Çin’in ekonomik büyümesi salgına rağmen devam edecek

Son günlerde, Tianjing Binhai İlçesi'ndeki serbest ticaret bölgesinde Airbus’un montaj hattı ve Bombardier havacılık imalatı gibi şirketler işe dönmeye başladı. Tesla'nın Şanghay'daki fabrikası da yeniden açıldı. Salgın hızla kontrol altına alınıyor ve ülkede iş hayatı yeniden canlanıyor.

Çinli uzmanlar ve ekonomistler, salgın nedeniyle Çin’in ekonomik zarara uğradığını fakat bu zararın kısa süreli olduğunu kaydediyor. Çin’in uzun vadeli ekonomik hedeflerinin salgından etkilenmeyeceğini vurgulayan uzmanlar, ekonomik zararı gidermek için makro kontrol politikaları uygulandığını belirtiyor. Gidişat, Çin’in ekonomik olarak gelecekte de iyi bir ilerleme kaydedeceğini gösteriyor.

'ÇİN'İN KALKINMA HEDEFLERİ SALGINDAN DOLAYI DEĞİŞMEYECEK'

Nobel ödüllü iktisatçı Robert Carhart Merton, şöyle diyor: “Çin, ekonomik olarak oldukça güçlü ve zorlukları aşmak için iyi koşulları var. Şuanki durum uzun vadedeli hedefleri etkilemeyecek. Ekonomik büyüme hedefleri bakımından iyimseriz. İnanıyoruz ki bu salgın geçtikten sonra, Çin’in ekonomik geleceği de daha sağlıklı olacaktır.”

Reuters da son araştırmasında benzer sonuçlara ulaşıyor. Asya Pasifik, Avrupa ve Amerika'dan 40 ekonomist, Çin’in ekonomik geleceğini iyimser olarak değerlendiriyor. Herkes, Çin'in ikinci çeyrekte hızlı bir büyüme kaydedeceğini düşünüyor.

Price Water House Coopers'ın analizinde de, Çin’in ekonomik zararının kısa vadeli olduğu, salgının ardından büyümenin hızlı bir şekilde normalleşeceği belirtiliyor. İspanya'daki ekonomi gazetesi ise salgın yavaşlayınca, Çin’in ekonomik faaliyetlerinin normalleşeceğini yazıyor.

Filipin Maliye Bakanı Dominguez, “Çin’in ekonomisi oldukça sağlam, canlı ve hareketli... Ben Çin’in ekonomik gelecekte iyi olacağını inanıyorum” değerlendirmesinde bulunuyor. İki ülkenin salgına karşı güçlü bir iletişime sahip olduğunu belirten Dominguez, zararı birlikte en düşük seviyeye indirmeye çalışacaklarını söylüyor.

Çin ekonomisinin özellikle denizcilik sektörüne bağlı olduğunu aktaran Belçika’nin Zeebrugge Limanı'nın yöneticisi Vincent ise, “Bir Kuşak Bir Yol” projesine daha fazla katkıda bulunacaklarını kaydediyor: “Çin’in iyi geleceği, salgın yüzünden kötüleşmeyecektir.”

'ÇİN'İN ALTERNATİFLERİ VAR'

Salgından sonra, Çin Merkez Bankası tarafından çeşitli politikalar uygulanarak, likidite tutuldu, pazarın güveni ve beklentilerin istikrarı sağlandı. Daha esnek ve pozitif maliyet politikaları ile istikrarlı para politikaları sayesinde firmalara destek devam etti.

Birçok uluslararası otorite de Çin’in kısa vadeli zorluklardan çıkarak uzun vadede iyi olacağını dillendirmeye başladı.

OECD’nin Çin ekonomik araştırma ofisi uzmanı Margit Monal da, Çin Devleti'nin hayata geçirdiği para politikalarına destek verdi: “Çin'in ekonomi politikasının yönü, özellikle özel sektör ve KOBİ'ler için açık ve son derece hedeflidir.”

