Çinlilerden Esad çiftine sevgi seli

Suriye lideri Beşar Esad ve eşi Esma Esad 20 yıl sonra gittikleri Çin’de sevgi gösterileriyle karşılandı. Esad, ziyareti kapsamında Çin Başbakanı Li ile görüştü. Li görüşmede, Suriye ile terörle mücadele konusunda işbirliğini artıracaklarını kaydetti.

Özellikle Çinli gençler Esad çifti ile sık sık fotoğraf çektirdi.

Suriye Arap Cumhuriyeti Devlet Başkanı Beşar Esad, Hangzhou’da başladıkları Çin ziyaretinde başkent Pekin’de de temaslarda bulundu. Beşar Esad ve eşi Esma Esad’a Çin ziyaretleri sırasında sosyal medyada övgü ve sevgi mesajları yağdı. Çinli gençler Esad çifti ile sık sık fotoğraf çektirdi. Esad çifti, Pekin’de ilk olarak, Çin'de ikamet eden Suriyelilerle bir araya geldi. Buluşmada Suriye’nin gelecek planları, Çin ile ilişkiler ve ülkede bulunan Suriyelilerin bu bağlamda üzerine düşen görevler konuşuldu. Çin’i dünya ülkeleri arasında ön sıralara taşıyan eşsiz Çin deneyimi ve bundan Suriye’nin nasıl faydalanabileceği, öğrenebileceği konuları ele alındı. Esad çifti, topluluk üyeleriyle görüşmelerinde Çin'in farklı şehirlerinden gelen, farklı bilimsel ve profesyonel çalışmalar ve uzmanlıklar yürüten topluluk üyelerinin bilimsel, araştırma, tıbbi ve teknolojik alanlarda Suriye-Çin işbirliğine ilişkin yeni fikir, öneri ve görüşlerini dinledi.

Esad Çin Başbakanı Li Qiang ile görüştü.

TERÖRLE MÜCADELEDE İŞBİRLİĞİ

Suriye lideri Pekin ziyareti kapsamında, Çin Başbakanı Li Qiang ile görüştü. Başbakan Li, görüşmede, Çin'in, Suriye'nin egemenliğini ve toprak bütünlüğünü korumasını ve kendi ulusal koşullarına uygun kalkınma yolunu izlemesini desteklediğini, Suriye'nin iç işlerine karışılmasına karşı çıktığını belirtti. Çin'in Suriye'nin Kuşak ve Yol İnisiyatifi’ne katılımını memnuniyetle karşıladığını ifade eden Li, Suriye'nin yeniden inşasını ve kalkınmasını desteklemeyi sürdüreceklerini, ekonomik ve ticari ilişkileri geliştireceklerini vurguladı. Li, Suriye'nin "terörle etkin mücadele edebilmesi için" koordinasyonu güçlendirmeye hazır olduğunu kaydederek, "hegemonyaya karşı koymak" ve uluslararası eşitliği ve adaleti sağlamak için dayanışma çağrısı yaptı. Esad da Çin'in Suriye'nin ekonomik ve sosyal kalkınmasına, insani krizin hafifletilmesine katkıları ve depremde yaptığı yardımlar için teşekkür etti. Çin'in uluslararası ilişkilerde önemli bir rol üstlendiğini ifade eden Esad, Suriye'nin Kuşak ve Yol, Küresel Kalkınma, Küresel Güvenlik ve Küresel Uygarlık inisiyatiflerinin hayata geçirilmesi için birlikte çalışmaya hazır olduğunu dile getirdi.
Suriye Devlet Başkanı Esad, Çin'in Hangzhou şehrinde düzenlenen 19. Asya Oyunları'nın açılış törenine katılmış ve tören öncesinde Çin Cumhurbaşkanı Xi Jinping ile bir araya gelmişti. Görüşmede iki lider, Çin ve Suriye arasında "stratejik ortaklık" kurulduğunu duyurdu.

‘BÜTÜN ÜLKELER EŞİTTİR’

