükle gitme girişimlerinin tam tersi." ifadelerini kullandı. Misyon ayrıca NATO'yu "giderek Çin'i hedef alan" "Soğuk Savaş'ın bir kalıntısı" olarak reddetti. Misyon, NATO’nun eylemlerini, küresel barış ve istikrarın önündeki ciddi bir zorluk olarak nitelendirdi. Çin, Rusya'nın askeri operasyonunu kınamak ve operasyonları sona erdirmek için Moskova'ya yaptırım uygulamak konusunda Batı'ya katılmayı defalarca reddetti. Pekin bu süreçte gerilimi azaltma ve barış görüşmeleri için çağrıda bulundu. Aynı zamanda, Çin Komünist Partisi ve medya organları sürekli olarak ABD'yi Ukrayna'ya silah sağlayarak çatışmayı körüklemekle ve NATO'nun yeni üyeler için "açık kapı" politikasından dönmeyi reddetmekle suçladı.

‘MÜTTEFİKLER ABD’YE YASLANACAK’

Araştırma görevlisi ve Şanghay Sosyal Bilimler Akademisi Uluslararası İlişkiler Enstitüsü müdür yardımcısı Li Kaisheng, Global Times'a verdiği demeçte, NATO ve ABD’nin, Çin'i Asya-Pasifik bölgesinde tutmak için her zaman daha etkili bir çerçeve oluşturmaya çalıştığını söyledi. Li, Asya, Güney Kore ve Japonya'daki önemli ABD müttefiklerinin her zaman bölgesel ve uluslararası ilişkilerde daha büyük bir rol oynamak istediğini ve NATO'yu Dörtlü mekanizması da dahil olmak üzere Asya-Pasifik ittifaklarıyla koordine ettiği için ABD ile daha yakın çalışabileceğini belirtti. Li ayrıca, Cumhurbaşkanı seçilen Yoon Suk-yeol'un Mayıs ayında göreve başlamasından sonra Güney Kore'nin de ABD'ye yaslanabileceğini kaydetti.

Uzmanlar, ABD'nin müttefiklerini Çin'i ezmek için birleşik bir cepheye katılmaya ikna etmesiyle, Yoon'un ülkesinin Çin ile ilişkilerini ABD ile ittifakının etkisinden uzak tutup tutmayacağı konusunda test edileceğini söyledi

NATO’NUN ASYA KOPYASI

Uzmanlar, NATO’nun Asya çıkışını, ABD hegemonyasına hizmet etmek için Asya-Pasifik'te bir NATO kopyası inşa etmek olduğunu söyledi. Çin Uluslararası Araştırmalar Enstitüsü’nde araştırma görevlisi olan Yang Xiyu, Global Times'a verdiği demeçte, 21. yüzyılın başından beri ABD'nin küresel stratejik odağını ve ittifak sistemini doğuya kaydırmak için NATO'yu kullandığını söyledi. Yang, “Irak savaşından Afgan ve Suriye savaşlarına kadar, NATO'nun NATO dışında daha sık askeri operasyonlarına ve daha fazla NATO üyesinin Güney ve Doğu Çin Denizi ile Asya-Pasifik bölgesinde varlığına tanık olduk. NATO toplantısının stratejik amacı, küresel genişlemesini başlatmaktır.” ifadelerini kullandı.

Sonraki Haber