CKD’nin 8 Mart gündemi: ‘Haydi kalk ayağa Cumhuriyet Kadınları yanında’

Cumhuriyet Kadınları Derneği (CKD) 8 Mart “Dünya Emekçi Kadınlar Günü”nde yeni bir çalışma başlattığını duyurdu. ‘Haydi Kalk Ayağa, Cumhuriyet Kadınları Yanında’ başlıklı çalışmada konu, depremzedelerle daha güçlü ve etkili dayanışma…

KONYAALTI

CKD şubelerinin depremin ilk gününden beri süren yardım ve desteklerinin örgütlülüğünü ve etkinliğini arttırma amaçlı yeni çalışma, CKD Genel Merkezi ve Türkiye sathına yayılmış şubeleri üzerinden, üç koldan yürüyecek. CKD şubelerinin bulunduğu illere göç eden depremzedelerin ihtiyaçlarını karşılamak; Deprem bölgesinde yaşamaya devam eden depremzedelerin ihtiyaçlarını karşılamak; Depremzede öğrenciler için burs vermek. Çalışma kapsamında, Genel Yönetim Kurulu üyeleri rehberliğindeki ekipler, gerektiğinde deprem bölgesine de gidecek. Çalışmalar ve programlar, AFAD’ın yanı sıra gidilecek illerin valilikleriyle eşgüdüm içinde yürütülecek.

YÜKSEK BİNALARDAN KORKULUYOR

KAYSERİ

CKD’lile yurt çapında yardım çalışmalarına, yardımseverler tarafından gönderilen giyecek ve yiyeceklerin depremzedelere ulaştırılmasına ise devam ediyor. Yardımlar sırasında edinilen bilgi ve gözlemlerin bir kısmı şöyle:

CKD Kayseri Şubesi’nin bildirdiğine göre, Kayseri’ye göç eden 40 bin civarında depremzede yurtlara ve değişik kurumlara yerleştirilmiş bulunuyor. Artçı depremler Kayseri’de de hissediliyor, özellikle yüksek binalar çok sallanıyor, birçok evde sıva, kartonpiyer, tuğla ve fayanslarda dökülmeler oluyor.

CKD Mersin Mezitli Şubesi’nce, yardım taleplerinin, talebi karşılayabilecek yerlerle ilişki geliştirilerek yönlendirildiği ve en önemli sorunun barınma olduğu bildiriliyor. İnsanlarda kalıcı ev arayışları sürerken yüksek katlı binalardaki satılık ve kiralık ilanları hiç rağbet görmüyor. Yüksek binalardan genellikle korkuluyor ve kaçınılıyor.

KADIKÖY

DEPREM BÖLGESİNDEN KARDEŞ AİLELER

CKD Antalya Konyaaltı, Bursa Osmangazi, İstanbul Avcılar, Maltepe, Kadıköy, Tuzla şubeleri, deprem bölgesinden gelerek bu ilçelere yerleşen depremzede ailelerle ilgili muhtarlarla sürekli iletişim halinde olduklarını bildiriyorlar. Ailelerin ortaya çıkan ev eşyası, hastane, okul gibi ihtiyaçlarına yönelik yardım ve desteklerde bulunuluyor. Ağır psikolojik travma yaşayan depremzedelere tedavi olanağı sağlanıyor. Dernek üyesi psikolog ve pedagoglar sık sık depremzedelerle görüşüp onların hayata tutunmalarına destek oluyor. Ev ziyaretlerinde birlikte yemekler yeniyor, sofralar paylaşılıyor. Ev bulamayanlara evler açılıyor, geçici barınma olanağı sağlanıyor. Deprem bölgesinden kardeş aileler ediniliyor. Depremzedelerin öncelikli ihtiyaçları, bu ailelerin anlattıklarından öğrenilip tedarik ediliyor ve yerine ulaştırılıyor.

Sonraki Haber