Çok az kişi biliyor ve yiyen bir daha unutmuyor! Urfa’nın vazgeçilmez lezzeti kazan kebabı!

Ülkemizin zengin mutfak kültüründe yemekleriyle öne çıkan Şanlıurfa, yöresel lezzetleriyle meşhur. Lahmacun ve çeşitli kebaplarıyla et yemekleri konusunda dikkat çeken Urfa'nın kazan kebabı da oldukça lezzetli. Tadına doyamayacağınız Urfa usulü kazan kebabını mutlaka denemelisiniz.

Kazan kebabı, patlıcan ve domatesin kıymalı harçla buluşmasıyla yapılıyor. Hazırlaması kolay, lezzeti harika olan bu yemeği yaparak misafirlerinize, ailenize veya sevdikleri ikram edebilirsiniz. Başlı başına, tadına doyamayacağınız kazan kebabını tercihinize göre pirinç pilavıyla da servis edebilirsiniz. Bir kez denediğinizde hep yapmak isteyeceğiniz tarifi detaylı olarak inceleyelim.

URFA'NIN MEŞHUR KAZAN KEBABI TARİFİ

Urfa usulü kazan kebabı tarifi

Malzemeler

4 adet patlıcan
4 adet domates
İç harcı için

300 gram kıyma
3 adet yeşil biber
1 adet soğan
2 adet domates
1 büyük boy soğan
2 diş sarımsak
3 yemek kaşığı zeytinyağı
1 yemek kaşığı domates veya biber salçası
2 çay kaşığı isot
Yarım çay kaşığı karabiber
1 tatlı kaşığı tuz


Hazırlanışı

Kazan kebabının iç harcını hazırlamak için soğanı minik minik, yemeklik doğrayın ve sarımsakları rendeleyin.
Domates ve biberleri küçük küçük doğrayın.
Geniş bir kabın içine doğradığınız soğan, domates, biber, rendelediğiniz sarımsağı, kıymayı ve salçayı alın.
Üzerine zeytinyağını, tuzu ve baharatları ekleyerek harç birbiriyle özleşene kadar iyice yoğurun. Kazan kebabının iç harcının kıvamı köfte harcı gibi değil, daha cıvık olması gerekir


Kullanacağınız patlıcanı ve domatesi bol suda iyice yıkayın.
Patlıcanı dilimlere ayırmadan 5-6 bıçak darbesiyle kesin.
Domatesin üzerine de çok derin olmayacak şekilde ortalama 6 çizik atın. Patlıcan ve domatesleri keserken dilimlerin arasının harç doldurmaya uygun olmasına dikkat edin.
Patlıcanların arasına hazırladığınız kıymalı harcı doldurun ve döküm bir tencerenin içine yerleştirin. Döküm tencere yerine yüksek ısıya dayanıklı bir kapta kullanabilirsiniz.
Aynı işlemi domatesler için de uygulayıp tenceredeki patlıcanların üzerine veya yer varsa arasına yerleştirin.


Son olarak üzerine 1 bardak su ilave edip tencerenin kapağını kapatın.
Kazan kebabını 250 derece fırında kaynayana kadar pişirin. Kaynadıktan sonra fırının sıcaklığını yaklaşık 200-220 dereceye düşürüp patlıcanlar güzelce yumuşayana kadar pişirmeye devam edin.
Son olarak pişen kebabı tabaklara koyarak servis edebilirsiniz. Afiyet olsun!

Sonraki Haber