Çocuklara Allah’ın sıfatları olan isimler verilebilir mi?
İslam'da bir çocuğa koyulacak isim çok mühim bir meseledir. Her anne ve baba çocuğuna yaraşır iyi bir isim koymak ister. Peki Allah'ın sıfatları ve isimleri çocuklara koyulabilir mi?
İslam’da anne- babanın çocuk üzerinde hakkı olduğu gibi çocuğun da anne ve baba üzerinde hakları vardır. Bu haklar çocuk doğduğu anda başlar. Bir Müslüman evladın anne ve babanın çocuğuna karşı ilk görevi ise ona güzel bir isim vermektir.
Nitekim Hz. Peygamber sahih bir hadisinde insanların kıyamet günü isimleri ile çağrılacağını belirtmiş. Bu hususla beraber “(Çocuklarınıza) güzel isim koyunuz.” diye buyurmuştur.
ALLAH'IN SIFATLARI ÇOCUĞA İSİM OLARAK KOYULABİLİR Mİ?
Yüce Allah’ın bilinen 99 ismi vardır. Bunların her birinin anlamı birbirinden farklıdır ve bambaşka bir güzelliği anlatmaktadır. Ancak Allah’ın bazı isimleri yalnızca ona ait sıfatları içermektedir.
Bu tip isimler çocuklara verilecekse başlarına kul anlamına gelen “abd” eki eklenmelidir.
“Abdullah”, “Abdurrahmân”, “Abdurrezzâk”, “Abdülhâlık”, “Abdussamet” isimler buna örnektir. Bu isimlerin başında abd olmadan verilmesi İslam alimlerince sakıncalı addedilmektedir.
“Kerîm, Latîf, Raûf, Mümin…” gibi Allah’ın başka sıfatlarını içeren isimler ise çocuklara rahatlıkla verilebilir. Buna dair men edici bir husus bulunmamaktadır.