Çin'in ilk Mars keşif görevi tamamlandı

"Tianwen No 1"animasyon simülasyonu Mars’a başarıyla indi

15 Mayıs saat 07: 18'de, "Tianwen-1", Mars'ın Ütopya Ovası'nın güneyindeki önceden seçilmiş iniş alanına başarıyla indi. Çin'in ilk Mars keşif görevi Mars’a tam bir başarıyla indi.

23 Temmuz 2020'deki başarılı lansmanından bu yana, "Tianwen-1",dünya ve Mars transferi aşamasında bir derin uzay manevrası ve dört orta yol düzeltmesini tamamladı ve 10 Şubat 2021'de Mars yakalamasını başarıyla gerçekleştirdi ve büyük bir elipse girdi. Çin'in ilk yapay Mars uydusu oldu. 24 Şubat'ta "Tianwen-1" sondası, üçüncü ateşe yakın frenlemeyi başarıyla uyguladı. 2 Mars günlük bir süre ile Mars demirleme yörüngesine girdikten sonra, Mars'ın küresel uzaktan algılama keşfini gerçekleştirdi ve önceden seçilmiş iniş alanı hakkında detaylı araştırmalar yaptı, Mars'a inişe hazırlamak için topografya, kum ve toz havasını araştırdı ve analiz etti.

Mars'a iniş, bu Mars yolculuğunun en büyük zorluğudur. Zorluğu, Paris'ten bir golf topuyla oynayıp Tokyo'daki bir deliğe düşmeye eşdeğerdir. Dolayısıyla bu sürece en tehlikeli ve heyecan verici "9 dakikalık terör" deniyor. Şu anda, insan Mars keşif görevlerinin başarı oranı yalnızca yaklaşık% 50'dir ve çoğu "giriş / düşüş / iniş (EDL)" aşamasındadır.

Çin daha önce Ay yüzeyine iniş konusunda deneyime sahip olsa da, "Tianwen-1" in Mars'a yumuşak iniş görevi çok daha zordur. Bir yandan, Mars'ın yüzeyinde bir atmosfer vardır (Mars atmosferinin yoğunluğu, dünya atmosferinin yaklaşık % 1'i kadardır), bu nedenle Mars, ayın yüzeyinden daha karmaşık bir ortama sahiptir; diğer yandan, Mars dünyadan daha uzakta ve iletişim gecikmesi yaklaşık 20 dakikaya ulaşmaktadır. Bu nedenle, tüm iniş süreci, herhangi bir şey yapmak için dünyanın yüzeyinden çok uzaktadır ve bu yalnızca "Tianwen No 1" tarafından tamamlanabilir. .

Mars'ı keşfetmek sadece mühendislik görevlerinde bir atılım değil, aynı zamanda gezegen bilimi alanında da bir dönüm noktasıdır. Mars keşfi, esas olarak Mars'ın uzay ortamı, yüzey morfolojisi ve toprak yüzey yapısı gibi araştırmaları içeren ve Çin'e ilk elden verileri Mars'a getirecek olan beş büyük misyonu taşıyor. Bunların arasında, meteoroloji ile ilgili araştırma projeleri sıcaklık, basınç, rüzgar hızı ve rüzgar yönü hakkında atmosferik veriler toplayacak ve Mars'ın manyetik ve yerçekimi alanlarını inceleyecek ve ayrıca halkın Mars'ın nasıl bir iklim olduğuna dair merakına cevap verecek.

Sonraki Haber