3 kuşak bu tarifle milyoner oldu! İşte herkesten sır gibi sakladıkları o böreğin tarifi…

Türk mutfağının başrollerinden börekler, yediden yetmişe herkesin damak zevkine hitap eder. Bu börekler arasında asla "Hayır" diyemeyeceğiniz öyle bir tarif var ki yerken âdeta parmak ısırtıyor. Karşınızda leziz Adana böreğinin tarifi ve püf noktaları...

Çıtır Adana böreği nasıl yapılır? Püf noktaları nelerdir?

Adana, yöresel lezzetleriyle kendine hayran bıraktıran şehirlerimizden biri. Bu da şehri gastronomi merkezlerinden biri hâline getiriyor. Baklava hamuru ve peynirin muhteşem uyumdan oluşan Adana böreği ise Adana'ya has tariflerden. O hâlde evde kolayca hazırlayabileceğiniz Adana böreği tarifinin püf noktaları ve yapım aşamalarına birlikte bakalım.

ADANA BÖREĞİ YAPMANIN PÜF NOKTALARI

Böreği pişirirken dikkat etmeniz gereken püf noktaları şu şekilde sıralayabiliriz:

Adana böreği yaparken çeçil peyniri yerine dil, örgü, tel gibi eriyen herhangi bir peynir kullanabilirsiniz.

İyi kalitede peynir kullanmak, börek piştikten sonra peynirin güzelce uzamasını sağlar.

Sosunu hazırlarken yufkaların parçalanmaması için kullandığınız süt oda sıcaklığında olmalı.

Tereyağının eritme sırasında yanmaması gerekir. Yanık tereyağı börekte istenmeyen bir tat oluşturabilir.

Parçalara ayırıp sosa buladığınız baklavalık yufkaya alternatif olarak su böreği yufkası da tercih edebilirsiniz.

Böreği pişirirken içinin iyice pişmesi için ocağı kısık ateşte tutmalısınız.

ÇITIR ADANA BÖREĞİ TARİFİ

Malzemeler

  • 16 tane baklavalık yufka
  • 2 tane yufka
  • 2 tane yumurta
  • 200 ml süt(1 su bardağı)
  • 200 gram tereyağı
  • 500 gram kaşar peyniri
  • 200 gram çeçil peyniri (Eriyen başka bir peynir de olabilir.)

Hazırlanışı

  • Öncelikle tabana sereceğiniz baklavalık yufkaları tezgâha yerleştirin.

  • Böreği pişireceğiniz tepsiyi yufkanın üzerine koyarak kenarlardaki fazla kısımları kesin. Aynı işlemi tüm yufkalara uygulayın.

  • Tereyağını küçük bir tavada yanmasına izin vermeden güzelce eritin.

  • Erittiğiniz tereyağını tepsinin tabanına ve kenarlarına fırça ya da kaşık yardımıyla sürün.

  • 8 tane baklavalık yufkanın her birine tereyağı sürerek tepsiye yerleştirin. Daha sonra yufkaları kare dilimler şeklinde kesin.

  • Böreğin sosu için bir kâseye sütü koyun, üstüne yumurtayı kırın ve karışımı iyice çırpın.

  • 1 böreklik yufkayı rastgele parçalara ayırın. Parçaları sosa bulayarak tepsiye yerleştirin.

  • Rendelediğiniz kaşar peynirini yufkaların üzerini kaplayacak şekilde yayın ve üzerine çeçil peynirini ekleyin.

  • 1 böreklik yufkayı yine parçalara ayırın, sosa bulayın ve peynirlerin üstüne sıralayın.

  • Kalan 8 adet baklavalık yufkanın aralarına da tereyağı sürerek en üste yerleştirin. Üzerine tekrar tereyağı sürün.

  • Ocağı kısık ateşte açarak tepsiyi ocağa koyun.

  • Pişirme esnasında böreğin her tarafının iyice kızarması için tepsiyi arada iki yana sallayın.

  • Bir tarafı pişen böreği rahatça çevirebilmek için kenarlarını bıçak yardımıyla ayırın.

  • Aynı büyüklükte başka bir tepsinin tabanı ve yanlarını tereyağı ile yağlayın.

  • Yağladığınız boş tepsiyi ocaktan aldığınız böreğin üzerine güzelce yerleştirin ve tepsileri dikkatlice ters çevirin.

  • Tepsiyi tekrar kısık olarak yanan ocağa koyun ve diğer tarafını da pişirin.

  • Böreğin iki tarafı pişince sıcak olarak servis yapın.

  • Afiyet olsun!
Sonraki Haber