Çipura balığı zekayı güçlendirir mi?

Çipura sağlığa yararlı olan omega-3 yağ asitleri, protein, B vitaminleri, fosfor, selenyum ve iyot gibi bir dizi besin maddesi içeren balık türlerinden biridir. Akdeniz mutfağındaki birçok yemekte çipuraya yer veriilir ve faydasından yararlanılır. Peki Çipura balığı zekayı güçlendirir mi?

Ülkemizde Akdeniz ve Ege civarında rastlanan bir balık türü olan çipura balığına Kanada Adaları, İngiltere kıyıları, Atlas Okyanusu gibi dünyanın farklı bölgelerinde de rastlanmaktadır.Çipura, hafif tatlı bir lezzete sahiptir ve pişirilmesi oldukça basittir. Bu balığın eti beyaz ve ince dokulu olduğu için çeşitli yemeklerde kullanılabilir. Izgara, fırın, buğulama veya tavada pişirme gibi çeşitli pişirme yöntemleriyle hazırlanabilir. Protein kaynağı olması sebebiyle kas gelişimini destekler, düşük karbonhidrat oranı sayesinde de sindirim sistemi için faydalıdır. Kan yapıcı özelliği ile bilinir, demir eksikliği için tüketilmesi gerektiği söylenmektedir. İçeriğindeki A vitamini sayesinde göz sağlığına fayda sağlar.

ÇİPURA BALIĞI ZEKAYI GÜÇLENDİRİR Mİ?

Bilimsel çalışmalarda elde edilen verilere göre ''Balık, iyottan zengin bir besin kaynağı olup zeka gelişiminde önemli rol oynar. Balık yiyen çocukların zeka puanlarında artış meydana geldiği ve öğrenme kabiliyetlerinin arttığı görülür. Özellikle gebeliğin ilk üç ayında düzenli balık tüketen annelerin bebeklerinde öğrenme, algılama ve bebeklik döneminde kavrama, tutma gibi el fonksiyonlarının güçlü olduğu saptanmıştır. Bebek ve çocuklarda zeka gelişimini destekleyen balığın bileşimindeki DHA, görme ve nörolojik gelişimin sağlıklı bir biçimde gelişmesinde son derece etkin rol oynar.''

Eklem ağrılarına faydalıdır

Omega3 yağ asitleri içerdiği için dokuların hasar görmesine neden olan mekanizmaların geri dönüşümünü sağlayarak anti-inflamatuar etki gösteren en güçlü besin bileşenlerinden biridir. Özellikle romatoid artrit hastalarında görülen eklem romatizmasının azaltılması ve mevcut ağrıların giderilmesinde balık tüketiminin önemli faydaları bulunur.

Hücreleri onarıyor

Proteinler içeriyor olması sebebiyle vücut için çok önemli besin kaynağıdır. Çipuranın da aralarında yer aldığı bazı besinler kaliteli protein yağlarını oluşturur. Protein, hücrelerin onarılması ve yeni dokuların yapımı için önemli göreve sahiptir. Bu yüzden protein bakımından zengin olan balık mutlaka tüketilmelidir.

Sonraki Haber