Çivril Ziraat Odası Başkanı Mehmet Özkul: Elma üreticisi kazanamıyor

Türkiye’nin önemli elma üretim merkezlerlerinden biri olan Denizli’nin Çivril İlçesinde, yıllık üretim 185 bin ile 225 bin ton arasında değişiyor. Ancak üreticiler bu yıl yaşanan kuraklık nedeniyle 165 bin ton civarında rekolte bekliyor. Kuraklığın yüzde 20 düzeyinde olumsuz etkisi olacağını ama asıl etkinin diğer iklimsel özellikler olduğunu belirten Çivril Ziraat Odası Başkanı Mehmet Özkul, Aydınlık’a konuştu.

Mehmet Özkul, şunları söyledi: “Kalitede bir sorunumuz yok. Henüz hasat tamamlanmadı ama bu yıl 165 bin ton civarında ürün bekliyoruz. Üretimde bir sıkıntımız yok, pazarlamada sıkıntımız var. Özellikle girdi maliyetlerinin yüksekliği biz üreticileri gerçekten mağdur ediyor. Bizim mutlaka kullanmamız gereken kök gübresi 360 TL, mazot 7.5 TL oldu. Ağaçlara yılda 18-20 ilaçlama yapıyoruz. Kimyasal ilaç fiyatları yüzde 80 arttı. Sulamada kullandığımız elektrik fiyatları da... Şu güzelim elmaların maliyeti 1.5-2 lira. Peki, kaça satıyoruz? 2 liraya. Para kazanamıyoruz. Pazarda, marketlerde 9-10 lira. Biz o kadar emek harcayıp para kazanamazken ya da 20-30 kuruş kazanırken aracılar çok kazanıyor. Buna bir çözüm bulunmalı. Ne yapıp edip girdi fiyatlarının düşmesi gerekiyor.”

Mehmet Özkul, sulamada kullandıkları elektrik fiyatlarının yüksekliğinden de yakınarak bunların devlet tarafından kontrol altına alınmasını istedi. Özkul, “Çivril’de beş sulama birliği, kırk sulama kooperatifi var. Ben aynı zamanda kooperatif başkanıyım. Faturaları bizzat kontrol ediyorum. Her ay elektriğe yüzde 15 zam geliyor. Bu şartlarda ve bu girdi maliyetleri ile üretim yapmamız zor. Devletimiz, bakanlığımız, her ne kadar elektrik dağıtımı özelleştirilmiş dahi olsa çiftçimize destek olmalı, bunları kontrol altına almalı.” dedi.

ELMA AĞAÇLARINI SÖKEBİLİRİZ!

Çivril Yeşilkaya mahallesinden elma üreticisi Alim Cengiz de maliyetlerin yüksekliğinden söz ederek “Eski ağaçları kaldırdık. Böyle giderse satış fiyatları maliyetleri karşılamazsa nereye kadar gider bilmiyoruz. Ya bir ya iki yıla diğer ağaçları da kaldırmak zorunda kalabiliriz. Çünkü maliyetlerimiz çok

yüksek.” dedi.

Sonraki Haber