Cinsiyet uygunluk testini geçememişti! Busenaz Sürmeneli'ye rakip olabilir...

2024 Paris Olimpiyat Oyunları'nda trans olduğu iddia edilen buna rağmen kadın branşında yer alan Imane Khelif, Olimpiyat Komitesi aksi bir karar vermezse Türk boksör Busenaz Sürmeneli ile mücadele edebilir.

Imane Khelif

2024 Paris Olimpiyat Oyunları'nda trans olduğu için cinsiyet tartışmalarına konu olan Cezayirli sporcu Imane Khelif, yarı finale çıkarsa Türk boksör Busenaz Sürmeneli ile karşı karşıya gelebilir. Dünya çapında tepki toplayan Khelif'in, kadınlar branşında yarışmasına itiraz sesleri yükseliyor.

CEZAYİRLİ BOKSÖR HAKKINDA TRANS TARTIŞMASI

CİNSİYET UYGUNLUK TESTİNİ GEÇEMEMİŞTİ

Cezayirli Imane Khelif 2023 IBA Kadınlar Dünya Boks Şampiyonası'nda, cinsiyet uygunluk testinde başarısız olduğu ve testestoron seviyesi yüksek çıktığı gerekçesiyle diskalifiye edilmişti. Ancak Uluslararası Olimpiyat Komitesi'nin (IOC) kriterleri doğrultusunda yarışmasına izin verildi. Khelif ile karşı karşıya gelen İtalyan boksör Angela Carini, mücadelenin başlamasının ardından çenesine aldığı darbe sonrası, 46 saniye sonra mücadeleden çekilmek zorunda kaldı.

Bu durum sosyal medyada tartışmalara yol açarken, dünyanın pek çok yerinden kadınlar "Erkeklerin spor için kadınları dövmesine izin verilmemelidir," paylaşımında bulundu.

"Bugün Angela Carini'nin Olimpiyat hayalleri, erkek boksör Imane Khelif tarafından paramparça edildi. Burnunu kırdığından şüpheleniliyor. Bunun unutulmasına izin vermeyin. Erkeklerin spor için kadınları dövmesine izin verilmemelidir. Kadın sporlarını kurtarın."

TÜRK YETKİLİLER EŞLEŞMEYE İTİRAZ ETTİ

Çenesine darbe alan Carini'nin maçtan çekilmesiyle çeyrek finale yükselen Khelif, yarı finale çıkmaları halinde son olimpiyat şampiyonu sporcumuz Busenaz Sürmeneli ile karşı karşıya gelebilir. TRT Spor'da yer alan bilgilere göre, Türk ve İtalyan yetkililer de dahil olmak üzere, Imane Khelif'inin kadınlar branşında yarışmasına itiraz edenler bulunuyor. Eğer Olimpiyat Komitesi aksi bir karar vermezse, Cezayirli boksör Imane Khelif, Türk boks tarihinde şampiyonluk yaşayan ilk kadın sporcu olan Busenaz Sürmeneli'nin rakibi olacak.

Sonraki Haber