Cizre Engelliler Derneğinden Engelliler Haftası açıklaması

Cizre Engelliler Derneğinden Engelliler Haftasına dair açıklama geldi. Dernek açıklamada sevgi değil haklarına saygı istediklerini vurguladı.

Cizre Engelliler Derneği, Başkan Necmettin Özen imzasıyla yayımlanan açıklama ile Engelliler Haftası'na yönelik düşüncelerini açıkladı. Açıklamada engellilere yönelik hayatın daha da kolaylaştırılmasını talep edildi. Ek olarak dernek insanlardan sevgi değil haklarına saygı göstermelerini istedi.

İŞTE O AÇIKLAMA

Cizre Engelliler Derneği olarak, 10-16 Mayıs Engelliler Haftası vesilesiyle yetkililere ve tüm topluma önemli bir mesaj iletmek istiyoruz: Sevgi değil, haklara saygı bekliyoruz.

10-16 Mayıs engelliler Haftası, dünya genelinde engelli bireylerin taleplerini, sorunlarını ve çözüm önerilerini gündeme getirmek için ilan edilmiştir. Cizre Engelliler Derneği olarak, tüm engel gruplarının haklarının sağlanması için yıllardır mücadele verip çeşitli farkındalık ve savunuculuk çalışmaları yürütüyoruz.

Engelli bireyler olarak, Türkiye'de halen birçok hak ihlaline maruz kalmaktayız. Bu durum, engellilerin yaşam kalitesini düşürmekte ve onları toplumdan izole etmektedir. Cizre'de ise bu durum Türkiye genelinden bile daha vahimdir. Engelli bireyler, temel ihtiyaçlarını karşılamakta bile zorlanmakta ve eşitsizliklere maruz kalmaktadır.

'ENGELLİLERE YÖNELİK KAMU HİZMETLERİ SAĞLANMADI'

Ancak ekonomik kriz, yoksulluk ve işsizlik gibi nedenlerle bölgemizde yaşayan binlerce engelli zorlu bir dönemden geçmektedir. Maalesef, engellilere yönelik hakların ve kamu hizmetlerinin sağlanması konusunda gereken adımlar henüz atılmamıştır. Bizler, lütuf veya yardım değil anayasal ve yasal haklarımızın tanınmasını, BM Engelli hakları sözleşmesi kapsamında düzenlenen haklarımızın eksiksiz uygulanmasını talep ediyoruz.

Toplumsal kalıp yargılar, önyargılar, gelenekler ve alışkanlıklar en büyük engel olarak hepimizi sınırlandırıyor. Erişilebilirlik mevzuatı artık geciktirilmeden eksiksiz bir şekilde uygulanmalıdır. Erişilebilirlik temel bir haktır. Bu konuda tahammülümüz bitmiştir. Kamu kurumları, engellilerin haklarını ihmal etmektedir ve resmi engelli verileri tutarsızdır. Her mahalledeki engelli sayısının istatistiksel olarak belirlenmesi ve buna göre desteklerin sağlanması gerekmektedir.

Engellilerin eğitim, sağlık, ulaşım ve istihdam haklarından yetersiz bir şekilde yararlandığı bir gerçektir. Engellilik, bedensel engellerden ziyade çevresel engellerle mücadele edilmediği sürece aşılabilir değildir. Bu nedenle, zihniyet değişikliği ve çevresel düzenlemeler yapılmalıdır.

'YAŞAM KOŞULLARI İYİLEŞTİRİLMELİ'

Binlerce engellinin yaşadığı şehrimizde bile erişilebilir mekânların eksikliği büyük bir sorundur. Kamu binaları da dâhil olmak üzere birçok mekân, engelliler için uygun değildir. Engellilik durumu ile birlikte süreğen hastalığı olan kişiler de kısıtlı bir alanda yaşama ve hak ihlallerine maruz kalma durumundadır. Diyaliz hastaları, otizmli, SSPE’liler, Serepral Palsi’liler, Down Sendromlular, Otistikler, SMA’lılar başta olmak üzere birçok engel grubu için verilen sosyal destekler yetersizdir. SGK nın verdiği hasta bezleri çok yetersiz Aileler hasta bezi yetiştiremiyor, Çok ağır yaşam koşullarına maruz bırakılan bu kişilerin kapsamlı bir sosyal politikaya dâhil edilmesi gelir ve yaşam koşullarının aileleri ile birlikte iyileştirilmesi gereklidir.

Türkiye'de engellilerin temel hak ve hizmetlere erişiminde bölgesel eşitsizlikler olduğu, maalesef Şırnak'ın da bu eşitsizliklerden en fazla etkilenen illerden biri olduğu bir gerçek. Bu durum, engelli ve dezavantajlı bireylerin yaşamlarını zorlaştırmakta ve birçok hak ihlallerine yol açmaktadır.