JPMorgan Chase'in yeni raporunda da şöyle tahminlerde bulunuldu: “Salgından dolayı, yılın ilk çeyreğinde ekonomik büyüme yavaşlayacak, fakat ikinci ve üçüncü çeyrekte geri yükselecek. Finansal piyasalarda, salgın sadece kısa vadeli dalgalanmalar yaratabilir, ancak global borsalar üzerinde büyük bir olumsuz etkisi olmaz. Mevcut duruma bakıldığında bu salgın, küresel finansal piyasalarda sürekli bir kayba neden olmadı.”

Dünya Bankası da Çin'in salgını kontrol altına almak ve ekonomik dayanıklılığını korumak için çeşitli politik mekanizmalara sahip olduğuna inandığını belirten bir açıklama yaptı.

Uluslararası Para Fonu (IMF) Başkanı Georgieva ise Riyad'daki G20 Maliye Bakanları toplantısında, Çin Hükümeti'ne salgının ekonomi üzerindeki olumsuz etkisini azaltmak için mali destek verildiğini belirtiyor. Salgının etkili bir şekilde kontrolü ile Çin ekonomisinin ikinci çeyrekte normale döneceğini ve küresel ekonomideki etkisinin kısa süreli olacağını kaydediyor.

IMF Sözcüsü Gary Rice da dünyanın ikinci büyük ekonomisi olan Çin ekonomisinin, güçlü bir dayanıklılığa sahip olduğunu söyledi.

'BU SALGIN, ÇİN'İN İLERLEMESİNE İLHAM VEREN BİR KRİZDİR'

Reform ve dışa açılıştan sonra Çin'e giren ilk yabancı yatırım şirketi olan Tayland Chia Tai Grubu'nun başkanı Xie Jiren, şunları söylüyor: “Chia Tai, 40 yıldan uzun bir süre Çin'in ekonomik inşasına ve sosyal gelişimine tanık oldu. Salgının Çin ekonomisi üzerindeki etkisi geçicidir. Salgından sonra, Çin'in ekonomik gelişimi daha dayanıklı hale gelecek ve güçlü bir ivme kazanacak.”

Emirates Haber Ajansı Genel Müdürü Said Mohamed Rich da gözlemlerini şöyle aktarıyor: “Çin'in tüm bölgeleri salgını kontrol altına almak için ellerinden geleni yaparken, düzenli olarak iş ve üretimin yeniden başlamasını teşvik ediyorlar ve salgının ekonomik ve sosyal kalkınma üzerindeki etkisini en aza indirmek için çalışıyorlar.”

Cohen Finans Grubu yatırım analisti, Arjantinli ekonomist Diego Falcone, veri analizlerine göre, şu ana kadar piyasanın salgına tepkisinin makul bir aralıkta olduğunu aktarıyor: “Gelecekte salgın kontrol altında alındığında, daha fazla işletme üretime devam edecek ve Çin ile ilgili ticaret ve yatırım normale dönecektir.”

Bazı yeni endüstriler ve yeni iş modelleri salgının ekonomik kalkınma üzerindeki olumsuz etkilerine karşı korunuyor ve hızla büyüyor. Monal, salgının bazı geleneksel endüstrilere baskı yaptığına, fakat bunun da Çin ekonomisinin ve toplumunun dijital gelişimi için fırsatlar sunduğuna inanıyor: “Çin için bu salgın bir krizdir ve aynı zamanda Çin'e ilerlemek için ilham veren bir gelişme fırsatıdır.”

Xie Jiren de salgının Çin'in iş ve ekonomik reformu da dahil olmak üzere ekonomik ve sosyal gelişiminin bir sonraki aşaması için yeni konuları gündeme getirdiğini kaydediyor: “Salgından sonra, Çin'in sosyal organizasyonu, ekonomik formu, iş modeli ve satış kanallarında yeni değişiklikler meydana gelebilir. Çin ekonomisi yeni bir gelişme atılımı başlatabilir.”

Sonraki Haber