Asya Oyunları'nın açılış töreninde Suriye heyeti kalabalıktan büyük alkış aldı. Çin basınında bunun “Çin'in misafirperverlik geleneğini ve "büyük ya da küçük tüm ülkeler eşittir" şeklindeki diplomatik ilkesini gösterdiği” değerlendirmesi yapıldı. Global Times gazetesi, Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad ve eşi Esma Esad, yalnızca üst düzeyde resmi karşılama almakla kalmadı, aynı zamanda savaşın harap ettiği bu ülkeye sempatisini ifade eden ve Suriye’nin on yıldan fazla süren yaptırımların yol açtığı Batılı krizden çıkabileceğine inanan Çinliler tarafından da sıcak bir şekilde karşılandı” ifadesini kullandı. Gazete ABD öncülüğündeki diplomatik tecrit girişimleri sırasında bu çiftle yaşanan dostane etkileşimlerin, son günlerde Çin sosyal medyasının en çok konuşulan konuları haline geldiğini bildirdi. Esad çiftinin Hangzhou’ya Çin uçağıyla güvenli şekilde geldiğini ve büyük saygı ve sıcak karşılama gördüğünü aktaran Çin basını Hangzhou'daki ünlü Lingyin Budist Tapınağı'nın yanı sıra kömür köylerini de ziyaret ettikleri bilgisini verdi. Haberlerde buradaki kalabalığın kalbini kazanan Esma Esad’ın mavi-beyaz porselen desenli elbisesinin sosyal medya platformu Weibo'da en çok konuşulan konu olduğu belirtildi.

Esad Çin’de yaşayan Suriyelilerle bir araya geldi.

ŞAM’DAN PEKİN’E

Esma Esad, Pekin'deki Yabancı Çalışmalar Üniversitesinde Arap çalışmaları öğrencileriyle, çok sayıda profesör ve bir dizi büyükelçinin katılımıyla; dil ve ülkeler arasındaki insani ve kültürel ilişkiler konusunda bir diyalog toplantısı düzenledi.

Esma Esad, konuşmasına “Tarihin en eski başkenti Şam'dan en eski medeniyetlerin başkenti Pekin'e, ilk alfabenin beşiği Suriye'den en eski ve çeşitli dil ve lehçelere ev sahipliği yapan Çin'e, bugün sizlerle birlikteyim ve beni karşıladığınız için minnettarlık ve gurur, misafirperverliğiniz için şükran ve gurur duygularıyla doluyum. Bugün size anadilimde hitap edebildiğim için teşekkür ederim.” sözleriyle başladı.
Esma Esad sözlerine şöyle devam etti:

“Binlerce yıl önce İpek Yolu kervanlarının Çin ve Levant arasında seyahat etmesinden bu yana bizi tarihsel ve kültürel olarak bir araya getiren köklü ilişkiyi yansıtmaktadır. Dolayısıyla bugün burada tüm bu derinlik ve tutkuyla Arap dilini öğretmekten söz ettiğimizde, sadece gramer ve kelime öğrenmekten değil, çok eski zamanlardan beri iki medeniyet arasında paylaşılan sosyal ve kültürel çeşitliliğin bir parçasından söz ediyoruz.”

Esad, konuşmasında Kuşak ve Yol Girişimi’nin insanlığın büyümesine ve refaha kavuşturacağına da vurgu yaptı.

‘ÇÖLÜN GÜLÜ SOLMADI’

Global Times’ın haberinde şu ifadeler yer aldı:

“Lingyin Tapınağı'nda Çinli bir turist, samimiyeti göstermek için Esma'ya “güzelsin” dedi ve konuk devlet başkanı eşi de “teşekkürler, güzel bir ülken var” diye yanıt verdi. Konuşma internette viral oldu ve savaşın harap ettiği ülkeye ve Suriyelilerin acılarına empati duyan birçok Çinliyi duygulandırdı. Batı'nın yaptırımları ve tecridi nedeniyle Suriye, uluslararası insani yardıma erişimde veya kalkınmada zorluk yaşıyor. First Lady Esma, bazı Batı medyasında ‘çölün gülü’ olarak anılıyordu. Ancak 12 yıl önceki iç savaştan bu yana olumsuz, hatta aşağılayıcı bir şekilde tasvir ediliyor.”

Bir Weibo fenomeni, “çölün gülünün” Batı'nın yaptırımları ve baskısı altında solmadığını ve ABD'nin Suriye'yi kuşatamayacağını veya dünyayı sonsuza kadar aldatamayacağını belirtti.

Haberde Suriye'nin ABD öncülüğündeki diplomatik tecrit girişimlerinden kopmasının Suudi Arabistan ile İran'ın Çin'in arabuluculuğu yoluyla uzlaştığı bir ortamda gerçekleştiğine ve bunun da Orta Doğu'da jeopolitik ortamın kolaylaşmasına yol açtığına işaret edildi.

Çin basınında Suriye liderinin Çin ziyareti ve gelişen ikili ortaklığın, ABD liderliğindeki yaptırımlarla ve tecritle tam bir tezat oluşturduğuna dikkat çekilerek, “kimin barış ve kalkınmaya katkıda bulunduğu, kimin de anlaşmazlık ekip bölünme yarattığı uluslararası toplum için çok açık” görüşü savunuldu.

Sonraki Haber