'YOKSUL ENGELLİLER DESTEKLENMELİ'

Seçilmiş Siyasetçilerin ve atanan idarecilerin engelli ve dezavantajlı bireylerin ihtiyaç ve taleplerine karşı kayıtsız kalması ve gerekli hassasiyeti göstermemesi, bu grubun toplumda marjinalleştirilmesine ve dışlanmasına yol açmaktadır. Bu durum, hem engelli bireylerin yaşam kalitesini düşürmekte hem de toplumda genel bir duyarlılık eksikliğine yol açmaktadır. Bu konu ile ilgili Engelli dernekleri tarafından yapılan sayısız şikâyet, talep ve öneriye rağmen herhangi bir çözüm üretilmemesiyle daha da can acıtıcı hale gelmektedir.

Yoksul engellilerin sosyal ve ekonomik desteklenmesi, merkezi ve yerel yönetimlerin öncelikli görevidir. Engelli istihdam kotalarının doldurulması ve tüm kamu ve özel kurumlarındaki engelli istihdam kotaları yasanın gereği olarak doldurulmalıdır. Cizre Engelliler Derneği’nin 2023 yılında hazırladığı ve İl geneli ilgili bütün kurumlar ile paylaştığı ‘’Şırnak’ta Engellilerin İstihdam Sorunları ve Çözüm Önerileri’’ adlı raporun dikkate alınması ve gerekli adımların atılmasını talep ediyoruz.

CİZRE'DEKİ ENGELLİLERİN DURUMUNA DİKKAT ÇEKİLDİ

Cizre'de yaşayan engelli bireylerin sağlık hizmetlerine erişim konusunda yaşadığı zorluklar ne yazık ki kangren bir hale gelmiştir. Birçok branşta doktor eksikliği, erişebilir olmayan ve yetersiz sağlık tesisi engelli bireyleri başka şehirdeki hastanelere gitmeye mecbur bırakıyor. Bu durum, maddi ve fiziki koşulları yetersiz olan engelli bireyler için tedaviye erişim imkânını oldukça zorlaştırıyor.

Cizre'de yaşayan engelli bireylerin sağlık sorunları, maalesef birçok açıdan oldukça endişe verici bir durumdadır. Bu sorunlar, engelli bireylerin yaşam kalitesini ve sağlıklarını önemli ölçüde olumsuz etkilemektedir.

Doktor ve sağlık tesisi eksikliğinden dolayı engelli bireyler, tedavi olmak için başka şehirlere gitmek zorunda kalıp, maddi ve fiziki açıdan büyük sıkıntılar yaşamalarına neden olmaktadır.

Maddi imkânsızlıklar ve engelli bireylerin seyahat etmesini zorlaştıran faktörler, birçok engelli bireyin tedavi olamamasına neden olmaktadır.

Cizre'de yeterli sağlık hizmeti sunulmaması, hamile, engelli ve diğer kadınların ve bebeklerinin ciddi sağlık riskleri ile karşı karşıya kalmasına yol açmaktadır. Bu durum, yeni engelli doğumlara ve annelerin hayatlarını tehlikeye atmaya neden olmaktadır.

ENGELLİ KADINLARA ÖZEL ÖNEM VERİLMESİ GEREKTİĞİ VURGULANDI

Engellilik kapsamında da kadın engellilerin cinsiyetçi tüm söylem ve uygulamalardan daha fazla olumsuz etkilendiği bilinmelidir. Başta CEDAW gibi kadın haklarına ilişkin sözleşmelerin gereklerinin yerine getirilmesi, kadın engellilerin haklarına da olumlu etkileri olacaktır. Engelli kadınlara yönelik ayrımcı söylem ve pratikler derhal durdurulmalıdır.

Bu talepleri yıllardır ifade ediyoruz. Engelli haklarında söz bitmiştir, sıra uygulamadadır. BM Engelli Hakları Sözleşmesi en geniş kapsamlı uygulama rehberidir. İlkeleri ve perspektifi eşit yurttaşlar oluşturmak amacında olan bu sözleşmenin “Evrensel Tasarımı” esas alınarak yarının yaşamı inşa edilmelidir.

2024, 10-16 Mayıs Engelliler Haftası, demokratik bir engelli yurttaşlığının inşa edilmesine, engelli kamu hizmetlerinin geliştirilmesine, engellilere yönelik ayrımcı ve ötekileştirici dili azaltmamıza vesile olsun.

Kamuoyuna saygı ile duyurulur.

Sonraki Haber