Çocuk felci alarmı

İngiltere’nin başkenti Londra’da atık su şebekesinde yapılan ölçümlerde çocuk felci virüsüne rastlanmasının ardından New York da benzer sorunla karşı karşıya.

Dünya Sağlık Örgütü Kovid-19 salgını döneminde çocukluk çağı aşılama oranlarında düşüşler olduğunu vurgulayarak uyarıda bulunmuştu.
New York Times’te yer alan habere göre, geçen Cuma günü atık sularda yapılan ölçümlerde çocuk felci virüsü bulundu. Yetkililer, çocuk felci virüsünün kentte yeniden dolaşmaya başladığını söyledi. Birkaç hafta önce kentte bir vaka yakalanmıştı. Uzmanlar, her bir vakanın onlarca bilinmeyen vaka anlamına gelebileceğini ifade ediyor. New York City'ye komşu ilçelerden Mayıs, Haziran ve Temmuz aylarında toplanan atık su örneklerinde de benzer virüs tespitleri yapıldı. Bu bölgelerde çocukluk çağı aşılama oranının düşük olduğu ifade ediliyor.


‘AŞI OLUN’


New York'ta 5 yaş ve altı çocuklar arasında çocuk felci aşısı oranı yüzde 86. Bazı bölgelerde ise çocukların üçte ikisinden daha azının tam aşılı olduğu ifade ediliyor. Bu oran endişe verici olarak değerlendiriliyor. Eyalet Sağlık Departmanından yapılan açıklamada, aşılanmanın aciliyeti vurgulandı. New York Şehri sağlık komiseri Dr. Ashwin Vasan yaptığı açıklamada, "New Yorklular için risk gerçek ama savunma çok basit, çocuk felcine karşı aşı olun" dedi. Dr. Vasan, aşılanmamış yetişkinlere de aşı olmaları çağrısında bulundu.
Londra’da da benzer şekilde, virüsü saptanmasının ardından 10 yaş altı çocuklar için aşı kampanyası başlatıldı. Henüz bir vakaya rastlanmasa da virüsün atık sularda tespit edilmesi yetkilileri harekete geçirdi.

Sonraki Haber